Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jenny Jägerfeld. Foto: Henric Lindsten

Jenny Jägerfeld. Foto: Henric Lindsten

Fakta om Jenny Jägerfeld

Jennys böcker är både allvarliga och roliga på samma gång. De kan handla om att känna sig utanför eller att inte må bra, men berättelserna innehåller också humor och hoppfullhet.

När Jenny växte upp lärde hon sig att läsa tidigt och böcker var ett stort intresse. Hon var sex år när hon förstod att författare var ett riktigt yrke - då ville hon gärna bli det.

 

Vann Augustpriset

Den första boken som hon fick utgiven var en bok för vuxna. Den kom ut 2006 och hette Hål i huvudet. År 2010 kom hennes första bok för unga, Här ligger jag och blöder. Den fick stor uppmärksamhet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Sedan dess har Jenny släppt flera böcker för både barn, ungdomar och vuxna.

Hon tar ofta upp svåra ämnen i sina böcker. I Mitt storslagna liv träffar vi Sigge som flyttar till en liten ort och som får kämpa för att få vänner och att passa in. I boken Comedy Queen handlar det om tolvåriga Sasha som vill få folk att skratta, fastän att hon innerst inne är väldigt ledsen. Trots alla allvarliga ämnen som Jenny skriver om så finns det också mycket humor i hennes böcker. Comdey Queen finns även som film. 

 

Frågorna blev en bok

När hon inte skriver böcker arbetar Jenny som psykolog. Hon är intresserad av hur människor känner, tänker och gör, både när hon jobbar som psykolog och när hon skriver böcker. I sitt jobb som psykolog har hon bland annat svarat på barns frågor i en frågespalt i Svenska Dagbladet. De frågorna och svaren blev en bok som heter Fråga Jenny: om kroppen, själen och allt runtomkring. 

Förutom att vinna Augustpriset har Jenny även vunnit många andra priser. Hon har bland annat fått Barnradions bokpris för de båda böckerna Mitt storslagna liv och Comedy Queen. År 2017 fick hon Astrid Lindgren-priset. Jenny är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2022

Foto: Henric Lindsten/Press

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, bokförlaget Lilla Piratförlaget, Jennys egen hemsida: www.jennyjagerfeld.se

 

Läs en intervju med Jenny från 2020 om boken Mitt storslagna liv.

Vill du läsa några av Jennys böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Mitt storslagna livComedy queenBrorsan är kungFråga Jenny

Bokomslag: Jag är så jävla easy goingBokomslag: Här ligger jag och blöder

 

Faktaruta

Namn: Jenny Jägerfeld

Född: 1974 i Skärblacka

Gör: Författare, psykolog

Genre/ämnen:  Vänskap, kärlek, familj, skola

Mest känd för:  Här ligger jag och blöder, Mitt storslagna liv, Comedy Queen

Visste du att...

...Jenny har rest från Danmark till Indien i en risig röd buss? Resan tog femtio dagar!

...Jenny har provat på en massa olika jobb? Hon har bland annat jobbat som servitris, på en biograf, på posten och inom hemtjänsten.

...den vanligaste frågan Jenny får från barn när hon jobbar som psykolog handlar om kompisar? Det är många som känner sig ensamma och har frågor kring det.

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nya böcker att läsa i sommar

 

Vet du inte vad du ska läsa i sommar? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Läs er om böckerna och lägg din röst på favoritboken.

Läs mer om de nominerade böckerna

Sara Ohlsson. Foto: Annika Goldhammer

Sara Ohlsson

 

Sara skriver mest ungdomsböcker om vardagstankar men tillsammans med Lisen Adbåge har hon skapat böckerna om Frallan också. 

Läs mer om Sara

Lisa Bjärbo. Foto: Kajsa Göransson

Lisa Bjärbo

 

Lisa har skrivit många ungdomsböcker där många kan känna igen sig i. Hon skriver både på egen hand men har också skrivit många böcker tillsammans med andra författare. 

Läs mer om Lisa

-1