Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kazu Kibuishi. Foto: Gordon Luk

Kazu Kibuishi. Foto: Gordon Luk

Fakta om Kazu Kibuishi

En film, en bok och hans uppväxt inspirerade Kazu Kibuishi att skapa bokserien Amulett. Science fiction-äventyret skulle från början bara bli en bok, men blev till slut i nio delar.

Kazu föddes i Japan men flyttade till USA när han var barn. Han är den fjärde generationen av japan-amerikaner i sin släkt. Hans farfars far öppnade en japansk mataffär i USA redan år 1907.

Kazu växte upp med sin mamma och sin bror utanför Los Angeles. Han började rita serier redan som femåring.

Två saker hade gjort starkt intryck

När Kazu blev äldre jobbade han bland annat med grafisk design, men så småningom hittade han tillbaka till att teckna serier.

Två saker hade gjort ett starkt intryck på Kazu - den japanska tecknade filmen Nausica, vindarnas dal och serieboken Bone. Han ville skapa något liknande. När han visade upp sin idé för bokförlaget hade han bara sex sidor. Han tänkte det skulle en bok, men serien Amulett blev enormt populär och kom att bli i nio delar.

Den första delen, Stenväktaren kom 2008 och den fick flera priser, både i Sverige och i USA. 2011 släpptes boken i Sverige.

Kan bli film i framtiden

Bokserien Amulett är lättläst och kombinerar text med dramatiska bilder. Historien handlar om Emily som tillsammans med sin lillebror Navin kämpar för det goda mot det onda, men det handlar även om vänskap.

Den nionde delen blir den sista i serien, men Kazu arbetar även med ett annat bokprojekt som kommer att komma efter Amulett. Många har velat göra film av bokserien, men än så länge har det inte blivit verklighet.

Kazu är bosatt i Seattle i USA med sin fru och sina barn.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2021

Källor: Bokförlaget Hegas, Kazu Kibuishis bolags hemsida www.boltcityproductions.com

Faktaruta

Namn: Kazu Kibuishi

Född: 1978 i Tokyo, Japan

Gör: Författare och illustratör

Genre/ämnen: Fantasy, science fiction, serier, spänning

Mest känd för: Bokserien Amulett

 

Råd till blivande författare eller illustratör: Ge dig själv utrymme och tid att göra misstag. Var tålmodig, behåll ditt fokus och ge inte upp.

Vill du läsa Kazus bokserie Amulett? Här är hela bokserien i ordning.

 

Berättelsen om Amulett börjar med att Navins och Emilys pappa dör i en bilolycka. Då bestämmer sig deras mamma att ta dem med sig långt bort från staden, till ett gammalt hus som deras gammelfarfar Silas lämnade efter sig. I huset hittar Emily en magisk amulett och öppningen till en magisk underjordisk värld. Men när deras mamma blir kidnappad av monster, ger sig syskonen ned för att rädda henne...

 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Amulett del 1Bokomslag: Amulett del 2Bokomslag: Amulett del 3Bokomslag: Amulett del 4Bokomslag: Amulett del 5Bokomslag: Amulett del 6Bokomslag: Amulett del 7Bokomslag: Amulett del 8

 

Visste du att

...idén till Amulett-serien har Kazu funderat på sedan han var 19 år. Först när han var 30 kom den första boken i serien ut.

...Kazu visste vilket slut han ville ha på Amulett redan när han skrev första boken? ”Hela berättelsen var inte klar från början, men ramen har varit det. Den kommer att få samma slut som jag tänkte från början”.

...Kazu har illustrerat omslagen till en del Harry Potter-böcker?

Loading....

Snöig skog där en enormt stor fantasyvarelse med röda ögon stirrar på en människa

Boktips till dig som gillar fantasy

 

Vi listar massvis med magiska böcker till dig som vill drömma dig bort i en fantasifull berättelse.

Till fantasyboktips

Tema: Serier!

Lär dig mer om att rita serier

 

Här hittar du tips på att rita och tomma serierutor där du kan fylla i vad du vill. Vi tipsar också på böcker i serieformat. 

Till Tema Serier

-1