Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sara Kadefors. Foto: Ulrika Zwenger

Sara Kadefors. Foto: Ulrika Zwenger

Fakta om Sara Kadefors

En av de första böckerna som Sara skrev blev en klassiker – ungdomsboken Sandor slash Ida. Hon har skrivit många böcker sedan dess för både barn, unga och vuxna.

Sara växte upp i Landvetter utanför Göteborg. Hon gillade teater och drömde om att bli skådespelare, men tyckte också om att skriva när hon var barn.

 

Jobbade som programledare

Hon sökte till en skådespelarutbildning när hon blev äldre, men fick ingen plats på skolan. Då utbildade hon sig till journalist istället. Sedan jobbade hon både på radio och tv, bland annat som programledare.

År 2001 kom Saras första bok, barnboken Långlördag i city. Den illustrerades av Stina Wirsén. Senare samma år kom ungdomsboken Sandor slash Ida. Den handlar om två tonåringar som blir vänner via internet. Boken blev väldigt omtyckt och Sara vann Augustpriset för den. Den blev även film år 2005.

 

Den värdefulla fantasin

Sara har skrivit flera böcker för alla åldrar efter det. Hon har skrivit för de yngre barnen i boken Sigrid är ett svin. Den kom 2004 och handlar om en liten tjej som inte gillar att tvätta sig. Hennes bokserie om Billie berättar om en tolvåring som bor i fosterfamilj ute på landet. År 2013 kom Lex bok som handlar om gymnasieeleven Lex som börjar blogga under ett annat namn.

Förutom att skriva för barn skriver Sara också böcker för vuxna. År 2011 skrev hon årets julkalender i radio och hon skriver även manus till film, teater och tv. Det roligaste med att skriva böcker tycker hon är att hon får använda sin fantasi. Hon tycker att fantasi är det värdefullaste hon har och hon tycker om att leva sig in i hur andra människor har det.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2022. 

Foto: Ulrika Zwenger

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin

Faktaruta

Namn: Sara Kadefors

Född: 1965 i Göteborg

Gör: Författare

Genre/ämnen: Kärlek, vänskap, familj, skola

Mest känd för: Sandor slash Ida, bokserien om Billie, Lex bok

 

Råd till blivande författare:  Försök att skriva klart det du påbörjat. Det är bara den som skriver klart som kan få något utgivet. Sen handlar det mycket om att skriva mycket, skriva om och att våga ta emot kritik.

Vill du läsa några av Saras böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Avgång 9:42 till nya livetDu är bästAlla tillsammansBokomslag: Sandor slash IdaBokomslag: NyckelbarnenBokomslag: Lex bok

Visste du att...

...om Sara fick ha en superhjältekraft så skulle det vara att hon kunde läsa andras tankar? ”Tänk vad många spännande böcker man skulle kunna skriva om man visste mer om människor. Sen är jag så rädd för att dö att jag gärna skulle vilja vara odödlig”, säger hon.

...Saras favoritfärg är grön, hennes favoritgodis är choklad och hennes favoritdjur är får?

...Sara bor i Stockholm, men hennes favoritplats är uppväxtstaden Göteborg? ”När jag kommer till Göteborg blir jag alldeles varm inuti och börjar tänka på roliga saker som hände där. Jag blir också lycklig av att gå omkring i en stor park i stan, Slottsskogen”.

...bokomslaget till första boken om Billie har en tolvårig kille som heter Philip gjort? Han vann en omslagstävling som bokförlaget ordnade.

Sara Ohlsson. Foto: Annika Goldhammer

Sara Ohlsson

 

Sara skriver mest ungdomsböcker om vardagstankar men tillsammans med Lisen Adbåge har hon skapat böckerna om Frallan också. 

Läs mer om Sara

-1