Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vi pratar sport med Leif

Text: Barnens bibliotek, januari 2018.

Är du intresserad av sport i allmänhet?
– Ja, framför allt engelsk fotboll, men kanske i lagom mängder. Men jag har hållit på Manchester United sedan jag var en liten grabb, och då, på den tiden, slukade jag allt som visades på teve, oavsett vilken sport det rörde sig om.

Håller du på med någon sport?
– Än idag spelar jag fotboll. Det viktiga är inte att vara bra, utan att tycka om det man håller på med. Inte heller är det viktigt att alltid vinna. Å andra sidan är det inte kul att förlora heller. Tyvärr är jag en av dem som hatar att förlora, därför kämpar jag extra mycket för att slippa det. Men det är långt ifrån alltid det går så bra.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– Det var en ganska svår fråga. Kanske är det just tävlingsmomentet som gör sport roligt. Många människor tycker om att tävla på ett eller annat sätt, och gör man inte det kanske man inte håller på lika mycket med sport.

Hur kom du på att du skulle skriva om BMX?
– Jag har ju tidigare skrivit en serie om ett gäng killar som älskar att köra med moped. När jag avslutade den serien ville jag skriva en ny för lite yngre läsare men med ett liknande tema, så det därför blev det om cyklar. Tur att jag då inte förstod hur komplicerad BMX-sporten är, för då tror jag inte att jag hade börjat skriva om den …

Vem är mest vinnarskalle i gänget? Är det bra eller dåligt att vara en vinnarskalle?
– Direkt skulle jag svara Sacke, han hatar att förlora, men å andra sidan vinner han inte särskilt ofta heller. De riktiga vinnarskallarna i BMX Gripen tror jag är Maja och Ibra. Det är duktiga på att vinna och skryter inte om det.

– Egentligen tror jag att det är bra att vara en vinnarskalle. Ofta innebär det att man gör framsteg (och vinnarskalle kan man vara inom många olika områden, inte bara sport), men man får inte vara det så mycket att det går ut över dem man umgås med. Lagom är bäst.

Har du testat att köra BMX själv?
– Nej, jag har faktiskt inte provat att köra BMX på bana, jag har bara studerat många lopp och tävlingar, men det skulle förstås vara roligt att testa.

Har du nån BMX-cykel?
– Nej, ingen BMX-cykel. Men jag har en mycket fin gröngul vanlig cykel av märket John Deere, som egentligen bara gör traktorer och skördetröskor!

 Kommer det fler böcker om BMX Gripen? I så fall: vad ska nästa bok handla om?
– Visst kommer det fler böcker i serien. Klubbens första riktiga tävlingssäsong närmar sig, så det kommer att handla mycket om det. Sedan tvingas en av medlemmarna att sluta i klubben för att han måste flytta…

Foto på Leif. Foto: Fredrik Svedemyr/Barnensbibliotek

Kortfakta

Namn: Leif Jacobsen

Född: 1967

 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
– Läs mycket. Tänk som en författare, hur han eller hon har gjort. Sedan är det bra att skriva så mycket som möjligt och inte ge upp. Att ge sig tid och arbeta ut en bra story innan man sätter igång är också viktigt. Att göra en slags sammanfattning som pekar ut riktningen. Framförallt ska det vara roligt och belöningen kommer när du blir färdig.

Vill du läsa några av Leifs böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Hur grymt som helst. Första delen i serien BMX GripenOmslag Så himla perfekt. Andra boken i serienRazziaStulenFörrädarenHäxan och liljan. Del 1Den siste väktaren, Del 2 

Jesper Tillberg

 

I Jespers böcker blandas fantasy och vardag med varandra. Och dessutom gillar han fotboll - både att spela och att skriva om. 

Läs mer om Jesper

 

Barn som står redo för att springa på en löpbana

Tema Sport

 

Här samlar vi allt som har med sport att göra! Du kan hitta roliga fakta, aktiviteter och boktips om din favoritsport - eller kanske bli inspirerad till att lära dig mer om en ny idrott?

Till Tema Sport

-1