Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Camilla Jönsson. Foto: Malin Entig

Camilla Jönsson. Foto: Malin Entig

Fakta om Camilla Jönsson

Först tänkte hon bli veterinär, men sedan tog skrivandet över. Idag skriver Camilla egna böcker och hon lär också andra att skriva.

Camilla växte upp i en by på Österlen i Skåne. När hon var barn tillverkade hon egna små böcker med text och bild, men hon drömde egentligen inte om att bli författare. Först var hon inriktad på att bli konstnär, sedan ville hon bli veterinär.

Tar upp svåra ämnen

Efter gymnasiet förstod Camilla att det kanske ändå var skrivandet hon skulle ägna sig åt. Hon har gått på två olika skrivarutbildningar, en skrivarkurs och en författarutbildning på universitetet i Lund. Camilla är även utbildad skrivpedagog, det är en lärare som utbildar andra i att skriva.

Hennes första ungdomsbok kom ut 2013 och hette Det går bara inte!. Camilla har skrivit många böcker sedan dess, både för barn och tonåringar. Hon skriver många rysare och skräckböcker, men i hennes ungdomsböcker tar hon ofta upp svåra ämnen som hon berättar om på ett enkelt sätt.

Hämtat från sin egen barndom

En av hennes mest kända rysare är bokserien som inleds med boken Svart vatten. Det är läskiga spökhistorier om kompisarna Noel och Agnes, men det handlar också om vänskap och ensamhet. När Camilla skrev serien hämtade hon mycket från sin egen barndom. Platserna liknar byn där hon växte upp och sagorna och sägnerna i boken har Camilla hört när hon var liten.

Camilla har även skrivit en bokserie som utspelar sig i stallet. I den första boken, Det enda som hjälper, får läsaren träffa Lina. Hon har många problem, men hittar ro i stallet och hos hästarna. Sedan 2001 är Camilla bosatt i Halmstad. 

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget B Wahlströms, Camillas hemsida: www.camillajoensson.wordpress.com

Faktaruta

Namn: Camilla Jönsson

Född: 1978

Gör: Författare

Genre/ämnen: Skräck, rysare, hästar, vänskap, kärlek

Mest känd för: Svart vatten, Snöängeln, Bottenlös, Borgruinen

 

Råd till blivande författare:  Skriv! Mycket och ofta. Det går inte att bli bra på att skriva utan att faktiskt skriva. Läs! Den som läser mycket kommer också att bli bättre på att skriva själv. Ha roligt! Har du tråkigt när du skriver kommer det att märkas. Jag skriver bara om sånt som jag själv vill läsa om.

Vill du läsa några av Camillas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Den mörkaste skugganDet går bara inteSvart vattenVargtimmenMiras hemlighetAldrig vara tystVem bryr sig?

Visste du att...

...Camilla samlar på modellhästar? Hon gillar även riktiga hästar och rider på ridskola en gång i veckan.

...förutom att gilla hästar så tycker Camilla även om katter. Hon har egna katter som hon gärna gosar med och hon hjälper till på ett katthem för hemlösa katter.

...Camilla känner igen sig i sin egen bokkaraktär Agnes? Agnes finns med i böckerna Svart vatten, Snöängeln, Bottenlös och Borgruinen. ”Jag var nästan precis som Agnes då jag var i hennes ålder. Jag trivdes bäst för mig själv och ville helst bara läsa på sommarloven. Precis som Agnes tycker jag inte om att bada eller sola”, säger Camilla.

LÄSKIGA BÖCKER

Vi tipsar om läskiga böcker - vågar du läsa? 

 

Spöken, demoner och mystiska främlingar... Vi tipsar om böcker som är riktigt läskiga. Frågan är om du vågar läsa dom?

Läskiga boktips hittar du här

-1