Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Camilla Lagerqvist. Foto: Stefan Tell

Camilla Lagerqvist. Foto: Stefan Tell

Fakta om Camilla Lagerqvist

När Camilla gick i femte klass skrev hon sin första bok. Den hette Vilde Henry och utspelade sig på ett barnhem. Idag är hon författare på heltid och skriver spännande böcker som ofta utspelar sig förr tiden.

Camilla föddes i Uppsala. När hon skulle börja skolan flyttade hennes familj till Gävle och där växte hon upp. Hon började skriva egna historier tidigt och drömde om att bli författare.

Intresserad av historia

Eftersom hon ville skriva utbildade hon sig till journalist, men författardrömmen fanns alltid där. Hon jobbade på olika tidningar samtidigt som hon skrev bokmanus. År 2006 kom hennes första bok, det var en bok för vuxna som hette Kvinnohuset. Tre år senare, 2009, kom hennes första bok för unga, Det brinner i mitt huvud.

Sedan dess har Camilla fortsatt att skriva för barn och unga. Hon är intresserad av historia vilket har gjort att många av hennes böcker utspelar i historiska miljöer. Bland annat handlar bokserien Svarta rosorna om en motståndsrörelse under andra världskriget och serien Amerikaäventyret om Ingrid som emigrerar till Amerika.

Roligast att få hitta på saker

När Camilla skriver sina böcker lägger hon ner mycket tid på att ta reda på fakta. För att de historiska miljöerna i böckerna ska kännas trovärdiga läser hon faktaböcker, tittar på gamla filmer och intervjuar människor.

Det bästa med att vara författare tycker hon är att hon får hitta på en massa saker. ”När jag var liten fick jag skäll för att de tyckte att jag hittade på så mycket, idag lever jag på det”, säger hon. Camilla är bosatt i Knivsta som ligger utanför Uppsala.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen

Faktaruta

Namn: Camilla Lagerqvist

Född: 1967 i Uppsala

Gör:  Författare som skriver både för barn och ungdomar

Genre/ämnen: Historia, spänning, skräck, kärlek, äventyr, spökhistorier

Mest känd för: Cirkusflickan, bokserien Svarta rosorna

 

Råd till blivande författare: Skriv om något du själv tycker är intressant. Skriv lite varje dag, var bestämd mot dig själv och bestäm att du skriver till exempel ett kapitel varje dag. Om du vill skriva något läskigt - använd dina egna rädslor.

Vill du läsa några av Camillas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Mörka julnätterBokomslag: Pärlor av glasBokomslag CirkusflickanBokomslag: Det brinner i mitt huvudBokomslag: Den vita dödenBokomslag: Pojken i gravenBokomslag: Försvunnen. Första delen i serien Blodsvänner


Bokserien Svarta rosorna

Bokomslag: UppdragetBokomslag: IsbarnenBokomslag: FörrädarnaBokomslag: Dödsdömda


Bokserien Amerikaäventyret

Bokomslag: Flykten till AmerikaBokomslag: Försvunnen i New YorkBokomslag: Gömd på ManhattanBokomslag: Barnhemmet i Brooklyn

 

Visste du att...

...Camilla ville bli författare redan när hon var liten? ”Jag funderade även på att bli skådespelare eller arkeolog. Men författare har jag nog drömt om hela tiden”.

...om Camilla fick prova på att leva i en annan tid i historien hade hon valt 1920-talet. Det var en tid efter första världskriget då folk hade framtidstro".

...de ämnen som Camilla tyckte bäst om när hon gick i skolan var språk? Matte och geografi tyckte hon inte så mycket om och det gör hon fortfarande inte.

Bokslukarsällskapet #11

Bokslukarsällskapet poddar om Isbarnen!

 

Bokslukarsällskapet var ett poddradioprogram och en hemlig sammanslutning av barn som pratade om populära böcker. I ett av programmen pratade de om Camillas bok Isbarnen. 

Lyssna på poddavsnittet

-1