Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Charlotte Hage berättar om sig och sitt skrivande

Jag heter Charlotte Hage och har hittills skrivit tretton böcker, de allra flesta för barn i mellanstadieåldern. Från början jobbade jag som jurist, men efter nästan tio år insåg jag att jag hellre ville skriva artiklar i tidningar och ännu hellre skriva böcker för barn. Så jag blev journalist, skribent och så småningom även författare.

Alla mina böcker handlar om djur på ett eller annat sätt och det har sin naturliga förklaring. Jag är nämligen en riktig djurnörd. När jag var barn var min högsta önskan en egen hund, men det hjälpte inte hur mycket jag än tjatade på mina föräldrar. Så det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån var att köpa en hund. Han hette Bullen och var en korsning mellan cairnterrier och westie men såg ut som en tvättäkta cairnterrier. Bullen var världens sötaste och snällaste hund och han hängde med mig vart jag än gick.

Efter Bullen har det blivit några hundar till för mig och min man Mikael, alla av rasen jack russell terrier. Först Otto, sedan Harry och nu Hjalmar. Hans största intresse är att jaga ekorrar, och så gillar han att sitta i vårt uterum i lägenheten i Västerås och spana ut över Mälaren.

Hästar har också en stor plats i mitt liv. Jag började rida när jag var tio år och min första stora kärlek var korsningsponnyn Higgins. Under åren har jag haft tre egna hästar, men jag har också ridit på ridskola. Nu är jag fodervärd till Guinnie, som är en jättefin dressyrhäst.

Brott och straffMin senaste bok heter Brott och straff ­– Om att stjäla en hund och är nominerad till Barnradions bokpris 2016. Den handlar om tolvåriga Rosa som är en rätt ensam tjej, speciellt under sommarlovet när hennes bästa vän Ditte är bortrest. För Rosa brukar sommarlov bara vara en radda av ensamma dagar som ska slås ihjäl, eftersom ingen i hennes familj har tid med henne. Mamma hinner inte ens ta semester, pappa tränar som en galning och hennes storasyster är i stallet hela dagarna. Men den här sommaren händer allt. Rosa bestämmer sig för att straffa sin svikarfamilj, så hon rymmer och på vägen begår hon ett brott. Hon stjäl hunden Krut för att slippa vara ensam i sitt gömställe. På natten i det mörka ödetorpet får Rosa en smärtsam insikt. Hon har faktiskt begått ett brott och är inte alls på rymmen, utan på flykt undan rättvisan ...

Rosa är en ensam men stark tjej som tar saken i egna händer, precis som Pia i min förra bok Pia Perssons handbok i överlevnad. I den boken gör Pia det jag själv aldrig vågade som barn, hon berättar för sina två bästa kompisar att hon har en psykiskt sjuk mamma. Och det dröjer inte länge förrän både Alice och Mustafa avslöjar sina innersta hemligheter om sina jobbiga verkligheter. Tillsammans skriver de sedan en handbok där de ger råd till andra barn om hur man ska överleva.

Idén till min allra första bok fick jag en dag när jag var ute och gick med Otto och fick se två småtjejer med en alldeles för stor hund. Tjejerna hängde som vantar i kopplet när den enorma rottweilern rusade rakt emot oss. Tack och lov gick allt bra, men jag tänkte för mig själv att det borde finnas böcker för barn som handlar om hur man tar hand om djur på bästa sätt. Den tanken blev så småningom Extramatte finnes!, den första delen av fyra om kompisarna Fanny och Martina som precis som jag tycker att djur är det bästa som finns.

Hälsningar
Charlotte

 

Charlotte

 

Hage

Länktips

 

Har du hört talas om Barnkonventionen? Titta gärna på våra boktips och bilder om barnkonventionen här »

Några av Charlottes böcker 

Brott och straff Om att stjäla en hund  

-1