Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Barbro Lindgren. Foto: Press Norstedts

Barbro Lindgren. Foto: Press Norstedts

Fakta om Barbro Lindgren

Barbro Lindgren har skapat många kända barnbokskaraktärer. Du kanske känner till Den vilda bebin, Max eller Loranga? Många gånger är hennes figurer hämtade från verkligheten och ibland från hennes egen familj.

När Barbro Lindgren var ung gick hon på flera konstskolor, bland annat på Konstfack i Stockholm. Men det blev skrivandet hon skulle ägna den mesta tiden åt.

År 1965 var Barbro 28 år och då kom hennes första barnbok. Den hette Mattias sommar och hon hade både skrivit och tecknat bilderna i den.

En älskad barnboksklassiker

Barbro fortsatte att skriva och 1969 släpptes en av hennes mest kända böcker, Loranga, Masarin och Dartanjang. Den lite galna berättelsen om pappa Loranga som inte vill jobba, snurriga farfar Dartanjang och sonen Masarin blev en älskad barnboksklassiker.

Det har blivit många böcker efter det, Barbro har släppt minst en bok per år. Hon är mest känd för sina barnböcker, många känner nog igen hennes småbarnsböcker om Max eller bilderböckerna om grisen Benny. Men hon även skrivit många böcker för vuxna och en hel del dikter.

En serie böcker som älskas av både unga och vuxna är hennes självbiografiska böcker, alltså berättelser som handlar om henne själv när hon var barn och tonåring. Den första boken som hon skrev om sin barndom hette Jättehemligt och kom ut 1971.

Sönerna inspirerade henne

I Barbros böcker kan man stöta på en del fantasifulla historier och udda personer, men hon säger själv att hon har hämtat allt från verkligheten. Bland annat var hennes man förebilden för Loranga och hennes båda söner har gett inspiration till Masarin.  Hon använder ett enkelt språk när hon skriver, det gör att många kan läsa och uppskatta hennes böcker.

Flera av Barbros böcker har blivit film eller teater och till och med opera. Idag har Barbro slutat skriva barnböcker och skriver endast för vuxna.

Sedan många år tillbaka bor hon i byn Glömminge på Öland.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2021

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Barbro Lindgren

Född: 1937 i Bromma utanför Stockholm

Gör: Författare och illustratör. Barbro Lindgren skriver berättelser för både barn och vuxna. Hon skriver även dikter och texter till musik. Under sin karriär har hon gett ut runt 100 böcker och är översatt till cirka 30 olika språk. Hon har fått många priser, bland annat ALMA-priset år 2014. Det är världens största barn- och ungdomslitteraturpris som delas ut till minnet av Astrid Lindgren.

Genre/ämnen: Pekböcker, bilderböcker, kapitelböcker, humor, dikter med mera

Mest känd för: Böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang, småbarnsböckerna om Max och bokserien om Den vilda bebin och många fler.

Vill du läsa några av Barbros böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokserien Jättehemligt är skrivet som en dagbok. 2021 fyllde den 50 år. Gissa vad huvudpersonen heter? 

Bokomslag: JättehemligtBokomslag: VärldshemligtBokomslag: Bladen brinner


Bokomslag: Barbros bästaBokomslag: Vems lilla mössa flygerBokomslag: Loranga, Masarin och DartanjangBokomslag: VLMF - vad lever man för

Visste du att...

...Lorangas mössa egentligen är en huva som man värmer en tekanna med? Karaktären Loranga är inspirerad av Barbros man och han hittade ingen mössa en kall vinterdag så han tog en tehuva istället!

...Barbros två söner, Mathias och Andreas, skapar musik för barn under namnet Bröderna Lindgren? De har bland annat gjort musiken till barnprogrammet Höjdarna och till filmen om Loranga, Masarin och Dartanjang.

...Barbro Lindgren har skrivit två pekböcker för vuxna? Den ena heter Titta Max grav! och den handlar om barnboksfiguren Max som vuxen. Den andra heter Titta Hamlet och handlar om den kända berättelsen om prins Hamlet som William Shakespeare har skrivit.

Någon skriver i en bok med en penna

Kära dagbok...

 

Skriver du dagbok? Eller vill du helst bara läsa andras? Här hittar du mängder av roliga, spännande och världsviktiga dagböcker.

Till dagbokstips

Per Gustavsson. Foto: Stefan Tell

Per Gustavsson

 

En kaxig prinsessa har gjort Per till en av Sveriges mest kända barnboksskapare. Hans bildvärld känns igen från en rad olika böcker - han har illustrerar ofta andras berättelser.

Läs mer om Per

Ulf Nilsson. Foto: Stefan Tell

Ulf Nilsson

 

Ulf har skrivit över hundra böcker för barn i alla åldrar. Förutom "Adjö, herr Muffin" skrev han böcker från allt om naturen och deckare.  

Läs mer om Ulf

-1