Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Det som händer på riktigt inspirerar mig"

 

Ritta Jacobsson älskar att skriva, den ena ruggigare än den andra. Medan andra författare skräms med spöken och drakar är det otäcka i Rittas böcker sådant som finns på riktigt. I den senaste boken Han kallar sig Esmeralda kommer huvudpersonen Selena i kontakt med någon som kallar sig en ”schysst tjej” på nätet…

Text: Barnens bibliotek, december 2015, uppdaterad maj 2021.

Förutom att skriva är Ritta ofta ute i skolor och pratar om sina böcker. Det tycker hon är superkul:
- Det är så roligt, jag kan prata hur länge som helst. Då är det ju toppen att vara i en klass, de kan ju inte göra annat än att sitta där, haha!

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
– Jag läser tidningen! Det som händer på riktigt inspirerar mig. Kanske är det därför mina böcker är så skrämmande. Visst händer det mycket läskigt i Harry Potter också, men där känner man ju att det är fantasi. I mina böcker kan du känna att det skulle kunna hända på riktigt.

Varför blev du författare?
– Det bara bubblar av historier i huvudet på mig! Jag har alltid älskat att skriva, och hade inte en tanke på att jag någonsin skulle kunna lära mig skriva på mitt nya språk, svenska!

Har du nån särskild inspirationskälla?
– Det är verkligheten. De flesta brott som jag skriver om har hänt i verkligheten, men jag spinner så klart vidare på det. Som i Afrodite och hämnden, då var det en kille som blev misshandlad av ett tjejgäng. Han tyckte det var fruktansvärt pinsamt och ville inte anmäla.
– Till Jonsson & Jonzon-böckerna fick jag idén när min väninna skildes – jag började fundera på hur en sådan tillvaro skulle vara, om jag skulle vara 13 år och mina föräldrar skulle skilja sig.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Slutfasen, när jag läser igenom – då tycker jag allt är jättedåligt, och vet att folk kommer att skratta åt det jag gjort. Det är hemskt!

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– När huvudpersonerna börjar leva sitt eget liv. Ibland börjar de göra saker som jag inte vill att de ska göra. Som Leo i En farlig vän, när han snor något hade jag tänkt mig att han skulle få dåligt samvete, men inte. Leo får en kick, han blir lite hög av det. Så det är det roligaste, när de börjar bete sig. Det är när jag är där som det blir rusigt roligt att skriva.

 

Tack till Borås Stadsbiblioteks bokklubb som hjälpte till att genomföra intervjun.

Ritta Jacobsson. Foto: Press

Ritta Jacobsson. Foto: Press

Kortfakta

Namn: Ritta Jacobsson.

Född: I Tammerfors i Finland.

Bor: I Tumba utanför Stockholm.

 

Det här visste du inte om författaren:
När Ritta läste svenska i skolan när hon var liten tyckte hon svenska var ett fult och tråkigt språk. Hon hade inte ett dugg lust att lära sig svenska, och kunde aldrig drömma om att hon skulle kunna skriva på detta omöjliga språk.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Jag skulle vilja kunna hjälpa människor i nöd. Det spelar ingen roll hur jag skulle göra det!

Har du några råd till den som vill bli författare?
– Läs mycket! Det gjorde jag. Och läs och titta efter knepen – hur gestaltas olika saker?
– Fundera över dina favoritböcker, sådana du kan läsa om och om igen – varför är de så bra? Vad är det du tycker om? Hur gör författaren för att vara så fängslande?
– Och öva på att skriva. Skriv för skojs skull, försök fånga olika situationer. Om du ser en solnedgång – beskriv den, hur ser det ut, vad får den dig att tänka på. Använd alla sinnen – hur det låter, ser ut, känns…

Vill du läsa några av Rittas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 Bokomslag: Labyrintens hemlighetBokomslag: Jonzon/Jonsson - Syskon mot sin viljaBokomslag till Afrodite och hämnden Bokomslag: Max ute i kylanBokomslag: Han kallar sig EsmeraldaBokomslag: En farlig vän

Barn leker med förstoringsglas på en karta

Allt du behöver veta om kluriga fall och deckarmysterier

 

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut vem som är den skyldige? Här har vi samlat tips på deckare och andra spännande tips.

Till deckarboktips

LÄSKIGA BÖCKER

Vi tipsar om läskiga böcker - vågar du läsa? 

 

Spöken, demoner och mystiska främlingar... Vi tipsar om böcker som är riktigt läskiga. Frågan är om du vågar läsa dom?

Läskiga boktips hittar du här

-1