Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Ellen Karlsson

"Först ville jag inte lära mig att läsa för jag trodde att mina föräldrar skulle sluta att läsa högt för mig."

 

Boken om Selma kom ut i augusti. Den är en samling av Ellen Karlssons tre böcker om sjuåriga Selma och hennes två bästisar Fabian och Snöret. Vi fick chansen att ställa några frågor till Ellen om hennes barndom, varför hon valde att bli författare och om hon kan hålla hemligheter.

Text: Lisa Ahlqvist

Ellen Karlsson

Ellen Karlsson

Född: 1986

Bor: Stockholm med min man och våra två barn (4 och 8 år)

Intressen: Skriva, laga mat och baka, vara med min familj och mina vänner

Instagram: @ellensbocker

Ellen, 10 år

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Kunna stoppa tiden

Vad gjorde du på rasterna i skolan? När jag gick i lågstadiet lekte vi mycket kull på rasterna, sen när jag blev äldre och vi fick vara inne på rasterna så satt vi mest och pratade.

Vad ville du bli när du var barn? Illustratör

Känner du igen Ellen på fotot? Här är hon som tioåring!

 

Hej Ellen! Hur kommer du på vad du ska skriva om?

   - Ganska ofta är det något som jag är med om eller något jag ser hända som jag tänker vidare kring. Jag letar hela tiden efter inspiration eller saker som skulle kunna passa in i en av mina berättelser. Det är som att jag har med mig de personerna som finns i boken och ibland så hoppar de fram och då vet jag att det är något som jag vill skriva om.

Efter att jag hade skrivit den första boken om Selma lärde jag känna henne så bra att det var som att jag bara visste vad som hände i hennes liv. Selma är den person som det har varit allra lättast för mig att skriva om.

Vad handlar Boken om Selma om?

   - Man kan säga att det är ett år i Selmas liv, med både stora och små, och roliga och sorgliga, händelser. Boken om Selma handlar också om vikten av att få vara sig själv och rätten att få vara själv (eller ensam) om man vill det. Men också om hur härligt det kan vara med riktig vänskap.

Snöret, fågeln och jag (2013)Har det funnits en Snöret i ditt liv som har påverkat dig?

   - Det har funnits flera Snöret i mitt liv och jag tror att jag också har varit Snöret för andra personer.

Tycker du att det går att vara bästisar med två?

   - Det tycker jag går fint! Jag har flera bästisar nu som vuxen. Och när jag var barn hade jag ibland en och ibland flera.

Selma har en stor hemlighet hon har lovat att hålla tyst om. Men det är svårt. Hur bra är du på att hålla hemligheter?

   - Jag är bra på att hålla hemligheter och jag tror att jag var bra på det även som barn. Ibland kanske för bra! För en del hemligheter, som Selmas fågel till exempel, tycker jag inte att man ska hålla för sig själv.

 

I Ellens böcker får alla barn ha många olika känslor. Ingen person kan endast tänka snälla och vackra tankar precis hela tiden. 

   - Jag tror att vi alla är rätt lika varandra. De flesta känslor går att känna igen vem man än är, även om man reagerar olika på dem. Jag brukar tänka på hur jag skulle ha känt mig om jag var kanske Selma eller Snöret och sen utgå ifrån det.

En fisk som heter FabianVarför blev du författare?

   - Nästan alla i min familj jobbar med barnböcker på olika sätt så det har alltid känts som en möjlighet att skriva böcker. Men när jag var liten ville jag helst rita, inte skriva. När jag var i 20-årsåldern provade jag ändå att skriva en bok. Det var en ungdomsbok som aldrig blev utgiven. Men jag ville försöka igen så jag fortsatte att skriva tills jag hade en till bok att skicka till förlag. Och den blev antagen och utgiven!

Vad är egentligen det roligaste med att skriva böcker?

   - Att skapa en helt egen plats där jag är ensam och kan göra som jag vill. Sen när jag känner mig färdig får jag dela den med andra.

Har du jobbat med något annat än att skriva böcker?

   - Just nu jobbar jag som bilderboksredaktör på Rabén & Sjögren. Innan dess har jag drivit eget förlag och jobbat i bokhandel. Och som brevbärare!

Bästisar och hemligheterJag har läst att dina föräldrar var barnboksrecensenter. Läste ni hela tiden hemma?

   - Ja, mina föräldrar var recensenter och mamma var också barnbibliotekarie så vi läste mycket. Många nya böcker. Att läsa nya böcker är något jag tänker på med mina barn också. Visst är det roligt för den vuxne att läsa böcker för sina barn som de själv läste som små, men det är också så viktigt att barn får läsa böcker som speglar den tid de själva lever i.

Läste du mycket när du var barn?

   - Jag lärde mig läsa när jag var 4 år och det jag läste allra helst själv var Bamse. Först ville jag inte lära mig att läsa för jag trodde att mina föräldrar skulle sluta att läsa högt för mig då. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, de fortsatte att läsa för mig ända tills jag var ganska stor. Väldigt mysigt!

 

Publicerad: 20190902

Skrividéer?Ellens tre tips till dig som vill bli författare:

  1. Skriv det som känns roligt och lätt att skriva. Det du själv vill skriva. Tänk inte så mycket på vad andra kommer att tycka.

  2. Läs mycket böcker!

  3. Om du vågar: visa det du skrivit för någon.

Ellen, vad har du för:

 

Favoritfärg: Turkos

Favoritdjur: Katt

Älsklingsrätt: Pasta

Favoritgodis: Lakrits

Favoritbarnbok: Jättehemligt av Barbro Lindgren

Favoritbarnfilm: Totoro

Några av Ellens böcker

Bolen om Selma (2019) Innanför min blåa dörr Jojje 5 år

-1