Hoppa direkt till innehåll

Bert- och Sune-skaparna Anders Jacobsson och Sören Olsson berättar om sina läsupplevelser

 

Gillar du böckerna om Bert, Håkan och Sune? Det är du inte ensam om. Sören Olsson och Anders Jacobsson har skrivit böckerna om dem. Sammanlagt har de skrivit över 100 böcker tillsammans och sålt över åtta miljoner exemplar i fler än tjugo länder. Deras karaktärer Bert och brorsorna Sune och Håkan har dessutom blivit riktiga storfilmer.

Anders Jacobsson och Sören Olsson har skrivit barnböcker i många år tillsammans. De har fått generationer av barn att vilja läsa. Själva tror de att det beror på att de inte brytt sig så mycket om att vara lämpliga.

 - Vi har valt att vara lite galna och roliga i våra berättelser men också skriva om killar som är modiga i att visa känslor, berättar Anders.

Biblioteket är magiskt

Anders minns tydligt hur mycket det betydde för honom att gå till biblioteket när han var ung.

 - Den platsen där jag hittade magin i livet, var på biblioteket. Jag åkte dit själv och kände och luktade på böckerna. Han älskade traditionella sagor när han var liten. När han var 10–11 år slukade han allt som hade med science fiction att göra. Barbro Lindgren och böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang gillade han mycket. Och allt av Astrid Lindgren.

Det är jätteviktigt att läsa

Kanske får du höra att ni barn och unga inte läser för lite. Kanske tjatar vuxna om att du ska läsa oftare? För Anders och Sören handlar läsandet om att få lära sig olika ord, att få kliva in i en annan värld som kanske är verklig, eller overklig, och kanske kunna förstå hur andra människor tänker.

 - Det är inte viktigt att man hinner läsa 125 böcker innan man har fyllt 15 år. Det viktiga är att man får lust att upptäcka att läsandet är en häftig grej. Som när man har läst sin första bok, vad man känner sig nöjd med sig själv, säger Sören och Anders håller med.

 

Text: Barnens bibliotek, 2013. Intervju med Sören och Anders som var Bokjuryn-ambassadörer. Uppdaterad: april, 2021.

Bokomslag: Berts desperata dagbok

Bokomslag: Sunes sommar

Sören Olsson. Foto: Sevda Svensson

Sören Olsson

 

Sören har tillsammans med Anders Jacobsson skrivit de populära bokserierna om Bert och Sune. 

Läs mer om Sören

Anders Jacobsson. Foto: Stefan Tell

Anders Jacobsson

 

Anders har tillsammans med Sören Olsson skrivit de populära böckerna om Sune och Bert. Vet du hur de kom på berättelsen om Sune?

Läs mer om Anders

Sören Olsson och Anders Jacobsson i närbild. Foto: Mikael Ångström

Sören och Anders skrivarverkstad

 

Sören och Anders ger dig sina bästa skrivtips och övningar. Du får också chansen att lära känna hela Sunes familj lite bättre.

Till skrivarverkstaden

Visste du att

...böckerna om Sune, Bert och Håkan Bråkan har sålt i över 12 miljoner exemplar världen över, och finns utgivna i 25 länder. 

...Sune syntes först på TV som SVT:s julkalender 1991. Fastän det var över 30 år sedan röstas den fortfarande fram som en av de folkets favoritjulkalender någonsin.

...att författarna Sören och Anders är kusiner?

-1