Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Lennart Hellsing, Foto: Christian Saltas

Författaren Lennart Hellsing

Krakel spektakel med randig klubba

Du känner väl till Krakel spektakel, Bagar Bengtsson och Herr Gurka? Ramsorna om dessa figurer har skrivits av författaren Lennart Hellsing. Lennart skrev barnböcker i över 65 år, de läses med stor entusiasm av små och stora. Det blev många ramsor, dikter och berättelser. 
Hellsing har beskrivits som egensinnig och lekfull. Varifrån har han fått sin fantasi? Kanske ifrån sin mormor. När Lennart var liten berättade hon ett slags rytmiska dikter för honom på engelska, som kallades nursey rhymes. Han lärde sig många av dikterna utantill och tyckte att rytmen gjorde dem spännande. Kanske tänkte han på dem när han själv började rimma?
 

Ville bli författare som liten
Lennart föddes 1919 och växte upp i stadsdelen Västanfors i Fagersta. Han tyckte inte så mycket om att gå i skolan. Skolfröken undrade vad det skulle bli av honom som skrev så dåligt.
"Jag ska bli författare", svarade han. Och det blev han ju också! Men från början utbildade han sig till ingenjör och arbetade på ett tekniskt laboratorium.  Lennart tyckte att en författare skulle ha provat olika yrken. Då blev det lättare att kunna leva sig in i hur andra människor har det. Sen jobbade han även på kontor, fabrik, bokhandel och skrev för en tidning. När han gjorde lumpen bodde han i ett tält uppe i norrland när det var 40 grader kallt!
 

Roa och lära
Hellsing tänkte att det fanns barn som inte trivdes i skolan utan tyckte den var tråkig. Fanns det inget roligare sätt att lära sig på? Han ville skriva böcker där läsaren både blev underhållen och kunde lära sig något nytt på samma gång. Vad roade barn? Han tänkte att de tyckte om olika konstnärliga stilar. Så han förenade ord, bilder, toner och rytmer i sina verk. Lennart blev pappa till fem barn och genom att lära dem läsa förstod han också på vilket sätt han kunde lära andra barn att läsa.

Katten blåser i silverhorn

Den första barnboken han skrev var Katten blåser i silverhorn. Det var en bilderbok med elva olika sagor, som kom ut 1945. Två år därefter kom Nyfiken i en strut. I den kan man läsa om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin för första gången, men även om Herr Gurka och Storbjörn och Lillbjörn som reser i sin underbara pumpa. Dessa figurer har många barn läst om under åren och flera av figurerna förekommer i böckerna än idag. Många är de barn och vuxna som också tyckt om bilderna i hans böcker. Det är inte Hellsing själv som tecknat utan andra konstnärer. Några av dem är Poul Strøyer, Fibben Hald och Stig Lindberg. Georg Riedel är en av de musiker som har tonsatt hans verser.

 

Många böcker under åren
Sjörövarbok handlar om sjörövare som lever ett vilt liv ute till havs. När den skrevs ansågs den inte riktigt bra att läsas av barn. Men tiderna förändras och idag är det desto fler som tycker om den roliga och stojiga Sjörövarboken. 

Under åren fortsatte Hellsing att skriva många fler böcker som blivit mycket uppskattade. 1955 startade han ett skivbolag som hette Snurrskivan och gav ut rim och ramsor på skivor. Idag har han kommit att räknas till en av våra betydelsefulla diktare.

Lennart Hellsing skrev böcker ända till sin död  25 november 2015. Idéer till berättelser fick han till exempel genom att titta ut genom fönstret och se på livet där utanför. Ibland kom han på en mening som han sedan utvecklade.  Han brydde sig också om viktiga samhällsfrågor, som miljön och klimatet. Därför skrev han boken Welams vädermödor, en bilderbok för tonåringar, om klimatfrågan. Lillebror och natten som kom ut 2009 handlar om lillebror som tänker på alla farliga nattdjur som finns under sängen.
 

Priser och utmärkelser
Lennart Hellsing har fått många priser och utmärkelser genom åren. Litteraturfrämjandets stora pris fick han till exempel 1974 och Astrid Lindgrens-värld-stipendiet 1998. 2009 instiftade Svenska barnboksinstitutet ett pris som heter Lennart Hellsing-pris. 

Sofia Ängsved

rev. 2015-11-25 

 

Lennart

 

Hellsing

Kortfakta

Lennart Hellsing

1919 - 2015

 

Länktips

Bagar Bengtsson på YouTube

Hellsing sjunger sina sånger på YouTube

 

Urval av Hellsings böcker

Herr Gurka

 Här dansar Herr Gurka (1977)

Welams vädermödor

 Welams vädermödor (2008)

  pojke som sitter på en säng

 Lillebror och natten (2009)

 

 

-1