Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Maja

 

Hjertzell

Foto på Maja Hjertzell taget av Christina Wedenmark

 

Kortfakta

Född:1971

Bor: Arvika

Länktips

Förlaget skriver om Maja Hjertzell och hennes böcker

Maja Hjertzell

Maja Hjertzell arbetar som gymnasiebibliotekarie i Arvika. Hon är gift och har en son. Maja växte upp som enda barnet både i familjen.

Hennes pappa är bibliotekarie, och Maja har alltid läst mycket. "Harriet, spion" av Louise Fitzhugh, var en viktig inspirarionskälla för henne. Maja skaffade ett likadant bälte som Harriet, och lade en anteckningsbok i väskan på bältet. I anteckningsboken skrev hon upp viktiga saker och sånt hon gjorde och såg.

Maja säger att hon är en långsam tänkare, som skriver för att imponera på sin pappa. Hon har lättare att uttrycka sig i skrift än ord. Det tar tid att tänka ut vad man skall säga för att det skall bli rätt. Dessutom är hon blyg. Givetvis tycker hon också att det är roligt att skriva.

Det tar mellan 7 och 9 månader att skriva en bok, säger Maja. Först kommer idéerna, sedan antecknar hon. Maja har några kollegor som kommer med synpunkter och provläser hennes texter. 

Inspirationen till Henrietta är min hemlighet fick hon när hon läste en vuxenbok där huvudpersonen var lite hemlig. Var det en man eller en kvinna, och spelade det någon roll? Maja ville skriva en bok där man inte riktigt visste av vilket kön huvudpersonen har. Hennes mål var att nå ut till folk som säger dumma saker om homosexuella. Att få dem att ändra sig och se att alla är människor med likartade känslor.

Henrietta är min hemlighetEn klass som fungerade som testklass för Maja när hon skrev boken, hade invändningar mot att huvudpersonen vågar gå fram till Henrietta och säga "Jag är kär i dig". Det skulle aldrig någon våga i verkligheten, trodde de. Maja ville dock inte ändra på det ändå. Hon vill gärna förmedla och inspirera barn och ungdomar till att våga stå för det de tycker och tänker. Att vara modig.

I ett klassrum träffade Maja på ett par killar som satt och "bollade" ordspråk emellan sig. Inspirerad av detta har Maja låtit de olika kapitlen i Henrietta är min hemlighet få namn efter olika ordspråk.

Före och efter BellaFöre och efter Bella handlar om att våga vägra bli en kopia, att stå för den man är. Bella sprejar över annonser som skymfar kvinnor. Maja blev upprörd över en skönhetstävling i Indien, där unga kvinnor hotade att ta livet av sig om tävlingen genomfördes. De var beredda att offra livet för det de tror på. 

Skriven 2006
Bearbetad 2019

Majas böcker

Henrietta är min hemlighetEtt lingon i en hiss

-1