Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Emma Karinsdotter. Foto: Julia Lindemalm

Emma Karinsdotter. Foto: Julia Lindemalm

Fakta om Emma Karinsdotter

Emma har skrivit de populära böckerna om Lisbet och hennes farmor Sambakungen. Med sina berättelser vill hon få alla barn att känna sig speciella, aldrig konstiga.

Emma växte upp i Ronneby. Hon gillade att läsa och skriva när hon var liten. För henne handlade böcker om att aldrig vara ensam, att alltid ha en värld och ett äventyr som väntade inuti bokpärmarna.

 

Sambakungen blev genombrottet

Som vuxen arbetade Emma mycket med musik. Bland annat jobbade hon med musikfestivaler och turnéer åt olika musikband. Samtidigt skrev hon på ett bokmanus. Efter att ha skickat sitt bokmanus till många bokförlag fick hon ett ja. Hennes första bok blev utgiven 2014. Det var en bok för vuxna som handlade om kärlek.

Emma gick flera olika författarutbildningar, bland annat på Lunds universitet. Så småningom fick hon idén att skriva en barnbok. Det blev hennes stora genombrott som författare. Boken hette Lisbet och Sambakungen och den kom ut 2017. Många tyckte om Emmas bok och det har kommit flera böcker om Sambakungen sedan dess.

 

Vill att böckerna ska vara frizoner

I dag är Emma författare på heltid. Hon tycker att hennes jobb är roligt nästan jämt. Med sina berättelser vill hon skapa världar som är fria från krav och prestationer. ”Jag vill att vi ska få leka och fantisera för att vi har lust, inte för att det ska leda vidare till något annat”, säger hon.

Förutom böckerna om Lisbet och Sambakungen är Emma känd för boken Tusen stjärnors ö. Det är en äventyrsberättelse om hur man klarar att någon man älskar dör. Hon är bosatt i Malmö.

 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022

Foto: Julia Lindelmalm

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Bonnier Carlsen

Faktaruta

Namn: Emma Karinsdotter

Född: 1985 i Ronneby                                            

Gör: Författare

Genre/ämnen: Humor, äventyr, familj, sagor

Mest känd för: Böckerna om Lisbet och Sambakungen

 

Råd till blivande författare: Fortsätt skriv. Det kan låta som ett väldigt enkelt råd, men det är det inte. Ibland händer saker i ens liv, man kanske blir äldre och får nya kompisar, eller nya intressen, nåt tråkigt kanske händer, eller nåt jättekul. Eller så känns det svårt att skriva, det kanske inte blir som man vill. Då är det lätt att ge upp, att sluta skriva och tänka på annat. Därför är mitt råd, vill du skriva? Fortsätt skriva!

Vill du läsa några av Emmas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Lisbert och SambakungenBokomslag: Livets hårda skolaBokomslag: En FUL julBokomslag: Tusen stjärnors ö

Visste du att...

...Emma har spelat trummor i ett punkband? ”Jag behövde inte vara så bra på att spela trummor heller, jag fick vara med ändå, för att det var roligt”, säger hon.

...Emma lärde sig att läsa i smyg? Hon var rädd att hennes mamma skulle sluta läsa högt för henne om hon upptäckte att Emma kunde läsa. ”Men hon fortsatte såklart”.

...när Emma växte upp hade hon en vuxen i sin närhet som påminde om Sambakungen? ”Jag tror det är lite därifrån idén till böckerna kommer, att skriva om ett barn som får vara lite vuxen och en vuxen som vill vara lite mer som ett barn”.

Ellen Karlsson. Foto: Privat

Ellen Karlsson skriver om alla känslor i kroppen

 

Ellen berättar om sin barndom som fylldes med massa böcker. Och vi pratar såklart om samlingsvolymen Boken om Selma.

Läs intervjun med Ellen

-1