Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Intervju med Maria Herngren 

Varför blev du författare?

- Jag har alltid fantiserat mycket och hittat på berättelser, så när mina vänner Eva och Annica hade samma längtan och vi bestämde oss för att försöka tillsammans gick det skrivandet inte att hejda.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?

- Jag är journalist, vilket jag var även innan jag började skriva böcker.

Berätta om en person i dina böcker

- Belsam i Jag vill ha en fladderpadda är en flicka med mycket energi och en egen stark vilja. Det gillar jag och kan nog även känna igen mig i (genom hela livet) och hur just ilskan som hon tar till kan vara en sann vän i nöden, den som hjälper en att våga och klara av saker. I Belsams fall är det hennes djurlängtan som driver henne ut på ett riktigt äventyr, vad än andra tycker.

Har du något särskilt läsminne?

- Ja, hur starkt jag drabbades av Emelie Brontës Svindlande höjder och Henri Charrières Papillon. Jag får fortfarande hjärtklappning och svindelkänslor bara av att tänka på de böckerna. Jag läste dem inte utan var som ett med dem i livets mest starka känslor.

 

Vad gör du när du inte jobbar?

- Jag är gärna med min familj och mina vänner, och reser när jag kan, springer, läser, tittar på film, teater, konst, seglar, vandrar (jag gillar att vara ute i naturen och gärna lite strapatser) och så har jag börjat fäktas nu i vår (min barndomsdröm).

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

- Nya idéer kommer hela tiden. Det svåra är snarare att bara hålla fast i en.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?

- Då gör jag något helt annat. Eller börjar skriva på något konkret, som skulle kunna finnas i berättelsen, som ett träd, en matta, en känsla, en doft …

Vad är det roligaste med att skriva böcker?

- Att få hitta på egna världar och egna personer. Och att få göra det tillsammans med andra, som när jag och Eva skriver ihop! Det är som leken när den är som bäst och på allvar som en tysk filosof, Hans Georg Gadamer, sagt så här om: ”Leken är mer och större än de individer som leker eller deras mentala tillstånd. Vi blir lekta av något som är större än oss själva – nämligen leken själv.”

Vad är det svåraste med att skriva böcker?

- Att inte försvinna iväg med alla mina nya idéer åt nya håll utan vara kvar i grundhistorien och borra i den. Men också att få till språket så det berättar det jag vill.

Har du några råd till den som vill bli författare?

- Läs och skriv & skriv och läs, och utmana dig gärna ibland med texter du inte tror är för dig.

Fotot på Maria med värja är taget av hennes son Lukas Wensby.

Maria 

Herngren

Kortfakta

Namn: Maria Herngren
Född: Flygfors i Småland
Bor: Älvsjö

Marias böcker

Emma Vall är en pseudonym (påhittat namn). Förutom Maria och Eva är Annica Wennström med och skriver. Tyvärr finns böckerna inte att få tag på och inte heller som e-böcker.

Böcker som Maria skrivit ihop med Eva Swedenmark

Till havs med Black BirdSopkungen

-1