Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Ylva

Karlsson 

 

5 frågor till Ylva

1. Vad är det sämsta med att vara författare?
Många författare klagar över bristen på arbetskamrater, men jag gillar att vara ensam flera timmar varje dag. Det svåraste tycker jag är sorgen när man är färdig med en bok man verkligen gått in i. Ödsligheten efteråt kan vara hemsk.
En annan väldigt jobbig sak är när man kör fast och inte alls kommer vidare, när en historia är klar och ändå inte ett dugg bra utan man nästan måste bestämma sig för att kassera den.
Sen finns det en stor nackdel till. Det är att man blir så disträ, så inåtvänd i vissa perioder. Men det är nog jobbigast för ens närmaste. För den disträe (jag) är det närmast härligt.

2. Är du rik?
Nix. Det är författare mycket sällan. Vill man bli rik är det säkrast att satsa på något annat.

3. Om du inte var författare, vad skulle du då vilja vara?
Biolog tror jag, en som forskade och tog reda på en massa intressanta saker om hur naturen hänger samman. Eller en som skrev oerhört bra naturböcker. Fast då är man väl snarare författare i alla fall?

4. Hur får du idéer?
Ur precis allt. Sånt jag hör nån säga på bussen eller i mataffären, ofta ur sånt jag läser, ibland ur saker jag drömmer. Saker jag ser. Ett hus som någon kan bo i. Tre personer på ett fik som nästan inte pratar fast de uppenbarligen känner varandra. En situation jag ser och vill ändra på fast jag inte kan, annat än i en bok.
Men en idé är bara som en liten liten öppning in i något. Den är som ett litet ljus riktat åt ett visst håll, ett irrbloss man måste ta i svansen och följa.

5. Varför skriver du för hand?
För att jag tänker mycket bättre då och kan koncentrera mig helt och hållet på ordens ljud och berättelsens rytm istället för att hela tiden se alltihop framför mig som text.
Det är som om det för mig blir lättare att bortse från stavning (när jag är koncentrerad stavar jag mycket illa). Jag har också lättare att vara ungefärlig och inte bestämma vad som är ett komma och vad som är en punkt.
 

Namn: Ylva Karsson

Född: 3 februari 1978

Bor: Bagarmossen

Det här visste du inte om Ylva: Jag skriver ofta i badet. Då har jag ett särskilt block som jag river bladen ur allteftersom för att inte riskera att texten blöts upp och försvinner. Och så skriver jag med blyerts som tål vatten bättre än bläck gör. 

Vill du läsa några av Ylvas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Om man heter RobinOssians ovanliga nannyMikaels märkliga resa

Skriv om och om igen

Skriv om och om igen
som Ylva skrivit ihop med Katarina Kuick

Här finns hur många tips och övningar som helst att välja på för den som vill lära sig skriva. Det spelar ingen roll om du vill skriva en dramatisk berättelse eller en dikt. Det finns också utdrag ur dikter och berättelser och boktips. En ovanlig inspirationsbok för alla som vill bli författare.

.

Bilderböcker. Jag och alla. Bild Sara Lundberg. Nattstjärnorna. Bild Katarina Strömgård

Jag och allaNattstjärnorna

De röda drakarnas landDe röda drakarnas land

Nio sagor. Här finns allt som brukar finnas i en saga. Läs om älvor, trollkarlar, enhörningar och drakar. Förtrollningar, förvandlingar och magiska trolldrycker. Kanske allt kan hända både dig och mig. Kanske redan idag.
 

Resan till kejsarenResan till kejsaren

En sten glimmar till. Den lyser underligt. Mikaela är 12 år och hon lägger stenen i fickan. Så börjar berättelsen från mellantiden, från tiden då varje stad och varje by hade sina egna lagar. Mellantiden var den tid då allting skakade och vägarna öppnades till en annan värld. Hit kommer Mikaela och Tobias. 

Om man heter Robin Om man heter Robin

Det är sommarlov och regnet öser ner. Robin står i fönstret och tittar ut. Då ser han henne, i tunn genomvåt tröja springer hon över lekplatsen. Vem är hon? Finns hon? Är det hon som viskar hans namn?

 

-1