Hoppa direkt till innehåll

Tolvårige Willem – författaren som gillar skräck

 

Tolvårige Willem Källmodin är kanske landets yngsta författare. När ett bokförlag hade en skrivartävling skrev han och hans mamma Nina ihop ett bokmanus och skickade in. De kom på andra plats och nu finns deras rysare Salen som bok.

Text: Annsofie Andersson, februari 2021

SalenI Salen får läsaren möta kompisarna Lo, Johanna och Harry som hamnar mitt i en spökhistoria. I deras skola visar det sig finnas en skolsal som har varit igenbommad och de tre vännerna börjar nysta i historien.

För Willem började idén till boken med ett hål i väggen i hans egen skola.

- Min klass skulle göra i ordning en myshörna i skolan och upptäckte ett hål i väggen som ingen visste vart det gick in. Då började vi fantisera om vad det skulle kunna finnas bakom hålet.

Gillar att hitta på berättelser

Att hitta på berättelser är ett av Willems intressen, både genom att skriva och att göra film. När han skrev Salen hittade han och mamma Nina på karaktärer och idéer tillsammans. Sedan skrev Nina och läste upp för Willem, som kom med synpunkter på vad som skulle ändras eller läggas till.

- Mina idéer hämtar jag lite överallt ifrån. Det kan vara något jag har sett utomhus eller något jag har hört talas om, vad som helst som blir en liten gnista, säger Willem.

”Man får känna någonting när man läser”

Han beskriver själv Salen som en skräckbok som samtidigt har både roliga och känslosamma delar i sig.  Senare i år kommer ytterligare två böcker som Willem och mamma Nina har skrivit, de är uppföljare till Salen. Även de är skräckböcker, en typ av böcker som Willem själv tycker om att läsa.

- Jag tror att det har något med det här att bli rädd, att man får känna någonting när man läser. Det blir inte bara en vanlig historia, man kan få ut en känsla av det och känna skräcken, säger Willem.

Willem, 12 år tillsammans med mamma Nina. Foto: Emelie Langer

Willem, 12 år tillsammans med mamma Nina. Foto: Emelie Langer

Willem Källmodin

Född: 2008

Bor: Nusnäs i Dalarna

Intressen: Film, spel och musik

Favoritämne i skolan: Historia och svenska

Aktuell med: Boken Salen som han har skrivit tillsammans med sin mamma Nina

 

Willems bästa tips till den som vill skriva läskigt

“Ta inspiration från verkligheten, det har vi gjort, som hålet. Det måste inte bara vara skräck, det är bra att lägga in något annat också så att man får lite balans. Kanske är en konflikt mellan några karaktärer i boken”.

Willems boktips för dig som vill läsa skräck

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

GlasbarnenRum 213Sal 305Fyr 137


 

 

 

 

Läskiga boktips

Vi tipsar om fler läskiga böcker - vågar du läsa? 

 

Spöken, demoner och mystiska främlingar... Vi tipsar om böcker som är riktigt läskiga. Frågan är om du vågar läsa dom?

Läskiga boktips

-1