Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Lin Hallberg

Fotograf: Ulrika Zwenger

Fakta om Lin Hallberg

Lin Hallberg har skrivit många böcker om hästar och livet i stallet. Mest känd är hon för serien om shetlandsponnyn Sigge och ryttaren Elina.

Kärleken till hästar började tidigt för Lin. Hon växte upp i Saltsjöbaden utanför Stockholm och när hon var åtta år fick hon börja på ridskola. Förutom att rida tyckte hon om att läsa och beskriver det som att hon ”alltid hade tio biblioteksböcker hemma”.

Svårt att hitta på något nytt

När hon blev vuxen arbetade hon som ridlärare och lärare, men tanken på att bli författare fanns alltid där. När en vän föreslog att hon skulle skriva en hästbok tyckte Lin att allt redan var skrivet, hur skulle hon kunna hitta på något nytt? Hon skrev till slut Robots chans och år 1996 blev den publicerad.

Lin har sedan dess skrivit över 70 böcker. Hon skriver både för barn och ungdomar och även lättlästa böcker.

Skriver om kärleken till hästar

Många av Lins böcker handlar om hästar, men inte alla. År 2002 kom Kompisboken som handlar om Klara som saknar vänner. Kompisboken blev till en serie på fyra böcker där man får följa barnen i en skolklass på mellanstadiet. 

Lin stora hästintresse har gjort att hon har rest och studerat hästkulturer i Mongoliet, Sydamerika och på Island. Det ledde till att hon skrev tre böcker, bland annat Adzerk - den vita hingsten som utspelar sig i Mongoliet. Den belönades med Barnens Romanpris 2010.

Lins böcker handlar om kärleken till hästar, men också om vänskap, kärlek och konflikter. Det är vardagliga saker som många kan känna igen sig i. Hon säger själv att hon med sina böcker vill stärka barn och unga i att det är coolt att vara en hästmänniska.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Foto: Ulrika Zwenger

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen

Faktaruta

Namn: Lin Hallberg

Född: 1956 i Saltsjöbaden

Gör: Författare som har skrivit över 70 böcker för barn och unga

Genre/ämnen: Böcker om hästar för barn i olika åldrar

Mest känd för: Bokserien om hästen Sigge och hans ryttare Elina. Kompisboken och Adzerk - den vita hingsten och många fler böcker.

Råd till blivande författare: Läs och skriv mycket, försök att hitta egna historier. Ofta testar man och skriver som det man har läst, men försök hitta något som berör dig själv. Använd dina egna känslor och erfarenheter.

Böckerna om hästen Sigge

Lin Hallberg och Margareta Nordvist skriver och illustrerar Siggeböckerna tillsammans. Foto: Stefan TellLin Hallberg har skrivit många böcker i serien Sigge. Margareta Nordqvist har illustrerat i böckerna. 

Sam och Sigge är bröder och det finns även böcker om hur de små shettisarna hamnar hos ridläraren Ingela och hennes familj. 

Serien om hur man lär sig rida heter Börja rida med Sigge. 

 

 

 


Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Alla älskar SiggeTävla med SiggeI stallet med SiggeSam och Sigge och den första julenBörja rida med Sigge

Visste du att

...boken Happy, en häst på miljonen ligger Lin lite extra varmt om hjärtat? I den finns det mycket av hennes egen historia om hennes första häst.

...Lin har varit ridlärare, haft en ridskola och har fött upp shetlandsponnyer?

...Lin fick ett brev av tjej som hade läst hennes bok Kompisboken. Tjejen skrev och tackade för att hon hade förstått hur elak hon var när hon mobbade andra. ”Det kändes bra, det är en av mina favoritböcker”.

Loading....

Fler av Lins böcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Isabell min allra bästa vänDet är jag som är JuniAdzerk den vita hingstenOrkans ögaVem är du Johanna?Som stjärnor fallerHemma kanske inte är en platsIndra Larssons inte helt perfekta hästliv är första delen i serien HästviskarenCirkus i skolan är första delen i serien om Amanda HillDen magiska djuraffärenTeddy till salu

Happy - en häst på miljonen 


Böckerna om Anton, Klara och deras klass

I fyra böcker får du följa Klara och hennes klass från att de går i fyran till att de ska börja sjuan. Du kommer nog att känna igen dig hur det är att gå i mellanstadiet. Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Kompisboken. Del 1Bästisboken. Del 2Svikarboken. Del 3Kärleksboken - sista delen

Hästböcker

Tips på böcker för dig som älskar hästar

 

Vill du helst vara i stallet all vaken tid? När du inte är där kan du läsa om spännnade berättelser med hästar i fokus. Här tipsar vi om böcker för dig som är van att läsa böcker.

Till hästboktips

 

Lin Hallberg är aktuell med en  ny bok om Sigge.

"Det är coolt att vara hästtjej"

 

Lin Hallberg har skrivit hela 19 Siggeböcker. Här berättar hon om hästar (såklart), sin nya bok och om Sigges verkliga förebild. 

Läs intervjun med Lin här

-1