Hoppa direkt till innehåll

“Spöken kommer alltid att finnas”

 

Johan Egerkrans och Ingela Korsell har alltid gillat myter, monster och spänning. Många har läst deras böcker om nordiska väsen.  

Text: Barnens bibliotek, juni 2022. Bild på Johan Egerkrans, fotograf: Robert Paraniak. Bild på Ingela Korsell, fotograf: Thron Ullberg

 

Ingela Korsell är en av författarna bakom PAX-böckerna och hon kallar sig själv för ”väsennörd”. I PAX är det nordiska väsen såsom näcken och mylingen som skrämmer läsaren.  

Efter PAX skrev Ingela tre faktaböcker om väsen. Hon berättar att väsen skapas när man vill ha förklaringar på saker eller om man vill varna för olika faror.  

- De här berättelserna handlar också om att få testa känslan rädsla under trygga förhållanden genom att lyssna på eller berätta en historia, säger Ingela.  

Skönt att läsa läskiga saker

Johan Egerkrans har bland annat skrivit “Nordiska väsen”.  Han tror också att vi kan behöva tänka på det värsta som kan hända för att förbereda oss. 

-  Det kan vara befriande att läsa eller höra om läskiga saker. Då kan man bli lite lugnare och tänka ”Det här hemska har i alla fall inte hänt mig”.  

Rymdvarelser är också väsen 

Väsen är inte enbart gamla figurer såsom näcken, vättar eller älvor. Mördarclowner och rymdvarelser också väsen, fast moderna sådana.  

- Väsen är ett sätt för oss människor att hantera världen. Spöken kommer till exempel alltid att finnas eftersom döden alltid finns, tror Johan.   

Vilket väsen tycker ni är läskigast? 

Ingela:  
- Svartögda barn. De är vårt tids mylingar. De kommer från USA, det är berättelser om barn som har blivit kidnappade och är försvunna. Man tänker sig att de har blivit mördade och nu kommer de tillbaka för hämnd. De tycker jag är superläskiga.  

Johan: 
  - Mylingen. Det tycker jag är det läskigaste svenska väsendet. Det är väldigt otäckt med spökbarn.  

Bild på Johan Egerkrans, fotograf: Robert Paraniak. Bild på Ingela Korsell, fotograf: Thron Ullberg

Bild på Johan Egerkrans, fotograf: Robert Paraniak. Bild på Ingela Korsell, fotograf: Thron Ullberg

Faktaruta

 

Om du hade varit ett väsen, vilket hade du varit?

Ingela: - Svarta madam. Jag är en kvinna i rätt ålder och att skrämma barn i speglar - det kunde väl vara lite kul?

Johan: - Det får nog bli Näcken. Jag gillar att bada och har alltid velat kunna spela ett instrument.

 

Vill du veta mer om Johan? Läs en faktatext om honom

Vill du veta mer om Ingela? Läs en faktatext om henne

Vill du läsa några av Johans och Ingelas böcker om väsen? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: VäseonlogiBokomslag: Modern väsenologiBokomslag: PAX - Nidstången del 1Bokomslag: Nordiska väsenBokomslag: Drakar

En uppfälld bok där en skog med ett litet hus syns.

Boktips om magiska väsen

 

Tror du på troll, älvor och andra väsen? Vi har alltid varit nyfikna på övernaturliga väsen som gömmer sig i skogen, under marken eller flyger i luften. Här kan du få tips på böcker som handlar om väsen i skogen, Norden eller runt om i världen.

Hitta boktips om väsen

 

Magisk skog med upplysta svampar

Tema: Väsen

 

Mystiska varelser i skogen eller aliens och mördarclowner. Alla dessa övernaturliga typer kallas för väsen. Här har vi samlat boktips, intervjuer, pyssel och annat kul. 

Tema: Väsen

 

-1