Hoppa direkt till innehåll

“Spöken kommer alltid att finnas”

 

Både Johan Egerkrans och Ingela Korsell har alltid gillat myter, monster och spänning. Med sina böcker om nordiska väsen skapade de ett stort intresse - som fortfarande håller i sig.

Text: Annsofie Andersson, juni 2022

Collage/Foto: Robert Paraniak och Thron Ullberg

 

När Johan Egerkrans bok "Nordiska väsen" kom ut 2013 fanns det inte många barnböcker om väsen. Han säger att boken kom ut i precis rätt tid.

- Folk hade tröttnat på vampyrer och zombies och ville ha andra berättelser. Och det är ju väldigt häftiga historier vi har här i Norden.

Ingela Korsell håller med. Hon kallar sig själv för en väsennörd och är en av författarna bakom PAX-böckerna. I PAX är det nordiska väsen som Näcken och Mylingen som skrämmer läsaren.

- Att skriva om väsen kändes som en oslipad diamant som låg framför näsan på en. Med PAX tänkte vi att vi tar nordiska väsen, uppgraderar dem och stoppar in dem i nutid. Och det funkade bra!

 

Väsen förklarar världen

Efter PAX skrev Ingela tre faktaböcker om väsen. Hon berättar att väsen skapas när man vill ha förklaringar på saker eller om man vill varna för olika faror.

- De här berättelserna handlar också om att få bearbeta rädslor. Att få testa känslan rädsla under trygga förhållanden genom att lyssna på eller berätta en historia, säger Ingela.

Johan tror också att vi kan behöva tänka på det värsta som kan hända för att förbereda oss.

-  Det kan vara befriande att läsa eller höra om läskiga saker Då kan man bli lite lugnare eller tryggare - ”Det här hemska har i alla fall inte hänt mig”.

 

Moderna väsen sprids snabbt

Väsen är inte enbart gamla figurer såsom näcken, vättar eller älvor. Exempelvis är mördarclowner och rymdvarelser också väsen, fast moderna sådana.

- Väsen är ett sätt för oss människor att hantera världen. Spöken kommer exempelvis alltid finnas och de finns i alla kulturer, eftersom döden alltid finns, tror Johan. 

En skillnad mellan gamla och moderna väsen är hur snabbt spridningen går. Förr fick man berätta muntligt för varandra om väsen, i dag sprids berättelser blixtsnabbt via internet.

- Till exempel uppfanns Slender Man 2009 på ett nätforum. Idag vet nästan varje unge vad Slender Man är, men de vuxna vet inte, berättar Ingela.

Collage med författarna Johan Egerkrans och Ingela Korsell.

Collage med författarna Johan Egerkrans och Ingela Korsell. Foto: Robert Paraniak och Thron Ullberg

Faktaruta

 

Vilket väsen tycker du är läskigast?

Ingela: - Svartögda barn. De är vårt tids mylingar. De kommer från USA, det är berättelser om barn som har blivit kidnappade och är försvunna. Man tänker sig att de har blivit mördade och nu kommer de tillbaka för hämnd. De tycker jag är superläskiga.

Johan:  - Mylingen. Det tycker jag är det läskigaste svenska väsendet. Det är väldigt otäckt med spökbarn. Och vår myling är riktigt överjävlig och är lite åt vampyrhållet.

 

Om du hade varit ett väsen, vilket hade du varit?

Ingela: - Svarta madam. Jag är en kvinna i rätt ålder och att skrämma barn i speglar - det kunde väl vara lite kul?

Johan: - Det får nog bli Näcken. Jag gillar att bada och har alltid velat kunna spela ett instrument.

 

Vill du veta mer om Johan? Läs en faktatext om honom

Vill du veta mer om Ingela? Läs en faktatext om henne

Vill du läsa några av Johans och Ingelas böcker om väsen? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: VäseonlogiBokomslag: Modern väsenologiBokomslag: PAX - Nidstången del 1Bokomslag: Nordiska väsenBokomslag: Drakar

En uppfälld bok där en skog med ett litet hus syns.

Boktips om magiska väsen

 

Tror du på troll, älvor och andra väsen? Vi har alltid varit nyfikna på övernaturliga väsen som gömmer sig i skogen, under marken eller flyger i luften. Här kan du få tips på böcker som handlar om väsen i skogen, Norden eller runt om i världen.

Hitta boktips om väsen

 

Magisk skog med upplysta svampar

Tema: Väsen

 

Mystiska varelser i skogen eller aliens och mördarclowner. Alla dessa övernaturliga typer kallas för väsen. Här har vi samlat boktips, intervjuer, pyssel och annat kul. 

Tema: Väsen

 

-1