Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vicky Holmes är en av författarna till Erin Hunters böcker. Foto: Gemma Day

Vicky Holmes är en av författarna till Erin Hunters böcker. Foto: Gemma Day

Fakta om Erin Hunter

Bakom författarnamnet Erin Hunter döljer sig en hel grupp av författare. Tillsammans har de skapat ett fantasyäventyr med vildkatter i huvudrollen – serien Warriors.

Erin Hunter är ett påhittat författarnamn. Erin är inte en författare utan sex stycken: Victoria ”Vicky” Holmes, Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Inbali Iserles och Gillian Philip.

Historien om Warriors började med att barnboksförfattaren Vicky Holmes fick en fråga. Hennes bokförlag undrade om hon kunde skriva ihop en fantasy-historia om vildkatter. Vicky var inte så intresserad till en början, men när hon väl började hitta på karaktärerna så började historien skriva sig själv.

En omedelbar succé

Vicky hittade på de olika kattklanerna, hur deras samhällen var uppbyggda och vilka egenskaper de olika vildkatterna hade. För att fylla ut historien ännu mer bad hon två författare om hjälp. Kate Cary och Cherith Baldry var båda duktiga författare och inte minst, de älskar katter.

Den första boken i serien släpptes på engelska år 2003 och den hette Into the wild.  Warriors blev omedelbart en succé. Eftersom läsarna ville ha mer berättelser om Warriors så har man efter hand tagit in fler författare, som skriver böckerna tillsammans.

Kan bli film i framtiden

Hittills har Warriors sålts i över 20 miljoner böcker över hela världen. Det kommit ut över 40 böcker i bokserien, många av dem har ännu inte översatts till svenska. Det första boken kom ut på svenska år 2016 och den hette Ut i det vilda.

Förutom böckerna har det gjorts mangaserier om katterna, guideböcker och det planeras att göra film på Warriors i framtiden.

Författargruppen bakom Erin Hunter har även skapat fler bokserier med liknande tema som Warriors. Bland annat serien Survivors som handlar om vildhundar och Bravelands där vilda djur såsom elefanter, lejon och apor är i huvudrollerna.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021

Källor: Bokförlaget Bokfabriken, den officiella Warriorssajten www.warriorcats.com

Faktaruta

Namn: Erin Hunter

Gör:  Erin Hunter är ett påhittat namn som består av sex författare från Storbritannien som skriver bokserien Warriors

Genre/ämnen: Fantasy

Mest känd för: Warriors-serien

Vill du läsa några av Erin Hunters böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Warriors - Ut i det vildaBokomslag: Warriors - GryningBokomslag: Bravelands - Splittrad flockBokomslag: Survivors - Den öde stadenBokomslag: Bravlelands - Blod och ben

Visste du att...

...Vicky Holmes som började skriva Warriors egentligen tycker mer om hundar än om katter?

 ...det finns några misstag som har smugit sig in i bokserien? Exempelvis byter en del katter ögonfärg och en katt startar som hona men är helt plötsligt hane! ”Med över 450 katter att hålla reda så är det lätt att fel smyger sig in”, säger Vicky Holmes.

 ...bokförlaget tyckte att Vicky skrev för sorgligt? Men Vicky tycker att det skulle bli alldeles för tråkigt att läsa om allt var glatt och problemfritt för vildkatterna.

Loading....

-1