Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Magnus Ljunggren. Foto: Eva Lindblad

Magnus Ljunggren. Foto: Eva Lindblad

Fakta om Magnus Ljunggren

Att skriva var inget som Magnus tyckte så mycket om när han var barn. Men idag har han skrivit massor med böcker och tycker att skriva är det bästa sättet att vara med om ett äventyr.

Magnus föddes i Hudiksvall men växte upp i Sundsvall. Han gillade böcker och tyckte om att läsa som liten. Ämnet svenska i skolan var annars tufft för Magnus eftersom han har dyslexi. Han skrev inget alls förrän han fick en bra lärare på högstadiet. Läraren förklarade att man skriver för att man har något att berätta, det är inte så viktigt att stava rätt. 

Handlar om fotboll och livet utanför planen

Magnus flyttade till Stockholm 1981. Han jobbade med att skriva, men till en början skrev han tv-manus till komedier och deckare. År 2006 kom hans första bok ut, det var ungdomsboken Gig1. Sedan dess har han skrivit en rad ungdomsböcker och böcker för yngre barn.

I serien Bästa klubben tränar ett fotbollslag med killar och ett lag med tjejer tillsammans. Böckerna handlar lika mycket om livet utanför planen som om fotbollen. Serien är skriven på lätt svenska och det är även bokserien Ridddarskolan.

Letar idéer i vardagen

Sina idéer hämtar Magnus lite överallt, det kan vara något han har läst i en tidning eller något han hör någon säga. Han letar idéer och skriver ner dem i en anteckningsbok som han bär med sig. Själv älskar Magnus att läsa och beskriver sig som en besatt läsare som alltid läser, även när han väntar på bussen.

Magnus är gift och har tre barn. Han har bott stora delar av sitt vuxna liv i Stockholm, men även utomlands i Etiopien, på Sri Lanka och i Genève i Schweiz.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget Bonnier Carlsen, Magnus egen hemsida: www.magnusljunggren.se

Faktaruta

Namn: Magnus Ljunggren

Född: 1960 i Hudiksvall

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fotboll, kärlek, spänning, äventyr, humor, vänskap

Mest känd för: Bokserien Rymdpiloterna, bokserien Bästa klubben, VM-sommar och många fler

 

Råd till en blivande författare: Läs många böcker och samla på idéer. Fundera på varför du tycker om en bok, eller varför inte, och fundera på hur den är skriven. Skriv och berätta saker för dig själv, kanske i en dagbok. Det gäller att träna mycket. Precis som när man spelar fotboll.

Vill du läsa några av Magnus böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Böcker att börja läsa

Rymdpiloterna del 1Bortdripplad - Bästa klubben 1Världens bästa riddare. Tredje boken i serien


Böcker för 12+ år

Bokomslag: VM-sommarBokomslag: Gig 1Bokomslag: Skärvor av J

Visste du att...

...Magnus är dyslektiker? Det betyder att han har svårt för att stava. Därför tycker han inte jättemycket mycket om folk som tycker det är viktigt att stava rätt. Han är inte heller förtjust i kalla sängar och människor som inte säger hej.

...saker som Magnus tycker om är glass, fotboll, känslor, drömma och att prata för sig själv.

...Magnus är bra på att spela schack? När han var yngre tävlade han i att spela schack.

Fotbollssko och fotboll

Böckerna du inte vill missa om du gillar fotboll

 

Fotboll är en av världens största sporter. Det finns också massor med böcker som handlar om fotboll! Här har vi samlat några för dig att börja med.

Till fotbollsboktipsen

-1