Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johanna Lindbäck. Foto: Stefan Tell

Johanna Lindbäck. Foto: Stefan Tell

Fakta om Johanna Lindbäck

Många unga kan känna igen sig i Johannas böcker. Hon skriver om bland annat om kärlek, vänskap, svek och livet i skolan. Hon har alltid velat bli författare, men att hon blev just ungdomsförfattare var mest en slump.

Johanna växte upp i Luleå i norra Sverige. Hon gillade att spela fotboll, läsa och skriva. Så småningom utbildade hon sig till lärare i svenska och engelska.

Skrev på loven

Till en början skrev Johanna böcker på loven, när hon var ledig från sitt jobb som lärare. Hennes första ungdomsbok kom ut 2007 och den hette En liten chock. Sedan dess har hon skrivit många böcker för både barn och tonåringar.

Det var mest en slump att hon började skriva för unga. Hon fick bra idéer som passade i ungdomsböcker och sedan har det bara rullat på. Hennes böcker tar upp både jobbiga saker och bra saker som händer när man är ung. Det kan till exempel handla om ensamhet, att vilja bli ihop med någon eller att känna sig annorlunda.

Jobbat med både podcast och blogg

Förutom att skriva böcker på egen hand har Johanna skrivit tillsammans med andra författare. Böckerna Fula tjejer, Jobbiga tjejer och Svaga tjejer är en bokserie som hon, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson har skrivit ihop.

Johanna gör mer än att skriva böcker. Tillsammans med Lisa Bjärbo har hon haft en podcast om barn- och ungdomslitteratur. Hon har också arbetat med en bok-blogg och hon håller skrivarkurser.

Mellan åren 2013-2015 var hon Sveriges läsambassadör. Den som är läsambassadör ska sprida läslust och jobba för att alla ska få tillgång till böcker och läsning. Johanna är sedan många år bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021. 

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Lilla Piratförlaget, Johannas egen hemsida: www.johannalindback.wordpress.com

Faktaruta

Namn: Johanna Lindbäck

Född: 1972 i Luleå

Gör: Författare

Genre/ämnen:  Vänskap, kärlek, familj, skola

Mest känd för:  Saker som aldrig händer, Min typ brorsa, Jan Svensson, Fula tjejer och många fler böcker

 

Råd till blivande författare:  Läs massa böcker själv. Skriv massor. Var beredd på att lägga ner massa tid. Var envis. Skriv på. Ge inte upp. Skriv lite till. Bilda en skrivargrupp med kompisar eller gå en skrivarkurs så att andra får läsa och kan komma med synpunkter. Det är väldigt värdefullt.

Vill du läsa några av Johannas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Min typ brorsaBokomslag: Tänk om det där är jagBokomslag: Saker som aldrig händerBokomslag: Som om jag frågatBokomslag: lite ihopBokomslag: Fula tjejer

Visste du att...

...när Johanna skriver böcker sitter hon inte och väntar på inspiration. Hon stiger upp tidigt, kokar en kopp te och sätter sig och ”jobbar fram” inspirationen.

...de flesta av Johannas böcker utspelar sig i Luleå eller Umeå? Johanna har bott i båda städerna. När hon växte upp fanns det inga böcker som utspelade sig i Luleå där hon bodde, vilket gjorde att hon inte kunde känna igen  sig i miljöerna. Därför skriver hon om norra Sverige.

...Johanna har en favoritförfattare som heter Melina Marchetta? Hon är från Australien och skriver ungdomsböcker. Det är Johannas stora idol när det kommer till att skriva. Melina har bland annat skrivit böckerna Francesca och Jellicoe Road.

Sara Ohlsson. Foto: Annika Goldhammer

Sara Ohlsson

 

Sara skriver mest ungdomsböcker om vardagstankar men tillsammans med Lisen Adbåge har hon skapat böckerna om Frallan också. 

Läs mer om Sara

Lisa Bjärbo. Foto: Kajsa Göransson

Lisa Bjärbo

 

Lisa har skrivit många ungdomsböcker där många kan känna igen sig i. Hon skriver både på egen hand men har också skrivit många böcker tillsammans med andra författare. 

Läs mer om Lisa

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nominerade böcker du inte vill missa

 

Vet du inte vad du ska läsa? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Läs mer om böckerna och rösta på favoritboken.

Läs mer om de nominerade böckerna

-1