Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Att spela fotboll är så mycket mer än att sparka en boll till varandra"

Helena har skrivit flera bokserier som har fotboll som tema men böckerna handlar om så mycket mer än så. I bokserien om Meja skriver Helena även om att ha föräldrar som ska skiljas.

Text: Katarina Dorbell/Barnens bibliotek, 12 juni 2015, uppdaterad maj 2021.

Hur kom du på att skriva om fotboll?
 - Jag gillar fotboll! Idén till böckerna om Mackan fick jag när en av mina söner spelade fotboll. Att spela fotboll är så mycket mer än att sparka en boll till varandra, det händer saker både på och utanför planen. Det gav mig inspiration till böckerna.

Böckerna om Meja och Bruno handlar också om fotboll. Hur kom du på idén till de böckerna?
 - De kom till av en pojke jag kände en gång. Utan att han vet om det, gav han mig idén till karaktären Bruno. Precis som Bruno hade han det ganska trassligt i livet. Men trots det tog han vara på livets alla stunder, precis som jag känner att Bruno gör.

 - Meja är en blandning av många av de flickor jag har träffat på fotbollsplanen. Hon har drömmar, vilja, älskar fotboll och önskar att mamma och pappa ska bli sams igen. Att låta Meja och Bruno mötas kände jag kunde bli spännande och till något bra.

Spelar du fotboll själv?
 - Nu spelar jag mest hemma på gräsmattan med familjen men som barn var jag med i ett lag.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
 - Jag får idéer från alla möjliga håll. Både från sådant som jag själv har varit med om, sett eller hört. Att läsa notiser eller artiklar i tidningen kan också ge inspiration.

Varför ville du bli författare?
 - Jag har alltid tyckt om att skriva – som barn, som ung och som vuxen, det är liksom en del av mig. Att fantisera och undersöka vad människor tänker, gör och säger i olika situationer är väldigt spännande. Och jag gillar ord.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
 - Då tar jag paus och gör något helt annat. Ibland behöver jag paus i flera dagar för att det ska lossna. Men det är ju en del av skrivprocessen. Plötsligt har hjärnan löst problemet åt mig. Det är häftigt!

Vill du läsa några av Helenas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Meja och de magiska fotbollsskornaBokomslag: Meja och Barcabollen

Bokomslag: Mackan ägerBokomslag: Mackan vågarBokomslag: Aj, sa Lotten

 

Helena Lund-Isaksson

Född: Borås 

Bor: Varberg

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? 
 - En kraft att kunna stoppa orättvisor i världen.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
"Mackan kom att tänka på ordet förlåt, ordet som gjorde att Emil och Ruben blev vänner igen. Så litet, bara sex bokstäver, men ändå så stort. Så stort att det kan förändra allt." /Från Mackan och silver-Zlatan:

Har du några råd till den som vill bli författare?
 - Att vara en god lyssnare tror jag är en bra egenskap om du vill bli författare. Lyssna på hur andra människor pratar, vad de pratar om, och lägg märke till hur de rör sig. Det kan du använda dig av i skrivandet.

Fotbollssko och fotboll

Böckerna du inte vill missa om du gillar fotboll

 

Fotboll är en av världens största sporter. Det finns också massor med böcker som handlar om fotboll! Här har vi samlat några för dig att börja med.

Till fotbollsboktipsen

-1