Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johanna Kristiansson

och

Joakim Gunnarsson

Joakim och Johanna blir avritade som Katten Nils. Jimmy Wallin tog fotot

Intervju med Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson

 

Katten Nils ritad av Johanna Kristiansson. Nils säger: ALLTSÅ ? NI VET INTE VILKA DOM ÄR, ELLER HUR? NÄ, TÄNKTE VÄL DET. MEN DET ÄR FAKTISKT DOM SOM GÖR MIG! HELT OTROLIGT! SÅ DOM KOMMER ATT BLI VÄRLDSBERÖMDA I ETT HUJ!  Tankebubbla: HM? Nils tänker: UNDRAR VAD ETT HUJ ÄR? DET KANSKE ÄR EN FISK? HAJ? HUJ?

Ja, alla känner väl Katten Nils? Han och hans kompisar Morris, Lisa Sylt och Kattis har firat 10 år som serie i tidningen Kamratposten. Och nu är det dags att få koll på hjärnorna (och pennorna) bakom denna otroliga katt – Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson!

 

Hur kom Katten Nils till världen?
– Jag gick på Serieskolan i Malmö 2002, och hittade på Nils till en tävling, berättar Johanna. Jag vet inte riktigt hur han kom till. Jag satt och klottrade, och så kröp han fram ur pennan. Men jag gjorde en serie, Nils åker till månen, och skickade in. Och Joakim satt i juryn…
– Det var ju en kanonrolig serie, jag älskade den och tyckte den skulle vinna, säger Joakim. Det tyckte inte alla andra…
– Så sen började jag jobba på posten, säger Johanna.
– Och jag tyckte det var trist att hon inte satsade på sin tecknar-karriär, säger Joakim. Dumt!
– Ja ja, säger Johanna, efter ett tag var det väl inte så roligt att dela ut brev. Så jag tog ett friår, och fick en plats i Seriestudion för att en kille skulle vara pappaledig. Och då var jag helt och hållen omgiven av seriefolk. Här ville jag ju sitta. Det här ville jag ju göra! Så jag och Joakim började prata om att göra en serie.
– Vi började spåna på en serie om nån trollkarl, och pingviner var det med också, berättar Joakim. Men det blev inte riktigt bra. Men så mindes jag Nils…
– Det kommer jag ihåg, säger Johanna. Du sa ”leta fram Nils ur lådan!” Då hade han legat där i tre–fyra år. Och jag plockade fram honom, och så skrev du 10–20 strippar. Vi skickade dem till ICA-kuriren, men de svarade aldrig.

Hur hittade Katten Nils till Kamratposten?
– Det var Johanna som ville skicka till KP, så det gjorde vi, berättar Joakim. Och en dag fick jag ett telefonsamtal. ”Hej, Ola Lindholm på KP här! Det är ju en fantastiskt rolig serie, ni är genier, vi måste ha er!”, sa han. Så efter jobbet cyklade jag ner caféet där Johanna jobbade extra med att servera.
– Och jag höll på att tappa brickan när Joakim berättade, säger Johanna.
– Vi råkade skicka in precis när Kamratposten skulle göras om, berättar Joakim, så de letade efter något nytt. Ola trodde stenhårt på oss, hans entusiasm betydde väldigt mycket, framför allt i början.
–  Nils började som en stripp, men efterhand fick vi göra mer, helsidor och pyssel, berättar Johanna.

Vem skriver, vem ritar, hur gör ni?
– Vi ses en gång i veckan i Johannas studio, i köket, och pratar idéer berättar Joakim. Det är det bästa med att jobba ihop.
– Ibland har jag nån halvfärdig idé som Joakim kommer på lösningen på, säger Johanna. En del idéer som vi inte kommer vidare med sparar vi i en hög – ett halvår senare kan de plötsligt vara jättebra!
– Sedan skriver jag, säger Joakim, och Johanna skissar och rentecknar. Jag tuschar, och sedan färglägger vi tillsammans.

Varför är Nils en katt och inte en giraff? Eller människa? Vad kan man göra med ett djur som man inte kan göra med en människa?
– Ja, fast Nils och hans kompisar är ju egentligen människor i kattkostym, säger Johanna. Vi gillar katter, så… det blev katter. Jag vet inte, vet du, Joakim?
– Njä, men just för att de inte ser ut som människor kan ju alla människor känna igen sig, säger Joakim. Man får kanske lite större frihet.

Serien handlar mycket om att vara en schysst kompis – eller inte. Är det något ni pratar mycket om, hur det var när ni var yngre?
– Ibland tar man de känslor man upplevt själv, säger Joakim. Då är jag Katten Nils, eller Lisa Sylt. Man vet hur det är att vara kär eller deppig och hur man tänker då, det är lite grann som att skriva av sig. I ett avsnitt ska det bli skoldisco. Lisa Sylt är inte särskilt pepp och vill sitta hemma istället. Där är jag ju Lisa Sylt , helt klart!
– Jag försöker tänka tillbaka hur det var när jag gick i skolan, säger Johanna. Jag plöjer ju KP, och det handlar ju om precis samma saker fortfarande – något är pinsamt, man är kär, någon är dum. KP-läsarna gillar faktiskt kärlek mest.

Läser ni mycket? Serier och/eller böcker?
– Jaaaa! säger båda i munnen på varandra.
– Jag försöker klämma en bok i veckan, berättar Joakim. Förra veckan Hungerspelen del 2. Det blir väldigt blandat, allt från barn- och ungdomslitteratur till klassikerna.
– Jag har läst Kapten Kalsong! säger Johanna. Jag plöjer en hel del barn- och ungdomslitteratur, men sedan är det ju skönt att läsa annat också. Nu försöker jag ta mig igenom en tegelsten som heter Shantaram, men den är tjock…väldigt tjock.
– Sen finns det ju hur mycket serier som helst, säger Joakim. Är man Nils-fan kanske man gillar Krazy Kat och andra gamla mossiga grejer som Skippy av Percy Crosby.
– Och Pogo, och gamla Carl Barks, de där hysteriska serierna då allt går åt skogen och man inte tror att det kan bli värre… och så blir det mycket värre. Sånt tycker jag är kul, säger Johanna.

Har ni några tips till den som vill jobba med att rita och/eller skriva serier?Så här ser omslaget ut på KP nr 17:2016 där du hittar Katten Nils serietecknarskola!
– Man ska bara rita och skriva så mycket man orkar, säger Joakim. Så länge man har roligt.
– Ja, och läsa och titta på film, säger Johanna. Och så finns det en jättebra tecknarskola som vi har gjort: Nils tecknarskola! *
– Och stjäla så det skriker om det, fortsätter Joakim. Inte rätt av, men bli inspirerad och göra om till sitt eget.
– En av mina favoritfilmer är Lejonkungen, dels för att den är så bra, men också för att när jag såg den och satt där och fick gåshud så bestämde jag mig för att ”jag måste jobba med att teckna!”

Blir det någon mer bok om Katten Nils? Och blir det i så fall en längre historia?
– Vi hoppas så klart på fler böcker, säger Joakim. Vi jobbar på det! Själva Nils är svår att skriva längre berättelser om, för han är inte så himla smart. I en stripp går det ju bra, där kan själva poängen vara just att Nils inte hajar. Men som i Den mystiska ön var vi tvungna att ge Morris en större roll,
– Morris är mer motor, säger Johanna. Det är svårare att variera Nils.
– Hela det albumet är lite av en hyllning till Carl Barks, säger Joakim. Vi har studerat hur han bygger upp sina historier, så själva skelettet är klart Barks. Det har vi snott!

Katten Nils fyller 10 år i vår. Hur ska ni fira?
– Det blir kalas, så klart, säger Johanna. Vi måste bara ta reda på exakt vilken dag det är.

Vad ska han syssla med nu, när han blivit så gammal (och klok??)
– Det blir mycket om kärlek, avslöjar Johanna.
– Katten Nils vågar äntligen fråga chans på Lisa Sylt, säger Joakim. Men hur det går – ja, inte som man kan tro!

* Nils tecknarskola fanns i Kamratposten nr 17:2016. Prenumererar du inte? Kolla på ditt bibliotek!

Intervjuade gjorde Noomi Hebert 2016

OJ! Har du orkat läsa ända hit! Bra jobbat!

Böcker Johanna gjort med andra.

Så funkar InternetSerien om Vanja och Livia. Detta är första delen som heter VampyrjaktKompis-picknic. Lotta Olsson skriver och Johanna ritar

Böcker som Joakim gjort ihop med andra

Välkommen till SkogsbingelskolanIgår, idag och imorgon blir aldrig mer som förr

Böckerna om Katten Nils

Katten Nils & Morris Den mystiska önKatten Nils - bästa barnvaktenKatten Nils Söndagsdisk

Kortfakta

Namn: Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson.

Födda: Joakim är uppvuxen utanför Herrljunga, Johanna kommer från Vänersborg.

Bor: I Malmö.

Böcker om Nils:  Den mystiska ön, Bästa barnvakten och Söndagsdisk.

Vad gör ni/har ni gjort när ni inte gör Nils?
Joakim har (bland annat) skrivit manus och tecknat för Bamse och jobbar som projektledare på serieförlaget Egmont. Johanna frilansar och illustrerar, bland annat i Kamratposten, pixi-böcker och böcker av Mårten Melin och Petrus Dahlin.

Hemsidakattennils.se

Instagram: katten_nils

Katten Nils och hans vänner på Kamratposten

Era favoriter

Favoritfärg?
Johanna: Alla färger!
Joakim: Jag med!

Favoritdjur?
Johanna: Katt och delfin. Delfinkatt!
Joakim: Katt

Älsklingsrätt?
Johanna: Vegetariskt!
Joakim: Rabarberpaj.

Favoritgodis?
Johanna: Saltlakrits! Eller är popcorn godis? Popcorn!
Joakim: Hemkola.

Favoritresemål?
Johanna: Hawaii.
Joakim: Jag trivs bättre här… Eller Göteborg*?

Favoritfilm?
Johanna: En av mina favoritfilmer är Lejonkungen, dels för att den är så himla bra, och dels för att när jag såg den – exakt där och då bestämde jag mig för att jag måste jobba med tecknat!
Joakim: Allting av Sergio Leone, framförallt Once Upon a Time in America

Förebild?
Johanna: Tove Jansson.
Joakim: Carl Barks, David Bowie.

Favoritmusik?
Johanna: Gammal jazz.
Joakim:: Bowie igen!

* Det är bara för att Joakims tjej bor där! säger Johanna.

-1