Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Jonathan

 

Lindström

 

 


Fantasi är spännande, men det är verkligheten också. Det tycker iallafall Jonathan Lindströmsom skrivit och tecknat faktaböcker om hur hjärnan och universum fungerar, om hur människan kom till och mycket mer. Och alla som läst hans böcker håller nog med.
 

JONATHANS BÖCKER FÅR en liksom att tycka att det är roligt att läsa om sådant som man kanske inte trodde att man var intresserad av. Eller kanske snarare som man inte trodde att man skulle förstå sig på!

LIVSLÅNGT INTRESSE
Jonathan själv har varit intresserad av hur världen fungerar och av människans och universums historia, sen han var liten.
-  Många av de tankar som jag minns att jag hade då, använder jag mig av när jag skriver och tecknar mina böcker, så att det ska vara lätt att förstå.

FAKTA PÅ FANTASIFULLT VIS
De fantasifulla sätten som han ofta använder sig av när han berättar, kommer från alla science fictionböcker han läste som barn. Om typ stora gröna myror som bor på andra planeter.
- Det har gett mig en känsla av att man kan berätta en historia lite hur man vill. Bara faktauppgifterna är korrekt såklart.

NYFIKEN OCH FRÅGVIS
Kunskapen som han lär ut i sina faktaböcker, är sådant som hans nyfikenhet lärt honom genom åren. Men också sådant som han tagit reda på under arbetet med varje bok.
- Jag läser på och frågar andra som vet mer.


ALLTID PENNAN MED

Att lära sig nya saker och att fundera är bland det bästa Jonathan vet. Penna och papper har han alltid på sig för att skriva eller teckna ner om han skulle få någon idé. Och idéer bubblar det av i Jonathans huvud.
- Ofta somnar jag mitt i en tanke och sen fortsätter jag tänka på samma sak när jag vaknar.
Fick han välja en superkraft skulle det helt klart vara att kunna vara vaken jämt.
- Då skulle jag få mer tid att hänga med familjen och till att arbeta!

 

Text: Sarah Magnusson Foto: Emilie Magnusson

Namn: Jonathan Lindström

Födelseår: 1962

Var är du född och var bor du?
Uppvuxen i Täby bor i Stockholm.

När kom din första bok och vad heter den?
Första "riktiga" barnboken var "Allt från början - från urcell till människa" 2003

Har du haft något annat jobb?
Jobbade bl a på fritids på 80-talet och arkeolog på 90-talet. Andra jobb är grovdiskare, julgransförsäljare, trädgårdsarbetare, copywriter, forskningsassistent och lärare på Psykologiska institutionen i Stockholm.

Det här visst du kanske inte om Jonathan?
Han är även arkeolog - en sådan som gräver i jorden för att hitta spår som kan berätta hur det var förr i tiden. Han har grävt upp massor av skelett och rester av gamla hus.

Och så gillar han att spana upp mot himlen - på luftballonger, stjärnor och planeter.


Jonathan på luftballongs-spaning.

Länktips

Om Jonathan Lindström

 

Bokomslag till Allt från börjanAllt från början. Från urcell till människa

En mycket rolig bok om hur livet uppstod och hur det har utvecklats. Författaren har lyckats förklara allt mycket väl men ändå enkelt för att vi ska förstå kedjan från den allra första alldeles ensamma urcellen till allt liv på jorden idag.

Faktabok uUea

 

 

Mysteriet döden

Mysteriet döden

Den här boken handlar om döden - men inte om hur man dör utan mer om vad folk tror händer efteråt. Hur är det att inte finnas? Kan man leva igen? Fast det vet ju ingen egentligen - eller hur? Men Jonathan skriver riktigt spännande faktiskt om döden, själen och vad folk tror händer. Och det är inte alls sorgligt att läsa.

Till månen

Månen är både mystisk och vacker att titta på. Det är svårt att föreställa sig hur långt bort den är och att människor faktiskt har gått omkring på månen. Här berättas om hur forskarna tror att månen blev till och varför den ser ut som den gör. Man får följa med och se hur den första månresan gick till, hur raketen såg ut och vad de pratade om på resan. Vem är den riktige gubben i månen? Svaret finns här. (9+)

 

 

 Hjärnkoll

Det är inte mycket som är helt och hållet utforskat om hur en människas hjärna fungerar, men det finns en del saker man kan göra för att få hjärnan att visa vilken fantastisk rosa maskin den är. Med hjälp av olika experiment kan man lura hjärnan att avslöja sig. Till varje experiment finns förklaringar till varför hjärnan gör som den gör, tillsammans med resonemang om vad själen och medvetandet är.

 

Bokomslag till Allt om universumAllt om universum - stjärnor, galaxer och kosmiska mysterier

Att förstå hur universum har uppstått och hur allt hänger ihop känns ibland överväldigande. Här har du en bok som gör det möjligt för dig att tycka att det känns något mer begripligt. Du hittar svar som varför allt är som det är eller hur stort och hur gammalt universum är. Du får också praktiska tips hur du själv med egna ögon kan kolla in universum.

Faktabok uUua

Bokomslag till Råttans skelett.

Råttans skelett. Mina upptäckaräventyr med Spink-Jocke och Lotta

Nyfiken ska man vara tycker jag. I Råttans skelett försöker 3 kompisar att ta reda på en massa saker som de undrar över. Ibland blir det lite farligt och äckligt. Äckligt när de tänker skära i råttan för att kolla skeletten och farligt när de krupit in i en grotta och inte kommer ut.

Hcf kapitelbok

Jonathan har varit med i Svenska Barnboksakademin. Filmen gjordes på ett möte med akademin i Skärholmens bibliotek.

-1