Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anna Hansson med sin hund. Foto: Privat.

Anna Hansson med sin hund. Foto: Privat.

Fakta om Anna Hansson

Anna hade drömmar om att bli författare redan som liten.  I dag har hon skrivit över 150 böcker om allt från livet i stallet, till familjen Skurks äventyr.

Anna är uppväxt i Ånge som ligger på gränsen mellan Medelpad och Jämtland. När hon var liten älskade hon att läsa böcker och läste varje dag. Hon drömde om att bli författare, men ville också bli popstjärna, filmstjärna, miljonär, pensionär och snickare!

 

Fick en idé som blev en bok

När hon blev vuxen arbetade hon som lärare. Hon jobbade bland annat med barn som har lässvårigheter. Anna hade egentligen inte tänkt bli författare eller att skriva en bok. Det som ändrade det var att hon fick en idé som hon inte kunde få ur sitt huvud. Eftersom Anna arbetat som danslärare handlade idén om en dansskola. Till slut hade hon funderat ihop en hel historia och det blev hennes första bok. Den hette Dansfeber och kom ut 2012.

Sedan dess har Anna skrivit över 200 böcker för barn och ungdomar. Hon har bland annat skrivit många faktaböcker, om allt från fåglar till vampyrer och märkliga platser.

 

Monsterhotellet är en favorit

Anna blandar ofta humor och spänning i sina berättelser. Många av hennes böcker är också bokserier. Det finns exempelvis flera böcker om Familjen Skurk, Stallet Lyckan och om Klass 5C. Om Anna själv ska välja en favorit bland hennes egna bokserier blir den om Monsterhotellet, en bokserie som hittills innehåller 18 böcker. 

De flesta av hennes böcker är skrivna på ett lättläst språk. År 2019 fick hon Lärkanpriset för sina lättlästa barnböcker. Hon skriver även lättlästa böcker för vuxna.  Anna är bosatt i Ånge där hon växte upp.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2022.

Foto: Privat/Anna Hansson.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren, Annas egen hemsida www.annahansson.n.nu

Faktaruta

Namn: Anna Hansson

Född: 1981 i Ånge                                                              

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fakta, spänning, mysterier, humor, hästar, vänskap

Mest känd för: Sina lättlästa faktaböcker, bokserien Monsterhotellet och många andra böcker

 

Råd till blivande författare:  Läs, läs, läs. Jag är 100 % säker på att jag inte skulle kunna skriva lika bra idag om jag inte läst mycket från att jag var barn. För det första lär man sig vad man gillar att läsa, och det man gillar att läsa gillar man troligtvis att skriva. Man lär sig hur en berättelse är uppbyggd och hur man skapar spänning. Sen lär man sig massor av nya ord också, och ska man skriva böcker är det bra att kunna många ord!

Vill du läsa några av Annas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: På prao - youtubern

Bokomslag: MonsterhotelletBokomslag: En liten bok om blod!Familjen Skurk

Bokomslag: Röster från andra sidanBokomslag: Klass 5C - Den värsta dagen

Visste du att...

...Princess är Annas mellannamn? Hon heter det på riktigt och har gjort det i runt 20 år. ”Jag tyckte att det skulle vara fint att heta Princess så då la jag till det”, berättar hon.

...Anna älskar hundar? ”Jag har två franska bulldoggar, Dolly och Bobby, som jag tycker om att gå ut och gå med”.

...Anna själv tycker att hon är en riktig fegis? Hon är bland annat rädd för mörker, åska, höga höjder, karuseller och att köra bil på vintern. Trots det gillar hon att både skriva och läsa om läskiga saker!

Ingelin Angerborn

Ingelin Angerborn

 

Ingelins mystiska och mysrysliga böcker är några av de mest utlånade böckerna på bibliotek. Men förutom rysare skriver hon roliga böcker också.

Läs mer om Ingelin

-1