Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jeff Kinney och en illustration av Greg. Foto: Filip Wolak

Jeff Kinney tillsammans med Greg. Foto: Filip Wolak

Fakta om Jeff Kinney

Jeff Kinney drömde om att bli serietecknare. Men när ingen nappade på hans serie-idéer satte han ihop en bok med både text och serieteckningar. Det blev minst sagt en succé.

Jeff växte upp i Fort Washington i USA. I början på 1990-talet gick han på universitetet och där ritade han en serie som trycktes i skoltidningen. Det var en humoristisk serie som hette Igdoof och redan då bestämde sig Jeff för att satsa på att bli serietecknare.

Första berättelsen publicerades på nätet

Jeffs dröm om att bli serietecknare blev inte som han hade tänkt. Det var ingen som ville ge ut serierna som han ritade. Då började han istället fundera på en bokidé. I sex år jobbade han med sin bok, en berättelse med både text och serieteckningar som handlade om mellanstadiekillen Greg Heffley.

Den första berättelsen om Greg publicerades på en sida på nätet år 2004. Dagbok för alla mina fans blev en succé och år 2007 kom den första tryckta boken. Sedan dess har det kommit en bok i serien per år. Böckerna om Greg är idag en av världens mest lästa barnböcker och de är översatta till 69 olika språk.

Lätt att känna igen sig

Varför tycker då så många om Dagbok för alla mina fans?  Jeff tror själv att var man än bor i världen så är det lätt att känna igen sig i Gregs vardag. Vi hamnar i samma situationer som Greg och tycker att samma saker är pinsamma, kul och jobbiga. Böckerna är också lättlästa, berättelserna är inte krångliga och framför allt är de roliga!

Förutom att skriva böcker så arbetar Jeff som spelutvecklare och driver en webbsajt för barn. Han bor med sin fru och sina två barn i Massachusetts i USA, där de äger en bokhandel.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, officiella hemsidan för Dagbok för alla mina fans: www.wimpykid.com

Faktaruta

Namn: Jeff Kinney

Född: 1971 i Fort Washington i USA

Gör: Författare 

Genre/Ämnen: Humor, skola, familjeliv

Mest känd för: Alla böcker i serien Dagbok för alla mina fans

Vill du läsa några av Jeffs böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Dagbok för alla mina fans: Gregs bravaderBokomslag: Dagbok för alla mina fans: Rodrick regerarBokomslag: Dagbok för alla mina fans: Ett hopplöst fallBokomslag: Dagbok för alla mina fans: Usla utsikterBokomslag: Dagbok för alla mina fans: Den bistra sanningenBokomslag: Dagbok för alla superschyssta Rowley Jeffersons loggbok

Visste du att...

...en av Jeffs favoritförfattare är J.R.R. Tolkien? Tolkien skrev fantasy-böckerna i serien Sagan om ringen och är minst lika lästa som Dagbok för alla mina fans.

...huvudpersonen Greg i Jeffs böcker bygger mycket på honom själv?

...Jeff är scout? Han tycker också om att spela volleyboll.

Loading....

Någon skriver i en bok med en penna

Kära dagbok...

 

Skriver du dagbok? Eller vill du helst bara läsa andras? Här hittar du mängder av roliga, spännande och världsviktiga dagböcker.

Till dagbokstips

Bokomslag på Dagbok för alla mina fans ligger på en uppslagen dagbok.

Vad kan du om Dagbok för alla mina fans?

 

Vilken är Gregs största hobby? Och vem säger "juice" varje gång hen är kissnödig? Testa dina kunskaper om Greg och alla andra karaktärer i bokserien Dagbok för alla mina fans! 

Till Dagbok för alla mina fans-quizet

-1