Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Tove Jansson. ©Moomin CharactersTM

Tove Jansson. ©Moomin Characters™

Fakta om Tove Jansson

Det var självklart att Tove Jansson skulle bli konstnär, det sägs att hon kunde teckna innan hon kunde gå. Hon blev konstnär och skapare till en av världens mest älskade barnboksfigurer – Mumintrollet.

Toves mamma var svensk och hennes pappa var finländsk och de var konstnärer båda två. Tove lärde sig att teckna tidigt i livet. Redan när hon var 14 år fick hon sina bilder publicerade i tidningen och när hon var 19 gav hon ut sin första bilderbok.

Gick på konstskolor och tecknade skämt

När Tove blev äldre gick hon på konstskolor i både Stockholm, Paris och Helsingfors. På 1930-talet ritade hon teckningar till en skämttidning. Som signatur använde hon en liten figur som hon kallade för en ”snork”. ”Snorken” var den som senare skulle bli Mumintrollet.

År 1945 kom den första boken om Mumintrollen, den hette Småtrollen och den stora översvämningen. Den blev ingen jättesuccé, men när Trollkarlens hatt kom 1948 fick Mumintrollen sitt stora genombrott.

Mycket mer än Mumin

Böckerna om Mumintrollen handlar ofta om stora saker fast i den lilla världen. I Mumindalen bor många olika fantasifigurer och det är tryggt och mysigt. Men ofta lurar faror och katastrofer, det kan vara en komet eller en vulkan som hotar tillvaron i dalen.  Muminböckerna blev enormt populära och kan läsas av både barn och vuxna.

Tove gjorde mycket mer än att skriva och rita böckerna om Mumin. Hon målade tavlor och är en av Finlands mest kända konstnärer. Hon ritade både serier och skämtteckningar och skrev böcker för vuxna. En vuxenbok som hon har skrivit heter Bildhuggarens dotter och handlar om hennes egen barndom.

Tove dog i Helsingfors år 2001 då hon var 86 år gammal.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2021

Foto: Foto på Tove Jansson. ©Moomin CharactersTM

Källor: Nationalencyklopedin, Boel Westins bok Tove Jansson - Ord, bild, liv, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Tove Jansson

Född: 1914 i Helsingfors i Finland

Gör: Författare, illustratör, serietecknare och konstnär. Hon fick många priser för sina böcker, bland annat HC Andersen-medaljen.

Genre/ämnen: Sagor, berättelser

Mest känd för: Böckerna om Mumintrollen som hon både skrev och tecknade bilderna till. Muminböckerna är översatta till över 30 språk och är kända över hela världen.

Vill du läsa några av Toves böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Det osynliga barnetPappan och havetSent i novemberTrollkarlens hattHur gick det sen?Vem ska trösta Knyttet?
 

Loading....

Visste du att

...två av Toves Muminfigurer är baserade familjemedlemmar? Muminmamman har lånat drag av Toves egen mamma, Signe. Figuren Too-ticki är Toves livspartner, Tuulikki Pietilä, som hon var tillsammans med i över 40 år.

...Tove har en egen dag? År 2020 bestämde man i Finland att Toves födelsedag, den 9 augusti, är Tove Jansson-dagen. Samma dag firar man också den finländska konsten.

...Tove tyckte om att skriva brev. Hon besvarade alla läsarbrev hon fick, vanligtvis fick 2000 brev från sina läsare per år.

-1