Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Intervju med Bitte Havstad

Hur kom det sig att du började skriva?
I samband med att jag fick mitt första barn så fick jag tid att tänka och fick idéer till vad jag ville skriva om. Min man tyckte att jag skulle skriva om min bror som dog när jag var i 20-årsåldern. Det tog dock lång tid innan jag kom igång och skriva om det då det handlade om en ganska känslig period i mitt liv. Men när jag väl hade börjat skriva kändes det väldigt bra – det blev som en bearbetningsprocess. När förlaget gjorde korrektur (granskning) av boken så var det inga anmärkningar alls vid de mer känsliga partierna. Så det blev min första bok – Min storebror Robin.

Finns det någon/några viktiga personer som inspirerat dig att börja skriva?
Det är många som inspirerar, människor, situationer, jag kan inte peka på någon direkt – jag har alltid velat skriva. Jag tror att alla människor kan skriva, men att många saknar tålamod.

Varifrån hämtar du inspiration?
Jag hämtar mycket från vad jag ser runt mig och från mig själv – från mitt inre rum. Inspirationen hos mig har funnits hela tiden – jag tycker om att tänka ut olika scenarier. Jag vill också gärna undersöka olika saker som jag har funderat över. I boken Ofrivilliga syskonså ville jag ta reda på hur det skulle vara att hamna i en ”ofrivillig” familj. Jag brukar inte göra så mycket research (undersökningar) innan jag börjar skriva, men när jag skriv om Nora i >Parisresan så kollade jag upp gatorna, tunnelbanorna och miljön i största allmänhet så det skulle bli rätt i boken.

 

Berätta lite om din senaste bok Och?
Först var Och?tänkt som en TV-serie, men när allt drog ut på tiden så blev det en bok. Den handlar om Jimmy och Erika som båda har sina brister och dåliga sidor, som alla människor. En del får de förändra och göra upp med, men samtidigt tycker jag det är viktigt att de får lov att vara som de är. Jag vill visa att man måste inte alltid ha ett tydligt mål i livet att sträva efter - det brukar fungera bra ändå. Ett annat stort tema i boken är förluster (efter förälder, äktenskap) och hur de kan upplevas olika av barn och vuxna och man kan ha svårt att hjälpa varandra. Ett tydligt exempel i boken är hur olika Erika och hennes mamma hanterar föräldrarnas skilsmässa.

Du har skrivit fyra böcker som på olika sätt handlar om svårigheter med familjen. Hur kommer det sig?
Jag har alltid varit intresserad av detta ämne. Jag vill ge läsaren tillfälle att få tröst och möjlighet att se att det kan bli bra även om det kan vara trassligt på vägen.

Vem/Vilka av dina bokfigurer är du mest lik?
Ingen direkt – de blir alla som mina vänner. Lite av mig finns med i alla böckernas huvudpersoner. Men My i > är inte jag även om händelserna delvis är självupplevda.

Kan du tänka dig att helt byta genre och skriva något helt annat (till exempel deckare eller fantasy)?
Ja, jag funderar på att byta genre och skriva något helt annat, funderar just nu på något åt fantasyhållet.

Just nu arbetar du på BRIS (Barnens rätt i samhället). Berätta lite om det.
BRIS är en väldigt spännande organisation att arbeta i. Vi arbetar med att lyssna på, samtala med och stödja barn som har det svårt. Jag trivs jättebra, men jag märker att det blir mindre tid till skrivandet, jag hinner inte lika mycket som tidigare.

Du bor ute på en ö utanför Göteborg. Vad är det bästa och det sämsta med att bo på en ö?
Det bästa är att det är så vackert och att man får möjlighet att vara så nära naturen.

Det sämsta är att passa båttider. För att komma till arbete och andra saker måste jag alltid åka båt och det blir nästan som en livsstil. Jag tycker det är väldigt skönt att åka båt, man sitter så mycket bättre än i andra fordon, kan går runt och sitta ute eller inne beroende på väder.

Ditt efternamn, Havstad, var kommer det ifrån?
Namnet är från min mans sida och är norskt. Det kommer från en by i södra Norge,

 

Bitte

 

Havstad

Bittes skrivtips

- Tålamod

- Ha lust att skriva

- Skapa tid till skrivandet

- Inte ta sig själv på så stort allvar

- Betrakta skrivprocessen som minst lika viktig som resultatet

 


Kortfakta


Bitte Havstad bor med sin man och två döttrar på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Innan hon blev ö-bo arbetade hon som scenograf och kostymör i många år.

Bittes första bok kom ut 2006 och sedan dess har hon skrivit  fem böcker. Mellan böckerna skriver Bitte även manus för film och TV samt ungdomspjäser. 

Bitte har alltid haft ett stort intresse för hur barnens villkor ser ut i samhället och just nu så jobbar hon med BRIS (Barnens rätt i samhället).

Bittes böcker

      

 


 

10. Hur många ben har en riktigt luden spindel?

1.)

X.)

2.)

Nästa »
 
Resultat
Du hade rätt svar:
 
1
X
2
 
 

Highscore

Plats Namn Tid
-1