Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ann-Helén Laestadius. Foto: Elisabeth Ohlson

Ann-Helén Laestadius. Foto: Elisabeth Ohlson

Fakta om Ann-Helén Laestadius

Det roligaste med att skriva böcker är att få uppfinna sina egna världar tycker Ann-Helén. Hennes ungdomsböcker handlar ofta om allvarliga ämnen, men berättar också om det vanliga tonårslivet.

Ann-Helén växte upp i Kiruna med en samisk mamma och en svensk pappa från Tornedalen. När hon var liten drömde hon att bli författare och journalist. Hennes mamma var bra på att berätta historier och inspirerade Ann-Helén till att själv vilja berätta.

Vann en manustävling

Hon provade på en del olika yrken innan hon blev journalist och började arbeta på en tidning. När det anordnades en manus-tävling på temat ”Att vara ung same i dag” skrev Ann-Helén snabbt ihop ett bokmanus. Hon vann tävlingen och manuset blev hennes första bok, SMS från Soppero, som kom ut 2007.

Boken handlar om Agnes från Solna och Henrik från Soppero, två unga samer med olika förutsättningar i livet. Efter det skrev hon ytterligare tre böcker om Agnes och Henrik.

Bakgrunden är viktig

År 2016 kom Ann-Heléns mest uppmärksammade bok Tio över ett. Den handlar om högstadietjejen Maja som bor i Kiruna. Staden ska flyttas på grund av den stora gruvan i stan och Maja får kämpa med oro och rädslor. Boken blev mycket uppskattad och Ann-Helén vann bland annat Augustpriset för den.

Ann-Heléns bakgrund i Tornedalen och hennes samiska rötter är viktiga för henne. Hennes böcker utspelar sig ofta i hennes hemtrakter i norra Sverige och det handlar många gånger om hur det är att tillhöra två eller flera kulturer.

Förutom att skriva ungdomsböcker har hon skrivit ett par böcker för vuxna och några bilderböcker för små barn. Ann-Helén är bosatt i Solna utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Ann-Helén Laestadius

Född: 1971 i Kiruna

Gör: Journalist och författare

Genre/ämnen: Kärlek, vänskap, familj, tonårsliv

Mest känd för: Tio över ett och SMS från Soppero

 

Råd till blivande författare:  Läs mycket. Testa att skriva på olika sätt, i jag-form, tredje person, i nutid och dåtid. Läs högt det du har skrivit, det låter helt annorlunda i ens huvud. Ha någon du litar på som vågar säga om det är bra eller dåligt eller om något måste ändras.

Vill du läsa några av Ann-Heléns böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Tio över ettBokomslag: Inte längre minBokomslag: SMS från SopperoBokomslag: Hej vackerBokomslag: Ingen annan är som duBokomslag: Hitta hem

Visste du att...

...Ann-Helén har varit elitgymnast när hon var yngre? ”Ibland drömmer jag om att jag fortfarande kan slå en volt, men om jag skulle försöka skulle jag nog slå ihjäl mig!”. 

...när Ann-Helén var 11, 12 år började hon sommarjobba på sin farmor och farfars camping i Soppero? Den campingen finns med i hennes böcker.

...fotboll är ett av Ann-Heléns intressen? Hon hejar på AIK.

Malin Stehn. Fotograf Camilla Gewing Stålhage.

Läs mer om författaren Malin Stehn

 

Malin har också skrivit många ungdomsböcker som bland annat handlar om hästar, musik och fotboll. Men kan hon rida och sparka fotboll?

Läs mer om Malin

-1