Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Christina Lindström. Foto: Jenny Blad

Chritistina Lindström. Foto: Jenny Blad

Fakta om Christina Lindström

Hugo, Jack och Silje finns alla med i Christinas böcker. Hon hämtar många gånger inspiration från skolvärlden där hon själv jobbar som lärare.

Christina började skriva redan i tonåren. Då skrev hon bland annat noveller i ungdomstidningen Frida och artiklar i lokaltidningen.

 

Ville locka till läsning

När hon blev äldre utbildade hon sig till lärare. I sitt jobb som gymnasielärare mötte hon många elever som inte läste böcker. Hon började fundera på att skriva en bok som skulle intressera dem för läsning. Resultatet blev boken Hälsningar från havets botten som kom ut 2015. Många tyckte om boken och sedan dess har Christina fortsatt att skriva böcker.

Två andra omskrivna ungdomsböcker som Christina har skrivit är Jack och Finns det björkar i Sarajevo?. Boken Jack kom 2016 och är en kärlekshistoria mellan Jack och Freja. Finns det björkar i Sarajevo? handlar om vänskap och den boken fick pris som Årets bästa ljudbok 2018.

 

Eleverna och sönerna inspirerar

I sina böcker blandar Christina humor med allvar. Huvudpersonerna i böckerna har ofta många olika sidor, något som gör dem intressanta. Hon har även skrivit böcker som riktar sig till yngre barn. Bland annat har hon skrivit en bokserie om tioåriga Hilda och hennes kompisgäng. Bokserien om den klurige killen Leo passar den som precis har börjat läsa själv.

Christina jobbar fortfarande som lärare på deltid och skriver böcker resten av tiden. Hon hämtar mycket inspiration till sina böcker från skolvärlden och de elever hon möter där och från sina egna söner. Hon bor med sin man och sina två barn i Göteborg.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget B Wahlströms

 

Faktaruta

Namn: Christina Lindström

Född: 1972 i Umeå

Gör: Författare och lärare

Genre/ämnen: Kärlek, skola, vänskap, humor

Mest känd för: Finns det björkar i Sarajevo?, Jack, Välj mig

 

Råd till blivande författare:  Läs mycket! Alla sorters texter, skönlitteratur, tidningar - allt.

Vill du läsa några av Christinas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Totalt bortglömdBokomslag: Välj migBokomslag: Hälsningar från havets bottenBokomslag: JackBokomslag: Finns det björkar i Sarajevo?Bokomslag: Hugo och kepskampenBokomslag: Hilda och gymnastikdräkten

Visste du att...

...när Christina skrev Jack bad hon om hjälp från sina gymnasielever? De läste manuset och gav tips kring hur språket i boken skulle vara. 

...om Christina ska välja favoriter blir hund favoritdjuret, choklad favoritgodiset och New York den plats hon helst reser till. 

...Christina gillar alla djur, men var allergisk som liten? När hon blev vuxen försvann hennes allergi och då kunde hon äntligen gå på ridskola. Där fick hon rida på en häst som hette Sixten som aldrig gjorde som Christina ville!

Ingelin Angerborn

Ingelin Angerborn

 

Ingelins mystiska och mysrysliga böcker är några av de mest utlånade böckerna på bibliotek. Men förutom rysare skriver hon roliga böcker också.

Läs mer om Ingelin

-1