Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Hedvig Häggman-Sund. Foto: Emma Larsson

Hedvig Häggman-Sund. Foto: Emma Larsson

Fakta om Hedvig Häggman-Sund

Hedvig har ritat så länge hon kan minnas. Som 17-åring fick hon sitt första jobb som illustratör – på serietidningen Bamse.

Hedvig växte upp i Eskilstuna och i Uppsala. När hon var barn ville hon bli konstnär och hon visste att hon ville jobba med att rita i någon form. Hon gillade även att läsa bilderböcker när hon var liten. En av favoriterna var Pettson och Findus.

 

Ritar allt från film till figurer

När hon var 17 år skickade hon in sina bilder till förlaget som ger ut Bamse-tidningen. Det tog ett tag innan hon fick svar, men till slut ringde de. Hedvig fick sitt första jobb – att teckna en pysselsida i Bamse-tidningen.

Efter gymnasiet utbildade hon sig på Serieskolan i Malmö. Sedan 2004 har hon jobbat som illustratör. Hedvig har gjort många olika typer av jobb. Hon har bland annat tecknat Bamseserien och illustrerat Dan Höjers bokserie om Arkeologdeckarna. I sitt jobb som illustratör har hon även ritat bakgrunder till animerad film, designat figurer som ska bli leksaker och målat reklamaffischer.

 

Har ett drömprojekt

År 2018 kom Hedvigs första egna seriebok ut där hon både har ritat och skrivit berättelsen. Den hette Enhörningen Aurora. När hon skapar sina bilder gör hon det oftast digitalt. Hon tecknar på en stor ritskärm och använder sedan ett program som heter Photoshop. Ibland gör hon en skiss med penna och papper, skannar in skissen och färdigställer den i datorn.

Trots att Hedvig har gjort det mesta inom illustration har hon ett drömprojekt kvar. ”Jag skulle vilja göra en egen tecknad film! Det är något jag drömt om länge”, säger hon. Hedvig är bosatt både i Göteborg och Malmö.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2022.

Foto: Emma Larsson

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Hedvig Häggman-Sund

Född: 1987 i Katrineholm                                                

Gör: Illustratör

Genre/ämnen: Serier, fakta, äventyr, tecknad film, deckare

Mest känd för: En av illustratörerna som tecknar serietidningen Bamse

 

Råd till blivande illustratör/författare:  Teckna/skriv mycket. Var ödmjuk och ha kul!

Vill du läsa några av Hedvigs böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Enhörningen AuroraBokomslag: Världens coolaste djur enligt JuliaArkeologdeckarna och inkaskattenBokomslag: Välkommen till Skogsbingelskolan

Visste du att...

...en författare som har inspirerat Hedvig är Sven Nordqvist? Framför allt hans bok "Kackel i grönsakslandet". Andra som har inspirerat henne är Derib som tecknat seriealbumen om Yakari och Alessandro Barbucci och Barbara Canepa som skapat serien W.I.T.C.H.

... Hedvig har ett instagramkonto där man kan följa hennes arbete? Där kan se att hon ofta tecknar djur. ”Det är nog det som känns mest naturligt för mig att teckna. Men nu på senare år har jag även börjat teckna mycket bakgrunder, och så en och annan människa”, säger hon.

...på sin fritid gillar Hedvig att umgås med sin katt Selma och sin pojkvän Joakim. Hon spelar också spel, exempelvis Sims 4. 

Dan Höjer. Foto: Lotta Höjer

Dan Höjer

 

Dan Höjer har skrivit böckerna om Cirkusdeckarna, Arkeologdeckarna, Strumpmannen och mängder av roliga faktaböcker. 

Läs mer om Dan

...

Så tecknar du ett ansikte

 

Här får du lära dig att teckna ett ansikte steg för steg med hjälp av illustratören Hedvig Häggman-Sund.

Till instruktionerna

Tema: Serier!

Tema Serier

 

Hitta roliga och inspirerande tips på hur du kan skriva egna serier, testa dina kunskaper i våra seriequiz och hitta nya boktips.

Till temasidan om serier

-1