Hoppa direkt till innehåll

"När man skriver böcker kan man hitta på precis vad som helst"

 

Johan Rundberg har skrivit många böcker om olika ämnen. De senaste böckerna har blivit läskiga och kluriga. De senaste böckerna handlar om ett hemligt sällskap. Innan han skrev böcker jobbade han med filmmanus men det var ganska jobbigt. Här berättar Johan vad det är som är så kul med att vara just författare. 

Text: Katarina Dorbell/Barnens bibliotek, januari 2019.
 

Vålnadens röst. Första boken i serien HäxknutenHäxknuten-serien är väldig spännande. Vad var det som fick dig att börja skriva serien?
 - Jag älskade spännande mysterieböcker när jag gick i mellanstadiet, och jag ville testa om jag kunde skriva en sådan bok själv. När jag presenterade idén för mitt förlag frågade de om jag inte kunde skriva en trilogi om Sebbe, alltså tre böcker, och det kändes som en rolig utmaning för jag hade inte jobbat på det sättet förut.

Från början hade jag tänkt att fokusera helt och hållet på skräcktemat, men det slutade med att jag blandade in ganska mycket humor i böckerna också. Det kändes konstigt att skildra tolvåringar utan att ha med humor. Och att böckerna blev läskiga vet jag, det har jag fått höra från både unga och vuxna läsare. 

Sebbe övar på magiska trick. Kan du också trolla?
 - Innan jag började skriva tittade jag på en massa Youtube-klipp med close-up trick, som är det Sebbe sysslar med. Då fick jag en liten aning om vilken ohygglig mängd träning som krävs för att bli riktigt bra. Det är ungefär som att lära sig spela ett instrument. Och även om jag gärna skulle vilja lära mig, så är jag nog tyvärr lite för otålig.

Häxknuten är ett hemligt sällskap. Finns det eller har du hittat på det?
 - Häxknuten är en mix av flera olika, riktiga ordenssällskap. Vissa har inte varit verksamma på hundratals år, medan andra existerar än idag. Så man kan väl säga att det är både riktigt och påhittat.

Har du läst på om hemliga sällskap?
 - Jag läste på en del för att det skulle bli så verklighetstroget som möjligt, till exempel med de olika titlarna och ordensgraderna. Men just eftersom många ordenssällskap är så hemliga av sig finns det inte jättemycket information om dem. Och det är förstås en stor del av tjusningen. Om det fanns en massa information skulle jag inte ha varit lika nyfiken.

KärlekspizzanDu har också skrivit böckerna Kärlekspizzan och Knockad Romeo handlar om skejtare. Vad ska man tänka på om man ska skriva om kärlek?
 - Kanske att kärleken inte alltid är lätt och pirr-i-magen-härlig. Den kan också vara plågsam och kännas som att man måste kräkas i en blöja på tunnelbanan (som i Kärlekspizzan).

Hur kommer du på en riktigt bra pinsamhet? Självupplevt?
 - När jag är på besök i skolor brukar jag prata om pinsamheter med klasserna. Då får jag alltid en massa tips som jag sparar i mitt stora pinsamhets-arkiv.

Men för att kunna beskriva något verkligt pinsamt så hjälper det förstås om man upplevt det själv. I Knockad Romeo finns en av mina egna favoriter, när Movits mamma somnar på bion och dreglar ner sin tröja. Sen går hon till tunnelbanan med dregelfläcken ”som en medalj på magen”. Om den är självupplevd eller inte svarar jag bara på om någon klass frågar mig.  

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
 - Jag får bestämma precis allt själv, utan några regler. För många år sedan så jobbade jag på filminspelningar, och den mesta tiden gick åt att vänta på att någon skådespelare skulle äta färdigt eller att det skulle sluta regna. Och när man skrev manus fick det till exempel inte vara några explosioner eftersom det var för dyrt. När jag skriver böcker kan jag hitta på precis vad som helst.

Foto på Johan Rundberg. Fotot är privat

Kortfakta


Namn: Johan Rundberg

Född: 21 maj 1973            

Bor: Årstadal i Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Jag betalar inte för pasta på krogen, det är bara snofsiga makaroner” – Ingbritt i Knockad Romeo.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Den superkraft jag oftast saknar, och som jag skulle ha mest nytta av, är att kunna stoppa tiden. Men det känns också lite tråkigt, så jag väljer att kunna flyga.   

Det här visste du inte om författaren:
Jag tycker väldigt mycket om att lyssna på dödsmetall. Jag tror det var Nicke Andersson från Entombed som myntade uttrycket ”gubbdöds”. Det är min favoritgenre.

Häxor som står runt en kittel med en fullmåne bakom sig

Allt du vill veta om häxor

 

Förr trodde man att häxor flög på kvastar till Blåkulla under påsken. Vi har samlat boktips, pyssel och fakta om snälla och elaka, verkliga och overkliga häxor.

Till sidan om häxor

Johan Rundberg. Foto: Ylva Sundgren

Läs mer om Johan Rundberg

 

På Barnens bibliotek har vi över 300 faktasidor om författare. Johan Rundberg är en av dom. 

Läs mer om Johan

-1