Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Jag älskar att kunna fly till en annan värld ibland"

 

Ylva Hällen har alltid hittat på fantasifulla berättelser. I både TV och böcker skapar hon de mest spännande och läskiga världar där vänskap och snällhet ofta ställs mot onda krafter. 

Text: Lisa Ahlqvist, juni 2020.

Foto: Peter Hagström.

Du verkar ha fullt med fantasier i huvudet! Har du alltid hittat på berättelser?

   - Ja, ända sen jag var liten. Jag hittade på väldigt mycket när jag var barn. Jag var extremt mörkrädd och kunde fantisera ihop långa berättelser om grannen som jag trodde var en knivmördare.

Knivmördare!? Var alla dina berättelser så läskiga?

   - Nä, det var också fina fantasier om min pappa som jag aldrig har träffat. Han dog innan jag föddes. Jag pratade med honom i en särskild spegel som jag hade. En dag tyckte jag att han hälsade på mig. Då var han en koltrast.

Vad gillade du att läsa när du var barn?

   - Jag gillade att läsa äventyrliga böcker. Jag tyckte om magi, spänning och starka känslor.

   - Jag läste en del men jag var inte någon som läste jämt. Så är det nu också. Jag älskar berättelser men jag läser rätt långsamt och då kan jag bli uttråkad ibland för att det inte går fort nog. En riktigt bra bok fångar mig direkt och då kan jag inte sluta.

Många har nog sett dig på SVT Barn. Hur hamnade du där?

   - Det var lite av en slump att jag hamnade på TV. De sökte programledare till Bolibompa. Jag tyckte det verkade spännande att se hur det såg ut inne på TV-huset. Helt oväntat fick jag jobbet!

 

Ylvania var först ett TV-program

Ylvas första bok om Ylvania kom 2016. Men visste du att Ylvania först var ett spännande program som visades på SVT Barn? Många tittare skrev brev till Ylva och skickade in figurer som fick vara med i programmet.

I Ylvania förflyttas vi från vår värld till en fantasivärld. Hur gör du för att kunna hitta på en sådan fantasivärld?

   - Jag tar bilder av vackra saker, sparar på roliga grejer, antecknar och ritar av allt jag ser. Det kan vara allt från platser jag besöker på semestern till nån rolig gubbe jag ser i mataffären.

Vad är det roligaste med att skriva en fantasivärld?

   - Jag älskar att kunna fly till en annan värld ibland. I Ylvania är det jag som bestämmer. Där kan jag ge barnen de krafter de behöver för att klara av riktigt svåra saker.   

Vad är det med portaler som är så häftigt tycker du?

   - Jag ser portaler som dörrar till andra världar dit vi behöver få komma ibland och uppleva fantastiska saker långt från verkligheten. Portaler visar sig när vi behöver dem. På andra sidan en portal kan vi få bli någon annan. De kan se ut på många olika sätt. Som en spricka i en mur, en kartong i förrådet eller en öppning i vinbärsbusken.

Ylva Hällen utomhus. Fotograf: Peter Hagström

Ylva Hällen. Fotograf: Peter Hagström

Kortfakta

Namn: Ylva Hällen

Född: 1972

Gör: Författare och programledare på SVT Barn.

Favoritbarnbok: "Mördarens apa" av Jakob Wegelius är den bästa bok jag har läst tillsammans med mina barn. När jag själv var 11-12 år tyckte jag om Maria Gripes böcker.

 

Råd till blivande författare: Sluta inte att skriva, ge inte upp ens när det känns riktigt trist. Ta en paus och fortsätt snart igen. Och läs så mycket du orkar, då kan man bli inspirerad. Och ett sista tips: spara alla dina idéer, gör anteckningar i en bok eller telefonen.

 

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?

   - Flyga!

Vad gjorde du på rasterna?

   - Jag tyckte om att leka i skogen bakom skolan. Vi byggde kojor och hemliga klubbhus. 

Vad ville du bli när du var liten?

   - ”Kiosktant”! Jag ville sälja smågodis. När jag var liten var det magiskt att gå in i kiosken och peka på de godisar man ville ha. Sen var det kiosktanten som plockade ner det i en liten papperspåse. Idag är det annorlunda, man tar ju sitt eget godis.

Mästare på spännande namn

Ylva är en mästare på att hitta på spännande namn på ställen. I Ylvania kan man hitta platser som heter Döda Dalen, Mörka Skogen och Viskande Floden

Ylva! Nu tänker vi testa dig! Kan du hitta på en bra start till dessa ställen:

… Stranden?

   - Sjungande Stranden!

… Biblioteket?

   - Osynliga Biblioteket!

… Skolan?

   - Förbjudna Skolan!

 

Vi får väl se om dessa ställen dyker upp i böcker i framtiden.

Vill du läsa Ylvas bokserie Ylvania? Här är de i rätt ordning.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Ylvania - Sagan om ljusbäraren.Bokomslag: De stulna skuggornas tid.Bokomslag: Hotet mot väktarstjärnan.Bokomslag: De bortglömdas stadBokomslag: Lysande trädets hemlighet.

En tunnel likt en portal

Vågar du gå genom portalen?

 

Här hittar du mängder med lästips, pyssel, quiz och intervjuer med författare som skriver fantasyböcker om just portaler. Hade du vågat gå genom portalen?

Till temasidan

Jakob Wegelius. Foto: Bruno Wegelius

Jakob Wegelius

 

Jakob Wegelius både skriver texten och ritar bilderna till sina böcker. Mest känd är han för böckerna om gorillan Sally Jones som har översatts till 20 språk.

Läs mer om Jakob

-1