Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Tobias Gard. Foto: Privat

Tobias Gard. Foto: Privat

Fakta om Tobias Gard

Tobias älskar skräck och tycker det är ett bra sätt att fly från vardagen en stund. I hans läskiga böcker kan du möta både Korpmannen, Knackaren och Getmannen.  

När Tobias var liten läste hans mamma ofta böcker för honom. Själv var han lite lat med att läsa på egen hand, det gick upp och ner med läslusten. Hans favoritämne i skolan var svenska, mycket tack vare att hans lärare lät dem skriva många berättelser.

Startade en pod

När han blev äldre började han att läsa böcker varje dag. Så småningom utbildade sig Tobias till bibliotekarie. När han började jobba som bibliotekarie upptäckte han att det saknades skräckberättelser för barn, som inte var svåra att läsa. Det var också många barn på biblioteket som ville att han skulle läsa läskiga berättelser.

För att fler skulle kunna få lyssna på läskiga historier startade Tobias podden Död mans pod år 2015. Där han läste upp sina egna och andras skräckberättelser. En dag hörde ett bokförlag av sig och undrade om han ville skriva en samling spökhistorier. Det blev Tobias första bok, Knackaren och andra rysliga berättelser, som kom ut 2019.

Blandar skräck och humor

Tobias har skrivit fler skräckböcker sedan dess och säger att skräck funkar bra när man vill fly verkligheten och vardagen ett tag. Idag har podden en paus, Tobias har fullt upp med att jobba på bibliotek och skriva böcker.

Det är inte bara läskigt i Tobias böcker. I boken Getmannen som kom 2021 blandas skräck med humor. Det är den första boken i en serie om familjen Gravlund som åker runt i en buss på jakt efter spöken och monster.

Tobias har även skrivit en bok för vuxna som handlar om hur man kan väcka läslust hos barn. Han är bosatt i Trollhättan tillsammans med sin familj.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Tobias egen hemsida: www.tobiasgard.com

Faktaruta

Namn: Tobias Gard

Född: 1981 i Taberg utanför Jönköping                 

Gör: Författare, bibliotekarie

Genre/ämnen: Skräck, spänning, humor

Mest känd för: Knackaren och andra rysliga berättelser, Getmannen och sin podcast Död mans pod

 

Råd till blivande författare: Läs mycket och inspireras av det som andra skrivit. Det är helt okej att härma någon annans sätt att skriva lite grann. Efter mycket övning och en hel del härmande kommer du slutligen att hitta din egen stil. Prova också det du har skrivit på andra. Det är alltid bra att ha testläsare. Om du vill skriva läskiga berättelser, skriv då om sådant som du själv är rädd för. Ju räddare du själv blir för något som du skriver om, desto läskigare kommer berättelsen att bli.

Vill du läsa några av Tobias böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: KnackarenBokomslag: Under isenBokomslag: GetmannenBokomslag: Rysliga resor - Röda kappanBokomslag: Creepy - korpmannen

Visste du att...

...Tobias allra första jobb var att köra truck på ett lager. ”Det var jag inte jättebra på. Inte i början i alla fall. En gång råkade jag välta ner en hel pall med dörrar av glas. Alla gick sönder och jag fick gå till chefen och berätta. Ganska pinsamt”, säger han.

...de läskigaste barn- och ungdomsböckerna som Tobias har läst är Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn och Tystnadens hus av Magnus Nordin. ”De böckerna gjorde mig verkligen livrädd... på ett bra sätt”.

...Tobias tror att man faktiskt blir en snällare person av att läsa? ”Man träffar ju så många olika människor i böckerna och får en förståelse för människor som inte är precis som man själv”.

LÄSKIGA BÖCKER

Vi tipsar om läskiga böcker - vågar du läsa? 

 

Spöken, demoner och mystiska främlingar... Vi tipsar om böcker som är riktigt läskiga. Frågan är om du vågar läsa dom?

Läskiga boktips hittar du här

-1