Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Pia

 

Hagmar

Pia Hagmar >

Om Pia Hagmar

Böckerna om hästälskande Klara har blivit en riktig långserie = 18 böcker. Klaras dröm är den första där Klara äntligen få börja ta ridlektioner! Det finns också en film om Klara. 

Pia Hagmar har alltid älskat hästar. Helst vill Pia vara ute i stallet och gulla med hästen - ett skimmelfärgat arabsto. "Ponnyn som är förebild till Indra, Klaras nya häst, har vi sålt. Hon är skåning nu. Min gamla häst är Mira, Klaras mammas häst. Den nya har inte hunnit vara med i någon bok än. Men hon lär säkert dyka upp", berättar Pia. 

Senaste serien handlar om hästen Svante. Det är lättlästa böcker med en häst som huvudperson.

Men Pia skriver inte bara hästböcker. De spännande Dalslandsdeckarna finns det 19 äventyr med - Tillträde förbjudet heter den sista delen. Serien Pål & Co skrev Pia tillsammans med sin son Teo. Första boken heter Hemsk misstanke.

 

Så här berättar Pia Hagmar själv

Jag heter Pia Hagmar och är född 1961 i Göteborg. Länge bodde jag i Frändefors i söda Dalsland. Nu bor jag utanför Falköping i Västergötland.

När jag var liten var fantasin min stora tröst när jag kände mig ensam, och det gjorde jag rätt ofta. Eftersom jag tyckte om att skriva föll det sig naturligt att skriva ner en del av historierna jag fantiserade ihop.

Som sjuåring skickade jag in mitt första manuskript till ett bokförlag. Till min stora förvåning blev det inte antaget. Men redan då hade jag bestämt mig för att jag skulle bli författare. Min första bok kom ut 22 år senare och av det kan man kanske dra slutsatsen att envishet är en bra egenskap hos den som vill bli författare.

Men innan jag blev författare arbetade jag med en massa andra saker. Trädplanterare, hemsamarit, fotokopist, hästskötare, museiguide och lärarvikarie är bara en del av de jobb jag prövat på. Fast mest har jag arbetat som journalist på olika tidningar och skriver för tidningar gör jag fortfarande ibland. Jag har också varit programledare för skrivarprogrammet Skrivarstugan i Radio Väst.

När jag var liten längtade jag enormt mycket efter att få en egen häst. Och till slut fick jag en också, en liten grå ponny som hette Nico. Jag skrev en berättelse om hur det gick till när jag fick honom och det blev den första bok jag fick antagen "Sara och Misty" heter den. De allra finaste hästarna i mina hästböcker är nästan alltid små och grå. Det bero på att jag tänker på Nico när jag skriver om dem.

Hösten 1999 kom de första fyra hästböckerna i serien om Klara. Klara kom till när jag funderade på hur det skulle ha varit om jag hade varit ensamstående med en dotter. Så man kan kanske säga att Klara är den dotter jag inte har (jag har tre söner i stället) och Klaras rätt barnsliga mamma har nog vissa drag av mig. Fast jag är inte lika ilsken som hon.

Klara är en tjej som jag tror och hoppas att många kan känna igen sig i. Hennes föräldrar är skilda och hon saknar sin pappa väldigt mycket. För att fylla tomrummet efter honom söker hon sig till ridskolan och hästarna.

 

Text: Pia Hagmar

 

 

 

Kortfakta

Namn: Pia Hagmar

Bor: I Kättilstorp i Västergötland

Favoritfärg: Svart på kläder, grått på hästar och rött för övrigt.

Favoritdjur: Min häst Ginza.

Favoritlag: Vårt dressyrlag i division 2.

Älsklingsrätt: Tzatziki

Favoritgodis: Choklad och saltlakrits

Favoritfilm: I faderns namn. Bygger på en sann historia från Irland.

Har du någon förebild: Sigrid Undset, norsk författare som skrev under samma förhållande som jag med små barn och familj.

Favoritresemål: Costa Rica.

Favoritmusik: Nej. Med tre tonårssöner och en musikintresserad man så längtar jag ofta efter tystnaden.
 

Några av Pias alla bokserier

Drömmen om en hästFlisans osynliga häst Flickan som ville bli fakirKlaras dröm är första delen i en lång serien om KlaraHemsk misstanke Serien om Flisan Dalslandsdeckarna Millan är första delen i serien om MillanSaga och Moses. Första boken i serien Saga och MaxBöckerna om hästen Svante

10. Hur många ben har en riktigt luden spindel?

1.)

X.)

2.)

Nästa »
 
Resultat
Du hade rätt svar:
 
1
X
2
 
 

Highscore

Plats Namn Tid

Hästböcker

Tips på böcker för dig som älskar hästar

 

Vill du helst vara i stallet all vaken tid? När du inte är där kan du läsa om spännnade berättelser med hästar i fokus. Här tipsar vi om böcker för dig som är van att läsa böcker.

Till hästboktips

Tips på böcker till dig som vill börja rida

Tips på böcker till dig som vill börja rida

 

Vill du veta mer om hästar och hur det är att börja rida? Här tipsar vi om böcker till dig som vill lära dig mer om hästar. 

Tips på lätta böcker att läsa om hästar

-1