Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Per Gustavsson. Foto: Stefan Tell

Per Gustavsson. Foto: Stefan Tell

Fakta om Per Gustavsson

En kaxig prinsessa har gjort Per till en av Sveriges mest kända barnboksskapare. Hans bildvärld känns igen från en rad olika böcker - han har illustrerar ofta andras berättelser.

Per växte upp i Arvika i Värmland. Han började måla när han gick på högstadiet och blev förtjust i att göra bilder. Efter skolan flyttade han till Göteborg för att gå på konstskola. Så småningom utbildade han sig till illustratör och grafisk formgivare.

Gjorde bilder till Kamratposten

I början av 1990-talet flyttade Per till Stockholm och jobbade bland annat med att göra bilder till Kamratposten. Hans första barnbok kom 1995 och den hette Stoppa bollen!. Sedan dess har Per skrivit och illustrerat många barnböcker. Förutom att skapa egna böcker illustrerar han böcker som andra har skrivit, bland annat av Dan Höjer, Mats Wänblad, Åsa Lind och Ulf Stark.

Mest känd är han för sina böcker om den driftiga och orädda prinsessan. Den första boken om henne hette Så gör prinsessor och den kom 2003. Böckerna om prinsessan och hennes kompis prinsen har blivit en succé, de har hittills sålts i över 260 000 exemplar. Det har även gjorts både teaterföreställningar och en utställning om prinsessan.

Mixen gör jobbet roligt

Per har gjort bilder till alla möjliga olika typer av böcker, både faktaböcker, bilderböcker och skolböcker. Det är blandningen som gör jobbet roligt, att ena stunden jobba med en bok om speedwaymotorcyklar och andra stunden en bok om läskiga växter, säger han.

Under sitt arbetsliv har Per fått ta emot många priser. Han har bland annat fått Elsa Beskowplaketten 2014 och tidningen Expressens kulturpris Heffaklumpen 2017. Han är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Bokförlaget Lilla Piratförlaget, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Per Gustavsson

Född: 1962 i Arvika                                                 

Gör: Författare, illustratör

Genre/ämnen: Humor, spänning, sagor, vänskap, fakta, känslor

Mest känd för: Böckerna om den kaxiga prinsessan och illustratör till böckerna om Familjen Knyckertz.

Vill du läsa några av Pers böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Familjen Knyckertz har alla randiga tröjor och svarta maskerBokomslag: MåntornetBokomslag: Prinsessan och den fasansfulla BjörnenEn klurig julDen förskräckliga historien om Lilla Hon  Bokomslag: Den stora smällen

Visste du att...

...musik är en stor del av Pers liv och han både spelar och sjunger. Bland annat spelar han i Prinsessans rockband. Han och författaren Mat Wänblad har också sjungit i en kör som heter Vivans gosskör. Där sjöng de exempelvis låtar av Metallica och Sex Pistols!

...Per började rita för att imponera på en tjej? Han var i 15-årsåldern och ville imponera på en tjej som gillade konst. Det verkar inte ha blivit något med tjejen, men Pers kärlek till bilder tog fart i alla fall.

...Per ofta lyssnar på musik, helst filmmusik, när han jobbar? Han tycker att det finns inget som piggar upp en seg måndagsmorgon på jobbet som ledmotivet till en bra skräckfilm!

Bokomslag: Stora boken om Prinsessan

Läs en intervju med Pers bokfigur Prinsessan

 

Per har skrivit och ritat många böcker om den kaxiga Prinsessan. Vi har intervjuat henne och undrar hur hon har blivit så modig.

Läs intervjun med Prinsessan

Anders Sparring. Foto: Sara McKey

Anders Sparring

 

Från början skrev Anders manus till olika barnprogram. Nu är han känd för böckerna om en mycket omtyckt bovfamilj.

Läs mer om Anders

Familjen Knyckertz, från SVTs julkalender. Foto: Ulrika Malm, SVT.

Familjen Knyckertz-böckerna är årets julkalender i tv

 

Årets julkalender i tv heter En hederlig jul med familjen Knyckertz. Det är en julsaga med både spänning och mys. Visste du att det finns flera böcker om familjen Knyckertz? 

Läs mer om årets julkalender

-1