Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Thomas Halling. Foto: Hallustrated

Thomas Halling. Foto: Hallustrated

Fakta om Thomas Halling

När Thomas barn ville höra en godnattsaga hittade han på en själv. Den blev hans första bok, sedan dess har han skrivit många böcker för både barn och unga.

Redan när han var liten gillade Thomas att skriva, men andra intressen som fotboll och fäktning tog större plats i hans liv.

En svenskalärare på högstadiet väckte hans lust för att skriva mer. Läraren delade ut roliga skrivuppgifter och Thomas började skriva berättelser och för skoltidningen.

Godnattsagan blev en bok

Han utbildade sig till mellanstadielärare och började jobba på skola. Det var när han själv fick barn som skrivintresset tog fart igen. Hans barn ville höra godnattsagor och Thomas hittade på en historia om en räv, en bonde och hans hönor. Barnen gillade sagan och Thomas skrev ner den och skickade den till ett bokförlag. År 1995 kom hans första bok ut, den hette Tass tass tass, smyg smyg smyg.

Thomas har skrivit böcker för alla åldrar - bilderböcker, kapitelböcker och ungdomsböcker. Eftersom han har arbetat som lärare i 15 år hämtar han mycket inspiration till sina böcker från skolan. Det kan vara saker han har hört eller upplevt, som han sedan blandar med sin egen fantasi.

Har skrivit många bokserier

Många av hans böcker är serier, alltså flera böcker i rad som handlar om samma huvudpersoner. Serien Ihop är en av hans mest kända. Den består av fem böcker där vi får följa elvaåriga Kalle. Bokserien om mellanstadietjejen Agnes består av tre böcker och handlar om längtan efter en hund, om kompisar och kärlek.

Böcker om fotboll och en guidebok om Stockholm är andra exempel på sådant som Thomas har skrivit. Han är författare på heltid och bosatt i Lund.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Nationalencyklopedin, bokförlaget Alfabeta

 

Faktaruta

Namn: Thomas Halling

Född: 1962 i Helsingborg

Gör: Författare som skriver för både barn och unga

Genre/ämnen:  Sagor, kärlek, fotboll, vänskap, skolan, spänning

Mest känd för:  Serien om Agnes och serien Ihop

 

Råd till blivande författare: Läs och skriv mycket. Våga läsa upp det du har skrivit och ta till dig de tips du får.

Vill du läsa några av Thomas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: DonnyBokomslag: Eddie 12 och hon som heter Elsa...Bokomslag: Finnes: Agnes önskas: killeBokomslag: Glad och lycklig? KnappastBokomslag: Mååål!Bokomslag: Bli ihop

Visste du att...

...Thomas har varit svensk ungdomsmästare i fäktning?

...böckerna om Agnes inspirerades av en elev som Thomas hade? Hon hade fått ett koppel i present och om hon gick ut med kopplet tre gånger om dagen skulle hon få en hund. Precis som Agnes i den första boken.

...Thomas har skrivit många läskiga böcker men är själv inte så rädd av sig? ”Men jag minns när vi var på klassresa i fyran. Det var väldigt spännande när vi var ute med ficklampa i skogen”.

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nominerade böcker du inte vill missa

 

Vet du inte vad du ska läsa? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Läs mer om böckerna och rösta på favoritboken.

Läs mer om de nominerade böckerna

-1