Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

Fakta om Astrid Lindgren

Både barn och vuxna tycker om att läsa Astrid Lindgren. Hennes berättelser innehåller både sorg, humor och spänning och är älskade av människor världen över.

Astrid Lindgren växte upp på en gård i Småland. Hon började skriva berättelser tidigt, men hon hade inte tänkt att bli författare.

När hon var 16 år började hon jobba på Vimmerby tidning där hon skrev artiklar och reportage. Tre år senare, när hon var 19, blev hon gravid med chefen på tidningen. På den tiden var det en skandal att få barn om man inte var gift, så Astrid blev tvungen att flytta till Stockholm.

Bokförlaget ville inte ge ut Pippi

I Stockholm utbildade hon sig till sekreterare och jobbade på många olika ställen. Hon gifte sig och fick två barn. En kväll när hennes dotter Karin var sjuk och så bad hon att Astrid skulle berätta om “Pippi Långstrump”.

Astrid skrev ner historien och skickade den till ett bokförlag men bokförlaget ville inte ge ut den. Men hon vann en tävling med en annan berättelse, 1944 kom Astrid Lindgren första bok som hette Britt-Marie lättar sitt hjärta. Året därpå, 1945, kom ändå Pippi Långstrump ut som bok och den blev en stor succé.

Kämpade för barns rättigheter

Efter Pippi Långstrump skrev Astrid en rad böcker, samtidigt jobbade hon på ett bokförlag. I sina böcker skrev hon om många olika ämnen - äventyr och fantasy i Bröderna Lejonhjärta, rövarberättelse i Ronja Rövardotter och vardag och verklighet i Emil i Lönneberga.

Astrid Lindgren var också väldigt aktiv i olika frågor i samhället. Bland annat ville hon att vi skulle behandla djur bättre, hon kämpade för barns rättigheter och mot krig och våld.

Hon dog år 2002 i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek december 2020

Källor: Nationalencyklopedin, Astrid Lindgrens officiella hemsida: www.astridlindgren.com

Faktaruta

Namn: Astrid Lindgren

Född: 1907 i Vimmerby i Småland

Gör: Författare. Hon är utan tvekan Sveriges mest kända författare, berömd över hela världen.  Hon har fått många fina priser och många av hennes böcker har blivit film och tv-serier.

Genre/Ämnen: Fantasy, sagor, spänning och mycket mer.

Mest känd för: Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Karlsson på taket och många fler.

Vill du läsa några av Astrids böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Min, min MioBröderna LejonhjärtaMästerdetektiven BlomkvistPippi på rymmen. Ronja Rövardotter. Serieroman del 1 2016.Fakta om Astrid Lindgren

 
 

 

 

 

Loading....

Visste du att...

... Pippi Långstrump är den mest kända av Astrid Lindgrens alla karaktärer i hela världen? Förutom i Ryssland - där är Karlsson på taket mest populär.

... Astrid älskade att läsa när hon var barn? Hon har berättat att hon “hade en så fruktansvärt uppdämd läslust att det är konstigt att jag inte läste ihjäl mig när jag väl kom över böcker”.

... Madicken egentligen hette Ann-Marie och bodde granne med Astrid när hon var barn? Astrid byggde karaktären Madicken på sin vän Ann-Marie och de var vänner hela livet.

...det finns en asteroid som är uppkallad efter Astrid Lindgren? När Astrid fick reda på att en himlakropp ute i rymden blivit döpt efter henne ska hon ha sagt: “Från och med nu kan ni tilltala mig asteroiden Lindgren”!

Ilon Wikland. Foto: Stefan Tell

Ilon Wikland

 

Illustratören Ilon Wiklands teckningar har du sett många, många gånger. Hon är den som har illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker.

Läs mer om Ilon

Skrivbord med pennor, böcker och ett papper där det står Hohejoj.

Lär dig rövarspråket

 

Vill du lära dig det hemliga språk som Astrid hittade på? Här berättar vi hur rövarspråket kom till och hur du blir en fena på att tala det.  

Läs mer om rövarspråket

-1