Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anders Jacobsson. Foto: Stefan Tell

Anders Jacobsson. Foto: Stefan Tell

Fakta om Anders Jacobsson

En tävling fick Anders att skriva de första raderna om Sune. Hans kusin Sören Olsson blev snart hans skrivkamrat och idag har de skrivit långt över hundra böcker tillsammans.

Anders växte upp i Karlskoga i Värmland. Han beskriver sig som en glad tjejtjusare som trivdes med livet. När han kom i puberteten fick han dåligt självförtroende. Han bestämde sig för att satsa på skolan istället, som han tyckte var rätt så lätt.

 

Alla ville höra om Sune

När Anders var i 20-årsåldern hörde han på radion om en tävling. Man kunde få ha ett eget radioprogram om vad som helst, bara man hade en bra idé. Anders skrev ihop en berättelse om en kille som hette Sune. Det visade sig att alla gillade att höra om Sune som gillade tjejer och Anders fick göra en hel serie om honom.

Efter att det hade gått så bra på radion ville Anders att berättelserna om Sune skulle bli bok. Han bad sin kusin Sören Olsson att rita bilderna till boken och 1984 kom den första boken om Sune ut, Sagan om Sune. Sedan dess har Anders och Sören varit författarkollegor.

 

Hopp och humor i böckerna

Förutom böckerna om Sune har Anders och Sören skrivit en rad andra bokserierna, bland annat de om Bert och Håkan Bråkan. Hittills har de har skrivit över 150 böcker tillsammans som har kommit ut i cirka 30 länder. Deras böcker har mycket humor och värme. De handlar ofta om att det mesta ordnar sig, att det är både tufft och härligt att vara kär och att man kan skratta åt sig själv.

Anders har skrivit böcker på egen hand, bland annat bokserien om Kip Jansson, bilderböcker för små barn och fantasyböcker för ungdomar. Han har en stor familj med tre vuxna barn, fyra yngre barn och två bonusbarn.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2021

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin, Anders och Sörens hemsida: www.soren-anders.se

Faktaruta

Namn: Anders Jacobsson

Född: 1963 i Karlskoga

Gör: Författare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, kärlek, familj

Mest känd för: Bokserierna om Sune och Bert som han skrivit tillsammans med Sören Olsson

 

Råd till en blivande författare: Sno drag från personer du känner till din karaktär. Pappa Rudolf är egentligen Anders pappa – världsmästare i klantighet. Titta och lyssna och iaktta människor hur de rör sig. Sitt på platser där det finns mycket folk. Skriv om sådant som du själv skulle vilja läsa om.

Vill du läsa några av Anders böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Anders Jacobsson och Sören Olsson har skapat många populära bokserier tillsammans.

Bokomslag: Berts dagbokBokomslag: Berts desperata dagbokBokomslag: Sune i fjällenBokomslag: Sunes sommarBokomslag: Håkan Bråkan och tjockskallarna


Bokomslag: Skräcken på vindenBokomslag: Mica - dotter av Solfolket

Loading....

Visste du att

...när Anders började skriva om Sune tyckte han det var viktigt att Sune var en mjuk person? ”Han skulle erkänna att han gillade tjejer, kunde vara olyckligt kär, vara värdelös i sport och få ont i huvudet av för mycket tecknade tv-serier”, säger Anders.

...Sune syntes först på TV som SVT:s julkalender 1991. Fastän det var över 30 år sedan röstas den fortfarande fram som en av de folkets favoritjulkalender någonsin.

...Anders tycker det är går fortare att skriva när man är två och det är dubbelt så roligt. När han och Sören skriver tillsammans försöker de överträffa varandra i roligheter.

...den maträtt som Anders gillar allra bäst är spagetti med köttfärssås? Hans favoritgodis är schweizernöt.

Sören Olsson och Anders Jacobsson i närbild. Foto: Mikael Ångström

Sören och Anders skrivarverkstad

 

Sören och Anders ger dig sina bästa skrivtips och övningar. Du får också chansen att lära känna hela Sunes familj lite bättre.

Till skrivarverkstaden

Sören Olsson. Foto: Sevda Svensson

Sören Olsson

 

Sören har tillsammans med Anders Jacobsson skrivit de populära bokserierna om Bert och Sune. 

Läs mer om Sören

-1