Hoppa direkt till innehåll

Ulrika skriver om jakten på häxor

 

Visste du att man trodde att häxor fanns på riktigt förr i tiden? Ulrika Kärnborg har skrivit boken Nattflygare där huvudpersonen Kristin kan flyga, läsa andras tankar och göra sjuka friska. Men det är också farligt för Kristin att visa vad hon kan.

Text: Annsofie Andersson, 21 mars 2022

Foto: Magnus Bergström

 

Din bok Nattflygare handlar om häxprocesserna på 1600-talet. Vad var häxprocesserna var någonting?

- Det var rättegångar som pågick från början av 1500-talet och ungefär 100 år framåt. Vid de rättegångarna blev massorna av människor anklagade för att vara i pakt med djävulen och dömdes till döden. Man tror att ungefär 400 personer avrättades under den tiden.

 Det är inte många som tror på häxor idag, varför gjorde man det då?

- Många kunde inte läsa och skriva och det var svårt att få information om hur världen fungerade. Man trodde på många olika övernaturliga väsen, näcken till exempel. Sedan trodde man också att vissa kunde utöva magi, oftast vit magi, det var något positivt. Så småningom kom tron att häxor var i pakt med djävulen och masshysterin satte i gång.

Bokomslag: Nattflygare del 1

I boken Nattflygare kan huvudpersonen Kristin flyga, läsa andras tankar och göra sjuka friska. Bokomslag: Natur och kultur förlag.

 

Det var inte ovanligt att barn pekade ut andra som häxor under den här tiden, det händer i din bok Nattflygare. Hur var det egentligen att leva som barn på 1600-talet?

 - Barn hade det tufft under 1600-talet. Det var fattigt och barn fick jobba lika hårt som vuxna och de svalt ofta. Man hade ingen uppfattning om barns rättigheter eller att deras bild av verkligheten kunde skilja sig från vuxna. Just i de här häxprocesserna blev barn utnyttjade, framför allt av präster som trodde på häxor och som ville dra i gång häxprocesser.

I Nattflygare och i dina två kommande böcker handlar det om flickors liv. Varför har du valt att skriva om just flickor?

- Även om de flesta barn var hårt utsatta, så var flickor ännu mer utsatta. De blev utsatta för övergrepp, tog större ansvar för familj och syskon och arbetade hårdare.  Jag vill berätta om hur kampen för flickors frihet och rättigheter kan ha sett ut genom olika perioder.

Ulrika Kärnborg. Foto: Magnus Bergström

Ulrika Kärnborg. Foto: Magnus Bergström

Kortfakta

Namn: Ulrika Kärnborg

Född: 1969 i Södertälje

Bor: Stockholm

Intressen: Att titta på film och att resa till stora städer

Aktuell med: Boken Nattflygare, första boken i bokserien Stormens döttrar

Visste du att... tre snabba frågor till Ulrika

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan?

- Jag spelade alltid fotboll med killarna i klassen och tyckte att det var lite tråkigt att det inte var så många tjejer som var med.

Vad ville du bli när du blev stor?

- Författare. Jag läste supermycket när jag var liten och var en riktig bokslukare.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?

- Jag är inspirerad av min huvudperson Kristin, jag skulle också gärna vilja kunna läsa andra människors tankar. Det hade varit jättebra att kunna det som författare - då skulle man verkligen kunna skriva bra om andra människor.

Häxor som står runt en kittel med en fullmåne bakom sig

Allt du vill veta om häxor

 

Förr trodde man att häxor flög på kvastar till Blåkulla under påsken. Vi har samlat boktips, pyssel och fakta om snälla och elaka, verkliga och overkliga häxor.

Till sidan om häxor

Johan Rundberg. Foto: Ylva Sundgren

Läs mer om Johan Rundberg

 

På Barnens bibliotek har vi över 300 faktasidor om författare. Johan Rundberg är en av dom. Han har skrivit böcker om både häxor och barn som levde förr i tiden.

Läs mer om Johan

-1