Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Åsa Larsson. Foto: Thron Ullberg

Åsa Larsson. Foto: Thron Ullberg

Fakta om Åsa Larsson

Om du har läst bokserien PAX känner du kanske till Åsa Larsson. Hon är en av författarna som har skapat fantasyvärlden där två bröder kämpar mot monster och spöken.

Åsa är född i Uppsala men växte upp i Kiruna i norra Sverige. Hon hade inga syskon och fick hitta på saker som hon kunde göra själv. Det gjorde att hon skrev och ritade mycket redan som barn.

Skapade PAX tillsammans

När hon blev äldre flyttade hon tillbaka till Uppsala och utbildade sig till jurist. Under tiden som hon arbetade som jurist skrev hon på sin första deckare för vuxna. Den boken hette Solstorm och kom ut år 2003. Den blev en stor succé och hon fick pris för den. Åsa fortsatte att skriva fler böcker för vuxna och blev snabbt en av Sveriges mest kända deckarförfattare.

Så småningom tog Åsa steget till att börja skriva även för barn. Hon började samarbeta med forskaren och författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson. Tillsammans skapade de fantasyserien PAX, en bokserie som handlar om bröderna Alrik och Viggo som kämpar mot olika monster som är hämtade från den nordiska mytologin.

Magi och vardag i Mariefred

Den första boken i PAX-serien heter Nidstången och den kommer ut år 2014. PAX är ett mäktigt fantasyäventyr med mycket magi och läskiga varelser, samtidigt som bröderna Alrik och Viggo lever vardagsliv i småstaden Mariefred.

På fyra år släpptes hela tio böcker i PAX-serien och de blev mycket framgångsrika. Böckerna är spännande, har häftiga illustrationer och korta kapitel, så att den som läser ska bli sugen på att läsa vidare.

Åsa har varit bosatt i Mariefred där böckerna utspelar sig, men bor numera i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen och Nationalencyklopedin

 

Faktaruta

Namn: Åsa Larsson

Född: 1966 i Uppsala

Gör: Författare som skriver framför allt för vuxna, men även för barn och unga

Genre/ämnen: Spänning, fantasy

Mest känd för: Bokserien PAX som hon gjort tillsammans med författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson

 

Råd till blivande författare: Läs. Läs. Läs. Skriv. Skriv. Skriv. Våga låta andra läsa det du skriver. Lär dig av hur de reagerar. Våga vara modig och personlig när du beskriver personer. Då känns de äkta.

Vill du läsa alla PAX-böcker? Här har du hela bokserien i rätt ordning.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: PAX - Nidstången del 1Bokomslag: PAX - Grimmen del 2Bokomslag: PAX - Mylingen del 3Bokomslag: PAX - Bjäran del 4Bokomslag: PAX - Gasten del 5Bokomslag: PAX - Näcken del 6Bokomslag: PAX - Pestan del 7Bokomslag: PAX - Vitormen del 8Bokomslag: PAX - Maran del 9Bokomslag: PAX - Draugen del 10

 

 

 

 

 

Visste du att...

...Åsas främsta förebild är hennes egen mamma?

...namnet på bokserien PAX kommer från det latinska namnet på Mariefred? Mariefred heter orten där böckerna utspelar sig och Mariefred heter Pax Mariae på latin, vilket betyder Marias fred.

...det roligaste med att vara författare tycker Åsa är att ”man liksom lever på att fantisera och berätta”.

Ingela Korsell. Foto: Thron Ullberg

Ingela Korsell

 

En av PAX-författarna Ingela gillar övernaturliga och läskiga berättelser. Visste du att hon bor i Mariefred, där bokserien om Viggo och Alrik utspelar sig?

Läs mer om Ingela

-1