Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jörn Jensen. Foto: Privat

Jörn Jensen. Foto: Privat

Fakta om Jørn Jensen

Det är många som har läst en bok skriven av Jørn, men trots det är han ingen superkänd författare. Hans böcker är lätta att läsa och hittills har han skrivit flera hundra stycken.

Jørn fick idén att bli författare när han jobbade som lärare på lågstadiet. Han upptäckte att det inte fanns några roliga eller spännande böcker att läsa för de barn som har svårt att läsa. Då började Jørn att skriva dem själv. Han första bok kom ut 1987 och sedan dess har han skrivit allt från faktaböcker till deckare.

Skriver gärna om sport

Alla Jørns böcker är skrivna på ett lätt språk vilket gör att många kan läsa dem. Han tar ofta upp ämnen som intresserar barn, ett av hans favoritämnen att skriva om är sport. En av Jørns populära bokserier handlar om fotbollskillen Kaspers olika äventyr. En annan lättläst bokserie handlar om handbollstejerna Mia och Mette.

För att göra sina böcker lätta att läsa tänker Jørn på att inte skriva för långa meningar. Han undviker också svåra ord och det är många illustrationer i hans böcker. Han har till och med fått pris för sina lättlästa böcker. År 1997 fick han årets danska ”läsa-lätt-pris”.

Jobbar mycket med språket

Jørn skriver böcker för både mindre barn och för tonåringar. Han jobbar mycket med att få språket i böckerna precis rätt, han går igenom varje bok många gånger och skriver om och rättar.

Det roligaste med att vara författare tycker Jørn är att få träffa elever i skolor som har läst hans böcker. Han är gift och har tre vuxna barn och är bosatt i en liten by i utanför Roskilde i Danmark.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021

 Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nypon förlag

Faktaruta

Namn: Jørn Jensen

Född: 1946 i Taastrup i Danmark

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fakta, sport, kärlek, vänskap, spänning, deckare

Mest känd för: Sina lättlästa böcker för barn i alla åldrar

Vill du läsa några av Jørns böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Använd huvudet, KasperBokomslag: Mark och Hassan gör målBokomslag: Mia och Mette spelar handboll - Lätt att läsa Bokomslag: Kallt blod - de försvunna barnenBokomslag: Spårlöst borta - Täcknamn MattiasBokomslag: Hämndens labyrint - Tjejen som ville hämnas

Visste du att...

...Jørn finns med som en figur i hans egna böcker? I en serie om killen Palle och hans klantiga pappa är det Jørn som är den klantiga pappan.

...Jørn har provat på flera olika jobb? Han har bland annat varit guldsmed och talpedagog. En talpedagog är en speciallärare som hjälper till om man har problem med sin röst eller svårt att prata.

...en gång skulle Jørn bestiga Afrikas högsta berg, Kilimanjaro? Han hade gått i sju timmar och hade bara 139 meter kvar till toppen - då gav han upp. Han orkade helt enkelt inte ta ett steg till!

Fotbollssko och fotboll

Fotbollsböcker!

 

Fotboll är en av världens största sporter. Det finns också massor med böcker som handlar om fotboll! Här har vi samlat några för dig att börja med.

Till fotbollsboktips

-1