Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Cecilia

Lidbeck

"De verkliga superhjältarna är människor som vem som helst, tycker jag. Människor som vågar säga ifrån, som ställer upp för andra och vågar agera när något är fel."
Cecilia Lidbecks superhjälte Fantastiska F är just en sådan hjälte.

 

Fantastiska F och djurtjuvenBerätta lite om Fantastiska F. Hur kom hon till?
De flesta superhjältar för barn är killar. Och kvinnliga superhjältar på film är alltid jättesnygga och löjligt perfekta med åtsmitande kläder. Jag ville ändra på det där. De verkliga superhjältarna är människor som vem som helst, tycker jag. Människor som vågar säga ifrån, som ställer upp för andra och vågar agera när något är fel. Och det kan vara både barn och vuxna!

Har hon fler superkrafter än att kunna flyga?
Fantastiska F har röntgensyn som kan se genom väggar och hus, och hon kan höra ljud långt borta som ingen annan hör. Hon är väldigt stark – och så är hon en himla bra kompis!

Ska det komma fler böcker om F?
Ja, nästa bok kommer i juni och heter Fantastiska F räddar en vän.

Barnhemmet och De försvunna är spännande och lite läskiga berättelser. Blir du rädd själv när du skriver om läskiga saker?
Nej, rädd blir jag inte. Däremot kan jag bli ledsen och rörd. Personerna i böckerna blir så verkliga för mig när jag skriver, det är som att de finns på riktigt och när de råkar ut för hemska saker känns det i hjärtat.

FamiljenFamiljen har precis kommit ut. Kan du berätta lite om boken? 
Familjen handlar om Ella som lever på Gården med elva andra barn och vuxna. På Gården är det Far som bestämmer. Han säger att världen håller på att gå under, och har satt upp ett stängsel för att skydda dem från människorna därute. Ella ser upp till Far, men när hon i smyg börjar träffa en pojke från andra sidan så blir hon mer och mer osäker på om det Far berättat om världen egentligen är sant...

Varför blev du författare?
Jag har alltid älskat att läsa och skriva. När jag var fem år knåpade jag ihop min första dikt. Den finns fortfarande kvar och handlar om Lille Kalle Svensson som letar efter Gud. Efter det blev det allt fler dikter och berättelser. Att leka med språket och hitta på egna personer och världar är bland det bästa som finns.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jajamen. Under många år arbetade jag som journalist och som redaktör på ett bokförlag. Numera jobbar jag som boendepedagog tre dagar i veckan. Det betyder att jag går hem till människor som inte mår så bra och stöttar dem i deras vardag.

BarnhemmetHar du någon favoritperson i dina böcker?
Den föräldralöse Otto i Barnhemmet. Han har haft det så svårt, men är så förtjusande fantasifull och fin. Allt han vill är att bli älskad och därför säger han ibland saker han inte menar bara för att andra ska tycka om honom.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag får ofta inspiration från filmer, tidningsartiklar, sådant jag läst och hört talas om. Och när det blir dags att skriva en ny bok lägger jag mig på soffan med en penna och ett anteckningsblock och spånar vilt tills jag hittar en idé som känns helt rätt.

Vad gör du när du inte jobbar?
Då läser jag, kollar på bra serier, går i skogen, träffar mina barn och mina vänner, passar min dotters hund…

Blir du trött på att skriva ibland? Vad gör du då?
Inte trött, men det händer att jag fastnar – att det går dåligt och tar stopp. Det är jättefrustrerande, men svårt att undvika. I värsta fall kan det gå flera månader innan jag får flyt igen. Jag har inget superknep utan försöker och försöker igen ända tills det lossnar.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Läs!!! Skriv!!! Man lär sig mycket av att se hur andra har gjort. Och ju mer man skriver, desto bättre blir man.

 

Intervjun gjordes i mars 2020

Privat foto på Cecilia Lidbeck

Kortfakta

Namn: Cecilia Lidbeck

Född: 1962 i Lund            

Bor: Malmö

 

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
Soffan i mitt vardagsrum. Där ligger jag och läser och tittar på serier och slappar i största allmänhet.

En hemlis om författaren:
När jag och min syster var barn brukade vi fisa på varandras kuddar när vi bråkade.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Att få alla dumma att bli snälla, alla fattiga att bli rika, alla sjuka att bli friska – och så kraften att kunna gå upp tidigt på morgonen utan att vara trött och sur.

Hur skulle din superhjältedräkt se ut?
Som det jag har på mig just nu: jeans, svart- och gulrandig tröja och svarta sneakers. Superhjältar kan ju ibland vara alldeles vanliga människor.

Några av Cecilias böcker 

Fantastiska F räddar en vän kommer i juni 2020

Fantastiska f och djurtjuvenFantastiska f räddar en vänFamiljenDe försvunnaBarnhemmetSerien Hemliga fyran. Det finns 4 delar

Fantastiska F är ritad av Lina Schnaufer.Fantastiska F ritad av Lina Schnaufer. F har vit mantel, vit mask och vita vantar. Byxorna är gul-och-röd-randiga.

Läs mer om Lina och hur hon skapat Fantastiska F.  »

 

Favoriter

Favoritfärg: Rött och grönt

Favoritdjur: Mina döttrars – katterna Mangas och Ines och hunden Vigdis

Favoritmusik: Det varierar

Älsklingsrätt: Mat med nudlar och räkor och koriander och avocado …

Favoritgodis: Choklad!!!

-1