Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Henrik Jonsson. Foto: Kent Eng

Henrik Jonsson. Foto: Kent Eng

Fakta om Henrik Jonsson

När Henrik var barn gillade han att läsa serier. Det gjorde att han själv blev sugen på att skapa serier. Idag har han tecknat både läskiga monster i PAX-serien och Fantomen.

Henrik har alltid varit bra på att teckna. När han blev äldre åkte han till USA och gick en utbildning på tre år på en skola som heter The Kubert School. Där utbildar man serietecknare och illustratörer och efter det kunde Henrik börja jobba som tecknare. Han har bland annat arbetat för det kända serieförlaget DC Comics där han ritade både Batman och Suicide Squad. 

Från Batman till PAX

År 2013 blev han kontaktad av författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell. De hade planer på att skriva en barnboksserie på tio böcker. Först var Henrik lite tveksam till att vara med, men när han fick veta mer om projektet tackade han ja.

Den första delen i serien hette Nidstången och den kom ut 2014. I böckerna får man följa bröderna Viggo och Alrik som bor i småstaden Mariefred. Bröderna får vara med om ett mäktigt fantasyäventyr och serien innehåller både magi och läskiga varelser. Henrik samarbetade mycket tillsammans med Åsa och Ingela, men fick fria händer när han tecknade de ruskiga monstren som finns i PAX.

En tupplur kan hjälpa

Henrik blir inspirerad av saker han läser, människor han möter och av att läsa serier. Det svåraste med att illustrera tycker han är att det tar lång tid och kräver stor koncentration. Om han kör fast i sitt arbete kan det därför hända att han tar en tupplur - då kan han vakna och känna sig bättre och få inspiration.

Förutom att illustrera och skapa serier har Henrik skrivit och illustrerat minirysaren De kommer om natten, en bilderbok för mindre barn. Han är bosatt i Göteborg.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen

 

Faktaruta

Namn: Henrik Jonsson

Född: 1986 i Vänersborg

Gör: Illustratör, författare

Genre/ämnen: Spänning, humor, äventyr, fantasy

Mest känd för:  PAX-serien

 

Råd till blivande författare/illustratör:  Försök kolla på saker du tycker om själv, gamla bilderböcker, serier, konstböcker. Sedan gäller det bara att träna, träna, träna. Måla om samma saker igen och igen tills man får ont i huvudet. Det är görtråkigt att bli bra på att teckna, men det är roligt sedan när man tycker att man kan. Jag tränar fortfarande varje dag.

Vill du läsa några av Henriks böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: De kommer om nattenBokomslag: PAX - Nidstången del 1

Vill du läsa alla PAX-böcker? Här har du hela bokserien i rätt ordning.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: PAX - Nidstången del 1Bokomslag: PAX - Grimmen del 2Bokomslag: PAX - Mylingen del 3Bokomslag: PAX - Bjäran del 4Bokomslag: PAX - Gasten del 5Bokomslag: PAX - Näcken del 6Bokomslag: PAX - Pestan del 7Bokomslag: PAX - Vitormen del 8Bokomslag: PAX - Maran del 9Bokomslag: PAX - Draugen del 10

 

 

 

 

 

Visste du att...

...Henrik har jobbat med flera olika saker innan han blev tecknare? Han har bland annat byggt bilar på SAAB och arbetat på Skatteverket.

...när Henrik var yngre ville han bli rappare? När han gick på gymnasiet var han helt inne på hiphop.

...en av Henriks gamla favoritfigurer är Fantomen? ”Den var i svartvit och det är därför jag tycker om att göra svartvita bilder nu. Och han var inte lika dyster som Batman – han kunde le lite då och då också!”.

Ingela Korsell. Foto: Thron Ullberg

Ingela Korsell

 

En av PAX-författarna Ingela gillar övernaturliga och läskiga berättelser. Visste du att hon bor i Mariefred, där bokserien om Viggo och Alrik utspelar sig?

Läs mer om Ingela

-1