Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Peter Gissy. Foto: Berghs förlag

Peter Gissy. Foto: Berghs förlag

Fakta om Peter Gissy

Deckare, roliga historier, fakta och historia - Peter har hunnit skriva böcker om många ämnen. Hans allra första bok handlade faktiskt om att spela kort.

Peter växte upp Landskrona i Skåne. Han tyckte om att läsa och bodde alldeles nära ett bibliotek. När han gick i tredje klass blev han väldigt sjuk under en period. Då lånade hans mamma hem en massa böcker som han kunde läsa hemma i sjuksängen. Böckerna handlade om allt från äventyr till rymden och de gjorde att Peter blev nyfiken på alla möjliga olika ämnen.

 

Skrivit om knasige Bellman

Han utbildade sig till journalist och flyttade så småningom till Göteborg. Peter och hans fyra barn brukade spela kort och hittade på egna kortspel. Han fick idén att skriva en bok om de nya kortspelen och 1986 kom hans första bok, Ska vi spela kort?.

Sedan dess har Peter skrivit över 50 böcker, både för barn och för vuxna. Han har bland annat skrivit sju deckarböcker med barnen Jill och Jonatan som hjältar. Den första boken i den serien kom ut 2004 och hette Varning för X-ligan. Han har även skrivit en barnboksserie om knasige Bellman och hans kompanjon ryssen som har en deckarfirma ihop.

 

Mest känd för sina deckare

Förutom deckare har Peter skrivit humorböcker med roliga historier, faktaböcker och böcker om historiska personer. Han har även översatt böcker från engelska och danska till svenska. För vuxna läsare är han mest känd för sina spännande deckarböcker.

Idag är Peter pensionär, men han fortsätter att skriva. Han är bosatt i Göteborg.


Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen, Peters egen hemsida: www.petergissy.se

Faktaruta

Namn: Peter Gissy

Född: 1947 i Landskrona

Gör: Författare

Genre/ämnen:  Humor, spänning, historia, fakta, deckare

Mest känd för: Deckarserien om Jill och Jonatan och bokserien om Bellmans deckarfirma

 

Råd till blivande författare: Skriv, skriv, skriv. Räkna inte med att det ska bli en bok, kör på bara. De flesta som vill skriva brukar ge upp alldeles för tidigt. Lycka till!

Vill du läsa några av Peters böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bellman-historierBellman på klappjaktBokomslag: En elefant på huvudet och andra kluriga gåtorBokomslag: Det spökarBokomslag: Mystiska klubben - Jakten på BockstensmannenBokomslag: Jill och Jonatan - Den gåtfulla branden

 

Visste du att...

...Peter gillar böcker med vitsar? Han blir glad av att läsa vitsar och roliga historier och säger att ”de är som medicin om man är lite ledsen”.

...på sin fritid gillar Peter att spela gitarr och att ”greja” på sin sommarstuga som ligger utanför Trollhättan.

...när Peter var liten drömde han att resa runt i världen. Han tänkte att han kanske skulle bli pilot, men han var inte helt säker.

...

Skratta med Bellmanhistorier

 

"Det var en polis, en bagare och Bellman..." Så brukar roliga historier om Bellman börja. Här kan du läsa våra nio favoriter, lära dig om den riktige Carl Michael Bellman och få tips av Peter om hur du skriver en Bellmanhistoria.

Läs Bellmanhistorier

-1