Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Per

 

Gustavsson

Per Gustavsson. Foto Magnus Liam Karlsson

En dag pratade Per och hans dotter om prinsessor. Pers lilla dotter sa att det enda prinsessor kan göra är att gifta sig och föda barn. Så fick Per idén till boken Så gör prinsessor.

Sedan blev det fler böcker. Många om prinsar och prinsessor. Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år, När prinsessor tar semester, När prinsessor vaknar om nattenNär prinsar fångar drakar ... Men de flesta av Pers böcker handlar om helt andra saker.

Pers allra första barnbok, Stoppa bollen, kom ut 1995. Sedan dess har han illustrerat många barn- och ungdomsböcker som andra har skrivit. Till exempel Dan Höjer, Lasse Anrell och Mats Wänblad. Men ofta gör Per både bild och text själv. Han är både författare och illustratör.

Per föddes i Arvika 1962. Han började måla när han fortfarande gick i högstadiet. Efter skolan flyttade han till Göteborg. Där gick han först på en målarskola, sedan utbildade han sig till illustratör och grafisk formgivare. Nu bor och arbetar Per i Stockholm.

Pers jobb är omväxlande, för han gör olika typer av illustrationer. När han inte gör bilder till barn- och ungdomsböcker jobbar han med läromedel och faktaböcker. Några exempel ser du här nedanför.

Hur gör Per för att komma på vad nästa bok ska handla om? Ett bra sätt är att fundera på hur ett problem ska lösas. Eller också får han helt enkelt en idé av ett ord som plötsligt dyker upp i huvudet. Ibland kommer idén som ett färdigt paket andra växer fram långsamt.

Det händer att Per börjar skriva på en bok men blir inte nöjd med den. Då kanske han lägger den åt sidan. Tiden går och så händer det plötsligt något som gör att han vet hur han ska gå vidare.

Jag tycker att själva blandningen av jobb är det roliga. Ena stunden speedwaymotorcyklar och andra stunden en bok om läskiga växter, säger Per.

 

Namn: Per Gustavsson

Födelseår: 1962

Var är du född och var bor du?
Född i Arvika. Bor i Stockholm.

När kom din första bok?
Stoppa bollen heter min första bok och den kom 1995.

Har du haft något annat jobb?
Jag har jobbat på sjukhus som vårdbiträde.

Länktips: 
Per Gustavssons hemsida

Per spelar också i Prinsessans rockband!

Några av Per böcker.
Prinsessböckerna finns inte att köpa längre men i mars 2020 kommer Så gör prinsessor ut igen.

Om jag var en elefantSen kom vinternPrinsessan och den fasansfulla björnenOmslag till Så gör prinsessor.Skuggsidan

I de här böckerna har Per samarbetat med en annan författare eller illustratör. I Gastar och gengångare jobbar Per ihop med en annan Per Gustavsson :). Det här är bara några av den mängd av böcker Per illustrerat.

 En klurig julDen förskräckliga historien om Lilla HonBokomslag: Familjen Knyckertz har alla randiga tröjor och svarta masker   Kaninkostym

-1