Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gunilla Lundgren. Foto: Malcolm Jacobsson

Gunilla Lundgren. Foto: Malcolm Jacobsson

Fakta om Gunilla Lundgren

Gunilla har jobbat med läsning och berättelser hela sitt liv. Hon skriver böcker både på egen hand och tillsammans med andra.

Gunilla växte upp med fyra syskon och mamma och pappa. Familjen flyttade mycket under hennes uppväxt. När hon blev vuxen utbildade hon sig till lärare. Hon jobbade mycket med barn som behöver extra stöd. På sin fritid reste, läste och skrev hon, men hon drömde inte om att bli författare.

 

Barnen i klassen gav Gunilla en idé

En dag fick hon sju romska barn i sin klass. De hade inte gått i skolan förut och tyckte skolan var lite långtråkig. Då förslog Gunilla att de skulle skriva en bok tillsammans. Tre flickor nappade på idén och tillsammans skrev de och Gunilla sin första bok. Den hette "Maritza, en zigenarflicka" och kom ut 1972.

Sedan dess har Gunilla skrivit över 40 böcker, en del själv men flera tillsammans med andra. Hon har arbetat i många år i Rinkeby utanför Stockholm. Rinkeby och dess barn finns ofta med i Gunillas böcker. Där har hon bland annat startat en skrivarklubb med romska barn, de har hittills gett ut fyra böcker tillsammans.

 

Skriver tillsammans med andra

Flera av Gunillas böcker handlar om hur det är att leva som rom och om deras kultur och historia. En av hennes mest kända böcker handlar om Sofia, en romsk flicka som överlevde ett koncentrationsläger under andra världskriget.

Hon har även skrivit böcker för vuxna och många av hennes böcker är översatta till andra språk. Förutom att skriva böcker och vara lärare har hon även skapat filmer. Gunilla är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2022

Foto: Malcolm Jacobsson

Källor: Filmad (otextad) intervju med Barnens bibliotek 2013, Nationalencyklopedin, Gunillas egen hemsida: www.gunilla-lundgren.se

Vill du läsa några av Gunillas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Askungen i RinkebyBokomslag: Min mamma är en ängelBokomslag: Sofia Z-4515

Visste du att...

...när Gunilla fick börja jobba tidigt? Hon var bara 13 år när hon fick börja jobba med att hjälpa sin mamma på arbetet.

...Gunilla har träffat många Nobelpristagare i litteratur? Hon har startat projektet Nobel i Rinkeby. Projektet innebär att skolelever i Rinkeby skriver och tecknar tillsammans och sedan får besök av årets Nobelpristagare i litteratur.

...ett av Gunillas intressen är att vara ute i naturen? Hon har skrivit flera böcker om den svenska naturen.

Faktaruta

Namn: Gunilla Lundgren

Född: 1942 i Bergslagen                                         

Gör: Författare, lärare

Genre/ämnen: Fakta, vänskap och berättelser om barn och unga i Sverige och i andra länder

Mest känd för: Sofia Z-4515, Min mamma är en ängel, Askungen i Rinkeby och många andra böcker

Illustration på Askungen i Rinkeby tillsammans med en räv.

Foxxy träffar Askungen i Rinkeby

 

Felicia drömmer om att bli sångerska och violinist och att slippa ta hand om sina styvbrorsors svettiga träningskläder. Vi har intervjuat henne och fått lära oss några romska ord.

Läs och lyssna på intervjun

Katarina Taikon. Foto: Björn Langhammer

Katarina Taikon

 

Författaren Katarina Taikon föddes i Sverige men fick inte gå i skolan. Böckerna om den romska flickan Katitzi är en svensk barnboksklassiker som Katarina skrev för över 50 år sedan.

Läs mer om Katarina

Romernas flagga i rött, grönt och blått

Boktips om unga romer

 

Hitta boktips om romsk kultur

-1