Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ewa Christina Johansson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Ewa Christina Johansson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Fakta om Ewa Christina Johansson

Ewa är bokslukaren som blev författare. Hon har skrivit över fyrtio böcker som är fyllda med spänning, historia och mysterier.

Ewa växte upp i Västervik. Båda hennes föräldrar läste mycket och när hon själv kunde läsa blev hon också en bokslukare. Framför allt tyckte hon om att läsa deckare, gärna vuxenböcker.  De inspirerade henne att börja skriva egna berättelser.

 

Målet var att bli författare

Hon visste tidigt att hon ville bli författare. Innan hon blev det studerade hon både svenska och historia på universitetet. Hon är även utbildad bibliotekarie, men har aldrig jobbat som det. Mellan åren 2002-2004 gick hon en författarutbildning och sedan dess har hon varit författare på heltid.

Hennes första bok hette För Simons skull och kom ut 1993. Det dröjde till 1998 innan nästa bok kom ut, men efter det har Ewa skrivit över 40 böcker för både barn och unga.

 

Hämtar inspiration från historien

Ewa har alltid tyckt om att läsa spännande böcker, både som barn och vuxen. I dag skriver hon det hon själv gillade att läsa som barn – böcker fyllda med spänning, skräck och mystik.  Hon har skrivit många bokserier. Till exempel bokserien Hemlighet som handlar om Ella som löser spökgåtor eller serien om Axel som ständigt råkar ut för monster.

Hon har ett stort intresse för historia och hämtar inspiration till sina berättelser från förr i tiden. Böckerna Häxjägaren, Riddarsvek och Sol och måne är några exempel på böcker som utspelar sig längre bak i historien. Ewa är sedan många år tillbaka bosatt i Linköping.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Hegas, Nationalencyklopedin

Faktaruta

Namn: Ewa Christina Johansson

Född: 1964 i Ålberga utanför Nyköping                      

Gör: Författare

Genre/ämnen: Spänning, spökhistorier, rysare, historia

Mest känd för: Bokserierna Axels monsterjakt och Hemlighet och många fler böcker

 

Råd till blivande författare:  Att läsa, naturligtvis, men det är ju ganska givet. Att vara intresserad av många olika saker, man vet aldrig när man får nytta av det i ett manus. Och att skriva. Blir det inte bra första gången är det bara att testa igen. Man lär sig något för varje text man skriver, det gör även jag - fortfarande.

Vill du läsa några av Ewa Christina böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Ska vi leka?Bokomslag: Tick tackBokomslag: DimmanBokomslag: Anden i glasetBokomslag: Den vita fjäderns hemlighet (bokserien Hemlighet)Bokomslag: Axels monsterjakt del 4 - Varulven

 

Visste du att...

...Ewa Christina fick en novell publicerad i lokaltidningen när hon gick i sjätte klass? ” Mina lärare var slagna med häpnad vilket var extra roligt för mig, som annars bara sågs som den lilla tysta flickan i bakgrunden”, berättar hon.

...en författare som har inspirerat Ewa är Agatha Christie? Hon var brittisk författare skrev deckarböcker och Ewa läste hennes böcker redan som barn.

...på sin fritid gillar Ewa att odla blommor och grönsaker? Hon tycker också om att åka på utflykt - gärna till Omberg och olika historiska platser.

Ett öde hus på natten med månen i bakgrunden och en svart fågel.

Tema skräck med läskiga boktips och rysliga pyssel

 

Vad är du mest rädd för? Här har vi samlat läskiga tips på böcker och pyssel för dig som gillar att få läskiga fjärilar i magen.

Till Tema Skräck och rysare

Petrus Dahlin. Foto: Ulrica Zwenger

Petrus Dahlin

 

Författaren Petrus Dahlin har skrivit både roliga böcker men också riktigt läskiga berättelser och deckare. Förutom fakta om Petrus hittar du också en videointervju från Bokmässan 2019 om boken Filix Wood.

Läs mer om Petrus

Camilla Jönsson. Foto: Malin Entig

Camilla Jönsson

 

Först tänkte hon bli veterinär, men sedan tog skrivandet över. Idag skriver Camilla egna böcker och hon lär också andra att skriva.

Läs mer om Camilla

-1