Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kerstin Lundberg Hahn. Foto: Nypon förlag press

Kerstin Lundberg Hahn. Foto: Nypon förlag press

Fakta om Kerstin Lundberg Hahn

När Kerstin vann en barnbokstävling gick hon från att vara lärare till att bli författare. Hon skriver både om skräck och om kärlek och tycker om att träffa sina läsare.

Läsning och böcker var ett stort intresse för Kerstin när hon var barn. Hon läste allt från serietidningar och deckare, till Astrid Lindgren. När hon blev äldre utbildade hon sig till lärare, men hon fortsatte att skriva på olika sätt.

 

Skräck och spänning

En dag såg hon en annons om en barnbokstävling som ett bokförlag hade. Kerstin blev sugen på att vara med och skrev boken Kajsa och fågeltjuvarna. Den vann hela tävlingen och kom ut som bok år 2000. Det blev fler barnböcker om Kajsa och så småningom slutade Kerstin som lärare och blev författare på heltid.

Skräck och spänning är ämnen som Kerstin har skrivit många böcker om. Några av dem har fått pris. Spökhistorien Skuggan i väggen vann Bokjuryns pris 2012. Ungdomsrysaren Barnkolonin fick också Bokjuryns pris, år 2013.

 

Roligt att besöka skolor

Kerstin har även skrivit om kärlek och vänskap, bland annat i böckerna Lyckokakan och Mandelhjärtat. Det är berättelser med mycket humor som handlar om Oscar som tampas med pinsamma föräldrar och livet i skolan. Böckerna blev mycket omtyckta och har översatts till flera olika språk.

Tillsammans med författaren Maud Mangold har Kerstin skrivit fantasyserien Tidens väv. Hon skriver också lättlästa böcker och läroböcker för skolan. Hon säger själv att hon tycker om att testa nya ämnen och nya sätt att berätta. Bland det roligaste med att vara författare tycker hon är att träffa sina läsare när hon är på besök i skolor. Kerstin är bosatt i Göteborg.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Rabén & Sjögren, Kerstins egen hemsida: www.lundberghahn.se

Faktaruta

Namn: Kerstin Lundberg Hahn

Född: 1962 i Umeå

Gör: Författare

Genre/ämnen: Kärlek, vänskap, spänning, rysare, fantasy, äventyr, humor

Mest känd för:  Lyckokakan, Fröken Spöke, Min hemliga tvilling och många fler böcker

 

Råd till blivande författare:  Läs! Och skriv sådant du tycker om att läsa. Det ska vara roligt att skriva.

Vill du läsa några av Kerstins böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Rymlingarna - TankeläsarnaBokomslag: Tidens väv - KolvingeBokomslag: LyckokakanBokomslag Fröken SpökeBokomslag: Rysare i juletidBokomslag: Vitas hemlighetBokomslag Skuggan i väggenBokomslag BarnkoloninBokomslag Innan helgen är överMin hemliga tvillingDet som lever under ossBokomslag: Vill inget ont

Visste du att...

...Kerstin kan prata mandarin? Alltså det språket som man talar i Kina.

...när Kerstin var liten ville hon bli antingen författare, upptäcktsresande eller astronaut? Hon bodde i en liten by på landet och säger själv att hon tillbringade myclet tid på att drömma sig i väg på äventyr.

...om Kerstin ska välja några favoriter så är katt hennes favoritdjur, lakrits hennes favoritgodis och om hon ska resa någonstans reser hon helst till Italien. Hon hejar självklart på Umeås damlag i fotboll!

Maud Mangold och Kerstin Lundberg Hahn med boken som de skrivit ihop - Kolvinge.

Maud och Kerstin skriver tillsammans

Hur fungerar det egentligen att skriva böcker tillsammans? Vi har träffat Maud Mangold och Kerstin Lundberg Hahn och pratat om deras bokserie Tidens väv.

Läs intervjun med Kerstin och Maud

-1