Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Jag slås ofta av hur modiga människor är"

 

När Jenny Jägerfeld inte skriver böcker arbetar hon som pyskolog. I hennes böcker skriver hon om allvarliga saker men på ett roligt sätt. I Brorsan är kung lär vi känna Måns som föddes med snippa men som vill uppfattas som kille. I Jennys senaste bok Mitt storslagna liv skriver hon om hur det är att känna sig ensam. 

Text: Lisa Ahlqvist, augusti 2020


Hej Jenny! Hur kom du på idén till Mitt storslagna liv?

   - Jag växte upp i ett väldigt roligt och spännande hem. Min pappa uppfann en massa saker, både mamma och pappa hade mycket humor. Och vi hade en massa djur som jag älskade, hundar, kaniner, sköldpadda, hamstrar och marsvin. Därför visste jag att jag skulle vilja ha handlingen i ett sånt hus.

   - Sedan har jag tänkt mycket på ensamhet och utanförskap, både egen och andras. Det är så många, både barn och vuxna som brottas med det. Då ville jag skriva en hoppingivande bok om någon som varit ensam, men som faktiskt hittar sin flock.

 

Mitt storslagna liv. 2019I boken lär vi känna 12-årige Sigge innan han ska börja i sexan på en helt ny skola i en helt ny stad. Hans mål under sommarlovet är att bli populär så han får en massa kompisar i den nya klassen.

I ett kapitel berättar Sigge om hur det var på hans förra skola där han var väldigt ensam och till och med blev retad av några andra i klassen, bland annat Budde. Sigge beskriver hur Budde kallade honom för bög bara för att han åkte konståkning.

Om Sigge skulle ha berättat det här för dig på riktigt, vad skulle du ha svarat honom då?

   - Jag skulle börja med att fråga vad det som Budde sagt fått honom att tänka och känna. Jag skulle också bekräfta honom i att det är oerhört dumt av Budde att säga så. Sedan skulle jag även prata om varför det är knäppt att använda ”bög” som ett skällsord. Tillsammans med Sigge skulle jag ha funderat ut en plan på vad han ska göra om det skulle hända igen.

Och om du hade haft Budde framför dig – vad skulle du ha sagt till honom?

   - Jag skulle fråga varför han sa så. Om han kan leva sig in i hur det blev för Sigge. Vad skulle Budde själv ha känt om någon hade sagt så till honom? Och varför använda ”bög” som ett skällsord. Jag skulle undersöka om det är något i Buddes historia som gör att han trycker ner andra. Och så skulle jag vilja se om vi tillsammans kunde hitta andra sätt för Budde att vara i en klass. Somliga är också fångade av den bild som andra har av dem. Att de ska vara ”tuffa” eller vad det nu kan vara.

I boken rymmer Sigges sköldpadda. Stämmer det att det har hänt på riktigt?

   - Ja, vår sköldpadda Carolina rymde också! Hon var borta i två månader över en sommar och hade grävt sig ut under buren. Och till slut en dag var det en granne som såg henne gå förbi på trottoaren utanför deras hus! Vi blev så sjukt glada!

 

Jenny träffar många modiga människor

Du är ju psykolog också. Varför ville du bli psykolog?

   - Jag har alltid varit intresserad av varför människor gör som de gör, känner som de känner och tänker som de tänker. Det är egentligen det jag är intresserad av som författare också.

Många som går till psykolog är kanske ledsna eller inte mår bra. Är det inte sorgligt och jobbigt att lyssna på alla deppiga berättelser?

   - Jo, det kan det vara. Jag slås ofta av hur modiga människor är och hur mycket alla kämpar med sina egna grejer. Saker som vi som står utanför kanske inte har en aning om. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att vara snäll!

Vad är den vanligaste frågan du får av barn?

   - Det kommer in många frågor om kompisar. Det är många som känner sig ensamma.

…och vad brukar du svara?

   - Åh, det är så olika vad jag svarar beroende på hur frågan är ställd. Men ibland handlar det om att man kanske behöver se sig omkring för att kolla av vilka människor man ändå har omkring sig. Finns det någon av dem man kan inleda kontakt med? I skolan eller utanför. Vissa barn går in med inställningen: ”de andra vill nog inte att jag ska vara här”. Och så tolkar man andras reaktioner som att de inte vill det, fastän det kanske inte alls är så.

Jenny, 8 år. Foto: Privat

Jenny som 8-åring. Känner du igen henne? Foto: Privat.

 

Varför ville du bli författare?

   - Ända sedan jag var sex år och förstod att författare var ett yrke man kunde ha, ville jag bli just det! Jag lärde mig läsa tidigt, älskade att läsa böcker och läste exakt hela tiden – och skrev även tidigt egna små böcker.

Vad var det med författaryrket som verkade så spännande?

   - Jag tyckte att det var så härligt att man fick bestämma allting själv. Vilka karaktärer det skulle handla om, var det skulle utspela sig och vad som skulle hända. Att få uppfinna och kliva in i ett eget universum.

Så, vad händer härnäst? Vad arbetar du med just nu?

Jag arbetar med Mitt storslagna liv del 2 som ska heta Min storslagna död. Den kommer ut våren 2021. Den kommer att handla om Sigge också. Höstterminen i sexan på Mosstorpskolan i Skärblacka blir han värvad till ett hip hop-band!

Jenny Jägerfeld. Foto: Hugo Thambert

Jenny Jägerfeld

 

Född: 1974

Familj: Mina två fantastiska barn Milla (15) och Sam (11). Inga husdjur tyvärr men vi har en superstor svart porslinspanter!

Intressen: Träffa vänner, läsa, skriva, sjunga karaoke, dansa.

Instagram: @jennyjagerfeld

 

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan? Jag var ganska ensam i lågstadiet, men det blev bättre i mellanstadiet. Vi lekte häst i skogen, hoppade hopprep, lekte under hökens vingar kom.

Vad ville du bli när du var barn? Författare!

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Flyga!Dårfinkar och dönickar.

Favoritfärg: Röd som blod

Favoritdjur: Hundar och alpackor

Favoritglass: Kola, marshmallow och pecannöt (ihop) och citronsorbet.

Favoritbarnbok: De som jag har läst för mina barn är nog: Herr Muffin, Astons stenar och Harry Potter. De jag läste själv som barn var allt med Maria Gripe och Dårfinkar och dönickar.

Favoritbarnfilm: Whisper of the heart (Om du lyssnar noga) och Råttatuille

För dig ca 9 - 12 år

Mitt storslagna livComedy queenBrorsan är kungFråga Jenny


 

För dig 12+

  

 

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nya böcker att läsa i sommar

 

Vet du inte vad du ska läsa i sommar? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Läs er om böckerna och lägg din röst på favoritboken.

Läs mer om de nominerade böckerna

Hjälp, jag ska byta skola! - Jenny Jägerfeld tipsar!

 

Fråga Jenny. 2019.

Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld svarar på frågor om vardagen och livet i tidningen Svenska Dagbladet. 2019 gavs det ut en bok med några av alla frågor som hon har fått in under åren med hennes toppenbra svar. En av frågorna som kom in handlade om att börja i en ny klass. Läs hur Jenny svarade på det! 

-1