Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ingela Korsell. Foto: Thron Ullberg

Ingela Korsell. Foto: Thron Ullberg

Fakta om Ingela Korsell

Skräck, väsen och det övernaturliga har alltid intresserat Ingela. Hon är en av skaparna bakom succéserien PAX som blandar fantasy och verklighet.

Ingela växte upp i Uppsala och i Strängnäs. Hon beskriver sig själv som en riktig bokslukare när hon var barn, samtidigt som hon var mycket intresserad av idrott. Det fanns många yrken som hon drömde om när hon var liten, bland annat kioskägare, pilot, lärare, skådespelare och författare.

En sann berättelse blev bok

Så småningom utbildade sig Ingela till lärare och började jobba i skolan. När eleverna skulle skriva spökhistorier berättade hon ofta en läskig historia som hon själv varit med om när hon var barn. Eleverna gillade berättelsen och när Ingela gick på en författarutbildning skrev hon ihop ett bokmanus kring historien. Det blev hennes första bok, Den svarta handsken, som kom ut 2006.

Idén till bokserien PAX föddes när Ingela och författaren Åsa Larsson delade kontor i Mariefred. Båda var intresserade av hur man skulle kunna få barn som inte läser så mycket att intressera sig för läsning.

Fick idé till en faktabok

Efter att de spånat tillsammans skrev de den första boken och drog upp ramarna för hela PAX-serien. Henrik Jonsson ritade några skisser och de skickade det hela till ett bokförlag. År 2014 kom den första boken Nidstången ut och sedan släpptes tio böcker i fantasyäventyret PAX.

Under arbetet med PAX fick Ingela idén att skriva en faktabok för barn om väsen. Den första faktaboken Väsenologi kom ut 2019, efter det har hon skrivit två böcker till i bokserien. Ingela har även skrivit läroböcker för skolan och jobbat som forskare. Hon är bosatt i Mariefred sedan 1998.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, intervju med Barnens bibliotek 2021

Faktaruta

Namn: Ingela Korsell

Född: 1967 i Uppsala

Gör: Författare

Genre/ämnen: Spänning, äventyr, fantasy, fakta

Mest känd för:  PAX-serien som hon gjort tillsammans med författaren Åsa Larsson och illustratören Henrik Jonsson

 

Råd till blivande författare: Mata din fantasi! Läs mycket, kolla på film och ha stora öron så att du lyssnar på vad andra berättar. Allt det som man själv är med om kan man använda på något sätt. Alla erfarenheter man får blir en bank i huvudet och det kan man blanda upp med sin fantasi och använda när man skriver.

Vill du läsa några av Ingelas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: VäseonlogiBokomslag: Mer väsenologiBokomslag: Modern väsenologiBokomslag: Gruvfruns hemlighetBokomslag: PAX - Nidstången del 1

Vill du läsa alla PAX-böcker? Här har du hela bokserien i rätt ordning.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: PAX - Nidstången del 1Bokomslag: PAX - Grimmen del 2Bokomslag: PAX - Mylingen del 3Bokomslag: PAX - Bjäran del 4Bokomslag: PAX - Gasten del 5Bokomslag: PAX - Näcken del 6Bokomslag: PAX - Pestan del 7Bokomslag: PAX - Vitormen del 8Bokomslag: PAX - Maran del 9Bokomslag: PAX - Draugen del 10

 

 

 

 

 

Visste du att...

...Ingela är helt galen i chips?  Hon brukar kalla sig själv en chipsoholic. ”Finns det en chipspåse hemma så måste den ätas upp, den bara ropar till mig från skåpet. Min favoritsmak är salt och vinäger”, säger hon.

...Ingela är en riktig nörd när det gäller namn? För henne är det viktigt att karaktärerna i böckerna får rätt namn med rätt betydelse. Till exempel betyder Viggo och Alrik ”stridskämpe” och ”härskare”, vilket ju passar bra i PAX.

...innan PAX-böckerna kom ut fick några barn fick provläsa dem? När författarna frågade vad barnen skulle tycka det vara det absolut läskigaste som kunde hända, svarade de inte att det var att jorden skulle gå under eller att väsen skulle ta över Mariefred. Det läskigaste som kunde hända var att Alrik och Viggo skulle bli separerade från varandra.

Åsa Larsson. Foto: Thron Ullberg

Åsa Larsson

 

Åsa Larsson är en författarna till den populära bokserien PAX. Men visste du att hon även är jurist? 

Läs mer om Åsa

Collage med författarna Johan Egerkrans och Ingela Korsell.

"Väsen är ett sätt för oss människor att hantera världen"

 

Författarna Johan Egerkrans och Ingela Korsell har alltid tyckt att myter och väsen är spännande. I en intervju berättar de om varför de gillar att skriva och illustrera om övernaturliga väsen.

Läs intervjun med Johan och Ingela

Henrik Jonsson. Foto: Kent Eng

Henrik Jonsson

 

Henrik har illustrerat alla teckningar i bokserien PAX. Men visste du att han också har jobbat för att teckna Batman i USA?

Läs mer om Henrik

-1